Vaterpolo

Od osnutka 1956. do danas…

vaterpolo-povijest-014U mjestu Gradcu poznatom po nekadašnjem masovnom ribarstvu, a sada turizmu središtu najjužnije i najveće općine na Makarskoj Rivijeri, na samom južnom kraju Splitsko-dalmatinske županije, zasigurno najpopularniji i najatraktivniji sport je uz plivanje svakako vaterpolo.
Upravo na ljeto još davne 1956. godine prva prava prijateljska utakmica odigrala se tog ljeta ispod drevne fontane na Solinama, a snage su u revijalnom nadmetanju odmjerili VK“Gradac“ i prvi prekomorski susjedi iz VK“Trpanj“.
Igralo se tada u dva poluvremena po 15 minuta. Ta prva povijesna utakmica završena je miroljubivo bez pobjednika s rezultatom 3:3.
Prvi povijesni pogodak postigao je pok.Ivo Mirko-Batajunić, a preostala dva dugogodišnji igrač Šime Korljan-Rosin, koji je tijekom razdoblja od 1996-2008. godine vrlo uspješno obnašao funkciju predsjednika društva, odnosno vaterpolo kluba.

vaterpolo-povijest-004Prva generacija gračkog kluba, nastupala je od samog početka na raznim natjecanjima, počev od prvenstvenih utakmica kroz turnirski sustav igre, do raznih revijalnih utakmica na više mjesta, općina i gradova od Dubrovnika do Zadra, uključujući i otoke.
Vrijedno je spomenuti tadašnje Gračke igrače:Boro Šutić, Ivo Brajenović, Šime Korljan-Rosin, pok. Mladen Stipić-Mačak, Lenko Korljan, Iskren Bartulović, pok. Andro Stipić, pok. Ivo Mirko-Batajunić, Nebojša Juras, Baldo Šutić, pok.Mirko Korljan, pok. Vili Šutić, pok.Ante Stipić, pok. Lenko Andrijašević, uz višegodišnjeg voditelja pok. Srećka Jelavića.
Vjerni prijatelji i simpatizeri gračkog kluba, koji su pomagali isti na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, prateći klub i kao navijači sve utakmice i kod kuće i na gostovanjima, bili su tada neizostavni Zlatko Raić i pok Jure Šutić- Johanov, koji je preminuo u jesen 2014. godine.

Kasnije dolaze mlađi igrači: Zdravko Šutić, Neven Jelavić, pok. Osvit Juras, Zlatan Šutić, Soniboj Gojak i pok. Neven Andrijašević.
Nakon 5-6 godina dolazi nova generacija gračkih igrača koji su počeli sa aktivnim igranjem i treniranjem vaterpola: Danilo Radelić, Koro Georg, pok. Vedran Stipić, Goran Peko, Mijo Batinović, Ivo Matinović, Matko Kostanić, Igor Juranović, pok. Alan Roić.
Vjerojatno je da su još neki drugi igrači možda i preskočeni sa ovog popisa zbog nedovoljnog broja informacija i nesačuvanih dokumenata iz tih prvih 5-6 godina po osnivanju gračkog kluba.

vaterpolo-povijest-019

U nešto više od četiri protekle godine od kraja rujna 2011. godine do kraja listopada 2018. godine, VK Gradac je ostao bez petorice nekadašnjih igrača, starije životne dobi, koji su u međuvremenu preminuli.
Tužna vijest za cijeli Gradac, općinu Gradac, stigla je krajem mjeseca studenog 2018., došla je iz Njemačke, dobri duh mjesta, nadasve plemeniti i hvalevrijedni pokretač i inicijator mnogih dobrih djela, preminuo je u 87. godini života prof.dr. Neven Olivari, poznati i priznati plastični kirurg u Europi i svijetu.
Veliku zahvalu za pažnju i potporu za cjelokupni rad VK Gradac, imao je barba Neven i vječna mu hvala na svemu, ostat će upamćen po tome što nam je davao podršku u svakom smislu i njegova djela ostat će upamćena, sve dok smo i mi živi, jer legende sa njegovim dobrim srcem i iskrenošću ne umiru, žive vječno. Sahranjen je u Gradcu 8. prosinca, na mjesnom groblju sv. Ante. Počivao u miru Božjem naš dragi barba Nevene, neka ti je laka hrvatska zemlja, sada si tamo gore u nebeskom životu u raju među dobrim ljudima.
Trojica su bila iz one prve generacije igrača: pok. Neven Andrijašević, pok.Mladen Stipić-Mačak, pok. Lenko Andrijašević te igrač iz srednje generacije kluba pok. Alan Roić te pok. Vedran Stipić.
U Gradcu se počev od ljeta 2006. godine, igra vaterpolski turnir s memorijalnim karakterom upravo uz poštovanje i uspomenu na sve one preminule vaterpoliste, bilo one iz starijih, srednjih ili mlađih generacija, dužnosnike VK Gradac, ali i u spomen na sve simpatizere i ljubitelje vaterpolo sporta u sadašnjem gračkom klubu, od njegovog postojanja od davne 1956. godine. Svi oni su svatko na svoj način, ostavili ogroman trag u postojanju gračkog kluba, koji se danas ponosno diči bogatom povijesti i dugogodišnjom tradicijom igranja vaterpolo sporta.
Dugo godina igralo se na plivalištu „Porat“ na velikom mulu do ljeta 2004. godine, a od 2008. godine na obnovljenom i moderniziranom plivalištu „Soline“ sa betonskim platoom za tribine, te sa reflektorima za noćne utakmice.

vaterpolo-povijest-019Postizali su Gračani zapažene igre i rezultate, uostalom kao i igrači u nizu različitih po godina generacijama i poslije njih.
Tijekom razdoblja 1972/73. godine do početka 1990. godine, sa povremenim prekidima, tada pod imenom VK “Omladinac“ u ljetnim vaterpolskim aktivnostima, nastupao je grački klub u prvenstvenim natjecanjima u sklopu nekadašnje Republičke lige – južna skupina sa turnirskim natjecanjima.
Brojne utakmice odigrane su i kod kuće i na gostovanjima sa susjednim klubovima, iz Rogotina, Ploča, Trpnja, Šipana, Starog Grada, Brista, Drvenika, Drašnica, Igrana, Podgore, Makarske, Tučepa, Vela Luke, Korčule i dr.
Najbolji sastavi, s tih završnih turnira znali su izboriti pravo nastupa na nekadašnjem Općem prvenstvu Hrvatske, a to je Gračanima uspjelo dvaput.
Početkom 1990. godine, VK Gradac pod vodstvom pok.Damira Martića-Barbe (koji je itekako puno pomogao u o(p)stanku igranja vaterpola i aktivnosti samog gračkog kluba od 1992-1999. godine, ponajviše kroz rad s mladim igračima).

Grački klub nastupio je dvije natjecateljske sezone u nekadašnjoj ligi“Delta Neretve“, u kojoj su još igrali Pločani, Trpanjci, Rogotinjani, te mostarski “Velež“.
Potom je uslijedila dvogodišnja prisilna stanka, zbog agresije SFRJ na Hrvatsku državu, a zatim je uslijedio početak Domovinskog rata.

Tijekom Domovinskog rata, klub je bio povremeno aktivan, odigravši neke prijateljsko- revijalne utakmice, ponajviše kroz ljeta 1993., 1994. i 1995. godine.

U to ratno doba, zabilježena je i prva međunarodna prijateljska utakmica, koju su kroz ljeto 1993. godine odigrali na plivalištu u Portu na velikom mulu, igrači makarskog VK“ Galeb MR“, u ogledu sa višestrukim europskim prvacima ukrajinskim VK “Dinamo“ iz Kijeva (pobijedili su Makarani s 9:4).
U predigri ove utakmice Rogotinjani su bili bolji od Gračana s rezultatom 9:4.

vaterpolo-povijest-031OSNIVANJEM ŠPORTSKOG DRUŠTVA „GRADAC“ KOJE JE OVE 2018. GODINE PROSLAVILO 20. GODIŠNJICU POSTOJANJA S LIJEPOM IZLOŽBOM BROJNIH FOTOGRAFIJA, PLAKATA, SPORTSKE OPREME I REKVIZITA, TROFEJA U GRAČKOM MUZEJU KRENUO JE VK GRADAC IZ GODINE U GODINU S KVALITETNIJIM, RAZNOVRSNIJIM RADOM PRVO NA STAROM PLIVALIŠTU U PORTU, A ZATIM NA DANAŠNJEM MODERNOM I FUNKCIONALNOM PLIVALIŠTU NA SOLINAMA

Ipak, najveći vaterpolski iskorak više, kako po brojnosti mladeži oba spola u više uzrasnih kategorija, tako i po brojnosti različitih natjecanja uslijedio je osnivanjem Športskog društva“Gradac“ 1996.godine, koje je pokrenuo višegodišnji i sadašnji tajnik Darko Šutić, neumorni sportski djelatnik, sportski novinar, ali i kroničar brojnih sportskih događanja u Gradcu i u mjestima općine Gradac, kao i brojnih drugih kulturno-zabavnih događanja.
Grački je klub krenuo od početka sa školom plivanja i vaterpola, prvo na plivalištu u Portu, a potom na novoj lokaciji na Solinama kod Raićkog mula.

 

Krenuo je niz vaterpolskih turnira, od onih za mlađe kadete,mlađe juniore i juniore pa do onih za seniore, koji su se igrali nekoliko godina.
Povremeno su zaigrali i veterani u kombiniranim sastavima od više različitih igračkih generacija u nekim prijateljsko-revijalnim utakmicama.
Na tim turnirima od 1997.-2004. godine nastupale su brojne hrvatske ekipe od Dubrovnika do Splita, uključujući otoke poput Hvara i Korčule.
Dolaskom po prvi put na višednevni boravak, ljetne vaterpolo pripreme i sam nastup na turniru u kolovozu ljeta 2004′. godine slovačke prvoligaške kadetske ekipe “Slavia UK“ iz Bratislave. Taj trofejni renomirani slovački klub predvodio je njihov neumorni i ambiciozni predsjednik Joszef Mišik, a sam grački turnir dobio je sa dolaskom te slovačke ekipe „Slavia UK“ i vrlo važni međunarodni predznak.
Odmah nakon te 2014. godine, uslijedili su u razdoblju od 2005.-2015 .godine dolasci brojnih ekipa iz Europe i svijeta (JAR, Egipat i Kanada), isključivo mlađih uzrasta počev od mlađih kadeta, kadeta do mlađih juniora i juniora, oba spola.
Čime je Gradac posve zasluženo dobio epitet vaterpolo centra u cijeloj Dalmaciji.
Plivalište na Solinama u samom centru mjesta, dobilo je reflektore i time mogućnost igranja u večernjim terminima-satima na ljeto 2006. godine točno na zlatni jubilej gračkog kluba 50.godišnjicu postojanja.
Slavlje na prve dvije utakmice revijalnog karaktera uveličao je dolazak hrvatskog drugoligaša neumskog Jadrana, kojeg je predvodio veliki ljubitelj vaterpola i prijatelj gračkog kluba pok.Ivica Bačić (koji je preminuo 2009. godine), predsjednik VK“Jadran HS“ – Neum.
Te vrlo važne godine kroz ljeto 2006. nastup na jednom gračkom turniru koji je prerastao u jedan od najprestižnijih u Lijepoj Našoj što se tiče ljetnih otvorenog karaktera turnira, imali su klubovi iz Rumunjske, Francuske i Nizozemske, te Slovačke.

U LJETO 2010. GODINE U POVODU VELIKE DIJAMANTNE PROSLAVE 100. GODIŠNJICE POČETKA BAVLJENJA TURIZMOM U GRADCU I OPĆINI GRADAC U ČAST TE VRLO ZNAČAJNE I POVIJESNE OBLJETNICE VK GRADAC ORGANIZIRAO JE ČETIRI (4) VATERPOLO TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM.

Tijekom ljeta 2010. godine grački klub, u povodu proslave 100.godišnjice početka bavljenja turizmom u Gradcu i samoj Općini Gradac, u suradnji sa TZO Gradac, organizirao je u čast tog velikog i vrlo važnog povijesnog jubileja čak četiri međunarodna vaterpolska turnira za mladež oba spola, počev od mlađih kadeta, kadeta, mlađih juniora i juniora.
Ruku pomoći pružili su u organizaciji sva četiri (4) turnira s međunarodnim predznakom za četiri uzrasne kategorije (mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori i juniori), mali , ali hvalevrijedni donatori i sponzori koji su znali i prepoznali vrijednost okupljanja djece i mladeži oba spola.
Od samog početka rada i osnivanja ŠD „Gradac“ 1996. godine u sklopu kojeg djeluje VK Gradac bila je nezaobilazna TZO Gradac na čelu sa direktoricom Ureda gđom- Mirjanom Korljan, a sada tim istim putem nastavlja njen nasljednik i novi direktor Ureda TZO Gradac gosp. Davor Andrijašević.
Sa nadom da će to biti uspješan nastavak suradnje, na obostranu korist i zadovoljstvo.
Svi ti mali sponzori, donatori, počev od TZO Gradac, uz neizostavnu i u nizu godina veliku pomoć od Općine Gradac na čelu sa višegodišnjim načelnikom Ivanom Kosovićem do ljeta 2017..
Uz iznimno veliki trud i rad, te nadasve inicijativom i velikom upornosti višegodišnjeg predsjednika VK“Gradac“ Šime Korljana-Rosina, najzaslužniji su svi gore spomenuti što je grački klub dobio moderno plivalište sa betonskim prostorom-platoom (urađen uoči ljeta 2008.godine) za različite radne potrebe.
Uz postavljanje dvaju velikih rasvjetnih stubova za reflektore, koji su postavljeni tijekom ljeta 2006.godine.

VK GRADAC SA STRUČNIM I PROVJERENIM TRENERIMA, NADASVE LJUBITELJIMA VATERPOLO SPORTA, NIZ GODINA USPJEŠNO VODI SVE PLIVAČKO-VATERPOLSKE AKTIVNOSTI NA PLIVALIŠTU SOLINE U GRADCU

U zadnjih 15 godina (od ljeta 2004.sa ljetom 2018. godine, izuzev ljeta 2014. zbog bolesti, a kasnije i smrti oba roditelja), grački klub vrlo kvalitetno i stručno, sa nadasve upornim i strpljivim radom vodi slovački trener i sudac, Milan Brišš prof. kineziološkog fakulteta, koji radi u srednjim školama u slovačkom gradu Bratislavi.
Aktualni trener i nekadašnji višegodišnji igrač u tamošnjem VK“Slavia UK“ i još nekoliko slovačkih prvoligaških klubova, reprezentativac nekadašnje ČSSR, trener Milan Brišš, je ujedno i međunarodni vaterpolski sudac, koji sudi niz utakmica u nekoliko uzrasnih kategorija u vaterpolo prvenstvu Republike Slovačke, ali i na utakmicama više gračkih vaterpolskih turnira s međunarodnim predznakom.
Više generacija gračke djece, počev od one generacije 1988. godišta pa do ovih sadašnjih aktualnih generacija (1996-2007. godišta).
Jedan dio djece i mladeži polaznika Škola plivanja i vaterpola je iz ostalih krajeva Hrvatske, kao i manjeg broja onih iz susjedne BIH i dr. , a koji borave kod svoje rodbine i prijatelja tijekom ljetnih mjeseci, prof.Milan Brišš uspio je max zainteresirati upravo kroz plivačko-vaterpolske aktivnosti.

Ponajviše da se bave najatraktivnijim ljetnim sportovima poput plivanja i vaterpola, te da više borave na plivalištu Soline, a manje po ulicama koje kao i svugdje donose neke opasne ovisnosti (alkohol, droga, kocka, kladionice i dr.).

Grački klub je kroz ljeto 2014. godine, vodio je trenerski tandem, slovak Martin Nedelka (Žilina) & Neven Špoljarić,koji živi u Sarajevu, ali je vaterpolsku abecedu naučio u matičnom VK „Gradac“.
U posljednja 4 ljeta (2014-2018.god.) rad kroz Školu plivanja, Školu za vaterpolo radi vrlo uspješno mladi nadareni trener Neven Špoljarić, kojem su u tom vremensom razdoblju pomagali uz neizostavnog prof. Milana Brišša, mladi grački igrači:Ivan Bagur, Ivan Peko, Dino Sinovčić i Stipe Baćilo, a pomalo se uključivala u rad sa mlađim uzrastima i Anđela Sinković.
Broj gračke mladeži oba spola je posljednjih godina u porastu koji se bave plivačko-vaterpolskim aktivnostima, sada broji u četiri igračke kategorije, uz školu za početnike u plivanju u prosjeku preko 65 polaznika, a koji su aktivni kroz srpanj i kolovoz mjesec svake godine.
Slovačka i Češka kroz organizirane zimske vaterpolske pripreme VK Gradac od 7-10 dana/noći pa uz trogodišnju stanku između 2009. – 2011.godine.
Iza te, trogodišnje stanke, opet su uslijedili odlasci na zimovanja u Slovačkoj na tzv. mini zimske vaterpolo pripreme u siječnju mjesecu 2012. i 2013. godine.

U vremenskom razdoblju od 2014.-2018. godina, grački klub nastojao je ostvariti odlaske na zimske vaterpolo pripreme, ali usprkos slanju dopisa poslatih na više adresa vaterpolo klubova u Slovačkoj i Češkoj, nije se u tome uspjelo, jer nije bilo zainteresiranih tamošnjih klubova na uzvratna gostomprimstva po principu reciprociteta.
Svi ti podatci pokazuju ustrajni i strpljivi rad s djecom i mladeži oba spola.
Grački klub se pet godina zaredom natjecao u službenom natjecanju HVS-a, u juniorskoj kategoriji (natj. sezone 2005. – 2009. godine).

Poslije ljeta 2009. godine do ljeta 2017. godine VK Gradac nije nastupao u službenim natjecanjima HVS-a, zbog pomanjkanja novčanih sredstava, s obzirom na brojne troškove domaćih utakmica i plaćanja službenih osoba (sudac, delegat, dežurni doktor), te troškova odlazaka na udaljena gostovanja poput Hvara, Pučišća na otoku Braču, Mlina, Cavtata.
U ljeto 2017. godine, a nakon 8-godišnje stanke, VK Gradac, je ponovno nastupio u službenom natjecanju u okviru HVS-a,u prvenstvu Dubrovačko-neretvanske županije u kategoriji mlađih juniora, gdje su već igrali kroz ljeto 2008. i 2009. godine. U konkurenciji 4 kluba iz Dubrovnika (Bellevue), Trpnja i Vela Luke, zauzeli su treće mjesto, te ujedno došli do brončanih medalja.
U planu za ljeto 2018., bio je ponovni nastup u kategoriji mlađih juniora u istoj ligi, ali na koncu se od nastupa odustalo, jer se za natjecanje u toj ligi prijavio uz grački klub samo još VK Bellevue iz Dubrovnika, pa to ne bi imalo smisla, dva kluba u ligi, dodatne troškove putne, bez nekog kvalitetnog iskoraka i napretka.
Generacija igrača rođenih 1987-1991. godine uz nekoliko starijih igrača bila je u svakom pogledu najzaslužnija kako za dobijanje modernog plivališta sa rasvjetom, tako i kroz različite nastupe i uspjehe gračkog kluba.

SVE VEĆI BROJ POLAZNIKA ŠKOLE ZA NEPLIVAčE, ŠKOLE ZA PLIVANJE I ŠKOLE ZA VATERPOLO DOKAZUJE KONTINUIRANI KVALITETNI RAD VK GRADAC ZA DJECU I MLADEŽ OBA SPOLA POD MOTOM „ŠPORT DA, DROGA I ALKOHOL NE“ !!!

Sadašnje generacije djece i mladež oba spola u VK Gradac, nastavljaju njihovim putem s preko 65 članova- polaznika (od 5-21 godine starosti), od kojih je većina iz Gradca, te njih nekoliko iz drugih mjesta Općine Gradac. Kao i djece i mladeži oba spola iz drugih država poput Austrije, Njemačke, Austrije, BIH, čiji roditelji ili rodbina imaju kuće ili vikendice u Gradcu.
Upravo ta djeca i mladi veći dio dugih ljetnih školskih praznika provode kroz plivačko-vaterpolske aktivnosti na radost njihovih roditelja i rodbine, te prijatelja.

Rezultati nisu bili počev od 1998. godine pa niti do sada, a niti će biti ubuduće primaran cilj kluba, koliko sve veća popularizacija najatraktivnijih vodenih sportova, a ponajviše sve veća masovnost članova gračkog kluba.

Bilo kroz škole plivanja za neplivače, koja radi i sa nekoliko djeca s posebnim potrebama), potom Škole za plivanje, te Škole za vaterpolo, koja okuplja uz redovite treninge i vježbanja.
Svi ti članovi VK Gradac odrađuju raznovrsna vježbanja, brojne trening utakmice u sve četiri uzrasne kategorije igrača-ica mlađi kadeti, kadeti, mlađe juniori, do juniorske ekipe koja tek povremeno trenira i igra 1-2 turnira.

Zbog obaveza većine igrača tih godina sa sezonskim poslovima u nekim od brojnih gračkih ugostiteljsko-turističkim i trgovačkim objektima i obrtima, vezanim za ljetnu turističku sezonu.

VATERPOLO KLUB GRADAC KROZ USPJEŠNU ORGANIZACIJU VIŠE VATERPOLSKIH TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM POSTAO TURISTIČKI BREND OPĆINE GRADAC I RIVIERE GRADAC

VK Gradac je postao na jedan zanimljiv, ali i nadasve atraktivan način turistički brend Općine Gradac, odnosno Rivijere Gradac. Naime, sa organizacijom 3-4 vaterpolska turnira s međunarodnim predznakom tijekom dva ljetna mjeseca (srpanj i posebno aktivan kolovoz).
Grački klub upotpunjava svekoliku turističku ponudu TZO Gradac, kroz sportski dio programa, koji se vodi kroz bogati kulturno-zabavni i sportski program na području Općine Gradac.

A lijepa vaterpolska priča počela je od ljeta 2004. godine sa međunarodnim turnirima sa dolaskom prve inozemne ekipe VK Slavia UK (Bratislava-Slovačka), od ljeta 2004. godine.
U posljednjih 15 godina kroz dva ljetna mjeseca u vremenskom razdoblju ( od ljeta 2004.- sa ljetom 2018.godine) ostvarena je impozantna brojka od cca 23.400 ostvarenih noćenja u zadnjih 15 godina.
No, nisu samo važna ta ostvarena noćenja, sve te ekipe iz Europe i svijeta, koje su dolazile i dolazit će u Gradac, imale su smještaj-spavanje i hranu (puni pansion-tri obroka), od 5-13 dana/noći u 6-7 različitih ugostiteljsko-turističkih objekata u Gradcu, uz hranu u nekoliko razlićitih gračkih restorana. Sve te ekipe, odnosno njihovi članovi kupovali su i sladolede, sokove, suvenire, i dr. stvari i plaćali iz svojih džepova i stvarali dobit za mnoge naše različite objekte i obrte u mjestu Gradac.
Kao što su plaćali i izlete brodom do Trpnja, Hvara, Korčule, ili iznajmljivanjem kombija, autobusa na poludnevne izlete do Međugorja, Dubrovnika, Splita i dr.

To je itekako važno napomenuti, osim ostvarenih noćenja, a naš VK Gradac, potrudio se pronaći dobar smještaj i dobru hranu po pristupačnim cijenama u špici turističke sezone, što nije mala stvar, a gostujućim ekipama tj njihovim mladim igračima-icama, znalo se počastiti besplatnim izletima brodom, sladoledom,kolačima, sokovima, majicama, do besplatnih vožnji parasailingom, ili besplatnom zabavom u Aqua Parku ispod Hotela Laguna.

Brojke i slova rječito govore, te lokalna vlast bilo Općine Gradac ili TZO Gradac, mora itekako shvatiti da se VK Gradac, koji djeluje u okviru ŠD „Gradac“, da se novčana sredstva ne mogu preko noći umanjivati, nego povećavati.

Kao što je to bio slučaj od strane Općine Gradac za ovu tekuću2018. godinu, odnosno TZO Gradac za prošlu 2017. godinu, kada su neočekivano smanjena novčana sredstva, u odnosu na zatražena i u skladu sa potpisanim ugovorom iz te 2017. Uradilo se puno više posla u tekućoj 2018. godini, postavilo se i drugo plivalište sa golovima, uz ono glavno plivalište , a sredstva su umanjena.
I općinska vlast nije izašla u susret VK Gradac, usprkos usmenim i pismenim zahtjevima, da nam se omogući korištenje tuša , koji se nalazi na betonskom platou plivališta Soline.
Na način da grački klub ima ključ koji bi bio na raspolaganju kod tri trenera , a da bi imao besplatno tuširanje za svoje mlade članove (polaznici Škola za neplivaće, Škola za plivanje, Škole za vaterpolo, uz kadete i mlađe juniore).

Svakako da bi besplatno tuširanje imali i svi igrači-ice iz vaterpolskih klubova koji dolaze iz Europe i svijeta u Gradac od 5-13 dana/noći na ljetne vaterpolo pripreme to jest vaterpolo kamp, te koji nastupaju na 3 tradicionalna ljetna vaterpolo turnira sa međunarodnim predznakom.
Naravno, ključ od tuša bio bi kod gračkih trenera, koji bi oni dali trenerima iz tih inozemnih vaterpolo klubova po završetku treninga, ili trening utakmica, te onih turnirskih utakmica,a tuš bi besplatni imali i inozemne i naše hrvatske vaterpolo ekipe, koje dolaze u Gradac na turnire i prijateljsko-revijalne utakmice. Sramotno i neodgovorno je bilo uopće pomisliti da će mladi grački igrači-ice plaćati tuširanje (2 kune za 30 sekundi), a isto tako žalosno je to da ne možemo to besplatno omogućiti i ekipama, koje osim hrvatskih klubova, dolaze iz Europe i svijeta.

A cijeli problem se mogao riješiti na taj način da se nije trebalo dati koncesionaru Majiću iz Metkovića raspolaganjem tuša na betonskom platou plivališta Soline, koji koristi niz godina VK Gradac, koji je dvije godine iz svojih skromnih novčanih sredstava izdvojio novac za neke radove na vodovodnim cijevima i priključku tom prostoru za tuš.
Općina Gradac na čelu sa načelnikom Matkom Burićem, nije imala razumijevanja da riješi ovaj mali problem, ali vrlo važni za mlade polaznike VK Gradac kroz plivačko-vaterpolske aktivnosti (od 5-21 godine). Grački klub je to tražio početkom mjeseca srpnja 2018. i pismeno i usmeno, ali nitko nije to uradio, a bilo je vremena da se to odradi u vremenu između 10.07.- 30.07.2018.
. Prljavštine, koje donose morske jake struje sa jugom i valovima, trave, boce , otpatke traže da se mladi grački igrači-ice isvi ostali iz drugih klubova, obavezno mogu istuširati odmah poslije treninga, i zbog čuvanja zdravlja i osnovnehigijene, a bez plaćanja tuširanja.
Sve ove relevantne činjenice i brojke uz ova navedena noćenja vezana su isključivo kroz vaterpolske aktivnosti kroz ljetne pripreme i kampove brojnih ekipa iz inozemstva, koji dolaze zbog tradicionalnih vrlo dobro organiziranih vaterpolo turnira za djecu i mladež.
Organizacijom od 3-4 vaterpolo turnira za djecu i mladež oba spola u četiri uzrasne kategorije (mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori i juniori), po jednom (1) ljetu u prosjeku.
Vaterpolo ekipe su počele redovito i sve više i više dolaziti u Gradac, gdje imaju odlične uvjete za organizaciju svojih ljetnih priprema tzv. kampova uz raznovrsna vježbanja, trening utakmice u jutarnjim, popodnevnim i večernjim teminima pod svjetlima reflektora na popularnom otvorenom plivalištu „Soline“,.

Bez samoreklame, ili hvalospjeva Gradac je istinski zaživio u smislu vaterpolo događanja, te postao u više pogleda pravi centar vaterpolskih događanja u Dalmaciji.
Ipak, nije mala stvar dovesti brojne inozemne vaterpolo ekipe u Gradac u zadnjih 15 godina, bilo one iz svijeta (Južne Afrike, Kanade, Egipta, Kolumbije), do onih ekipa iz Europe iz : Slovačke, Češke, Mađarske, Austrije, Francuske, Nizozemske, Rumunjske, Slovenije, Njemačke, Španjolske, Ukrajine, Portugala, Poljske , uz klubove iz susjedne BIH.

Naravno, Gradac se ne može nositi sa vrlo kvalitetnim i stručnim vaterpolskim centrima, poput gradova: Šibenika, Zadra, Splita, Dubrovnika, Korčule i Makarske, koji imaju i zatvorene bazene i ljetna otvorena plivališta u moru.

Vaterpolo klubovi iz tih gradova s dugogodišnjom tradicijom i odličnim uvjetima za rad tijekom cijele godine su posebna extra klasa za sve ostale male sredine (mjesta, općine i gradove) na ovom prostoru pa tako i za naš grački klub.

No grački klub, je za sva ostala mjesta, općine i gradove diljem Dalmacije (van ovih gore navedenih klubova koji imaju uvjete za kontinuirani rad tijekom cijele kalendarske godine) uz obalu, uključujući otoke Brač, Hvar, polutok Pelješac.

Upravo po svojim tradicionalnim vaterpolskim međunarodnim turnirima za djecu i mlade, postigao kvalitetu i repektabilnu vrijednost, te ih nadmašio po svojim organizacijskim sposobnostima, ali i sa velikim gostomprimstvom, ponajviše za klubove koji dolaze od 2004. godine u Gradac iz Europe i svijeta.

Za povećan broj noćenja u razdoblju od ljeta 2004. godine sa ljetom 2018. godine zaslužan je VK Gradac, koji je prepoznao važnost kako promocije svog kluba i vaterpolo sporta, ali i promocije turizma, počev od svog mjesta, Općine Gradac i Rivijere Gradac, potom Splitsko-dalmatinske županije, kao i Lijepe Naše.

Sama promocija je okrenuta isključivo turizmu, od kojeg mnogi ljudi i njihove obitelji tijekom cjelokupne turističke sezone privređuju kroz različite poslove, ponajviše kroz turističko-ugostiteljske i trgovačke poslove, mnoge manje obrte, koji egzistiraju isključivo kroz razdoblje od početka svibnja do kraja rujna svake godine.

DOLASCI VATERPOLSKIH EKIPA IZ EUROPE I SVIJETA TE S PROSTORA NEKADAŠNJE DRŽAVE od ljeta 2004. godine s ljetom 2016. godine :

2004.- VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka).

2005.- VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka).

2006. – VK „Saint Denis“ (Saint Denis- Francuska), VK „AZ&PC“ (Amersfoort-Nizozemska), VK „Astra Arad“ (Arad-Rumunjska), VK“ Prerov“ (Prerov-Češka), VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka).

2007. – ŽVK „Universitas Szeged“ (Szeged-Mađarska), ŠKP Košice (Košice-Slovačka), ATU Košice (Košice-Slovačka), VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka).

2008.- ŽVK „Pieštany“ (Pieštany-Slovačka), ČH Hornets (Košice-Slovačka), VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), PVK „Vrutky“ (Martin kod Žiline-Slovačka), „Maady Sporting Club“ (Kairo-Egipat), St.Johns College (Johannesburg- Južna Afrika).

2009. VK“Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), ŽVK „Roedean Scholl“ (Johannesburg-Južna Afrika), PVK „Vrutky“ (Martin kod Žiline), ČH Hornets (Košice-Slovačka), GKVS „Sarajevo“ (Sarajevo-BIH), NCHZ Novaky (Novaky kod Previdze-Slovačka), VK „Stepp Praha“ (Prag-Češka).

2010.- KŠK „Bratislava“ (Bratislava-Slovačka), VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), VK „Team BC“ (Vancouver- Kanada), KVP „Pieštany“ (Pieštany-Slovačka), „SC Donau Wien“ (Beč-Austrija), ŽVK „Željezničar“ (Sarajevo-BIH), GKVS „Sarajevo“ (Sarajevo-BIH).

2011.- VK“Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), ŽVK „Stepp Praha“ (Prag-Češka), GKVS“Sarajevo“ (Sarajevo-BIH), SG Neukolln (Berlin-Njemačka), ŽVK „Pieštany“ (Pieštany-Slovačka).

2012.- VD“Kamnik“ (Kamnik- Slovenija), VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), SC Chemnitz-žene- (Chemnitz-Njemačka), ŽVK „Stepp Praha“ (Prag-Češka), VK „Mladost“ (Sarajevo-BIH), KPŠ „Nereus“ (Žilina-Slovačka), VK „Kaposvar“ (Kaposvar-Mađarska), ŽVK „Pieštany“ (Pieštany-Slovačka).

2013.- SC Dusseldorf 1898 (Dusseldorf-Njemačka), VK „Cluj Napoca“ (Cluj-Rumunjska), VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), VD“Kamnik“ (Kamnik-Slovenija), KPŠ „Nereus“ (Žilina-Slovačka), SC Chemnitz-žene- (Chemnitz-Njemačka), HVK „Jadran Sunce“ (Neum-BIH, ŽVK „Pieštany“ (Pieštany-Slovačka).

2014. – VK „TJ Slavia HK“ (Hradec Kralove-Češka), SV Bayer 08 (Uerdingen Krefeld-Njemačka), VK „Slavia UK“ (Bratislava- Slovačka), SG Neukolln (Berlin-Njemačka), ŽVK „Pieštany“ (Pieštany- Slovačka).

2015. – ASC Duisburg (Duisburg-Njemačka), ŽVK „Stepp Praha“ (Prag-Češka), VK „Slavia UK“ (Bratislava- Slovačka), SC Chemnitz-žene- (Chemnitz-Njemačka), VK „Kaposvar“ (Kaposvar-Mađarska), ŽVK „Pieštany“ (Pieštany-Slovačka), KPŠ „Nereus“ (Žilina-Slovačka).

2016.- CPA Medellin (Medellin-Kolumbija), VK „Tenerife Echeyde“ (Tenerife-Španjolska), VK „Cluj Napoca“ (Cluj-Rumunjska), HSG TH „Leipzig“ (Leipzig-Njemačka), VK“Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka), KPŠ “Nereus” (Žilina-Slovačka).

2017. – ČEŠKA U-17-žene- (Prag-Češka), Clube Aquatico Pacense Cap (Pacos de Fereira – Portugal), VK “Slavia UK” (Bratislava- Slovačka) muška i ženska ekipa, AVK “Branik Maribor” (Maribor- Slovenija).

2018. – CN “Granollers” (Barcelona- Španjolska), Ukrajina U-16 – muški- (Kijev – Ukrajina), “LSTW Lodz” (Lodz- Poljska), KPŠ “Nereus” (Žilina – Slovačka), VK “Slavia UK” (Bratislava – Slovačka) muška i ženska ekipa, “Pirana Sport Club” (Topolčany- Slovačka), AVK “Branik Maribor” (Maribor – Slovenija).

POGLEDAJTE SVE VIJESTI IZ VATERPOLA