Vaterpolo u Gradcu, “Ljeto 2018.”

ZAVRŠENA JOŠ JEDNA U NIZU ŠKOLA PLIVANJA, ŠKOLA VATERPOLA TE ŠKOLA ZA NEPLIVAČE-POČETNIKE NA PLIVALIŠTU SOLINE

Nakon dva mjeseca rada u Gradcu je završena još jedna uspješna vaterpolska sezona na popularnom plivalištu Soline. Intenzitet plivačko- vaterpolskih aktivnosti odvijao se u jutarnjim, popodnevnim, ali i večernjim satima.

Preko 65 polaznika djece i mladeži oba spola od 6-21 godina starosti marljivo je treniralo u Školi za plivanje i Školi za vaterpolo u četiri uzrasne kategorije.
Sve ljetne aktivnosti bile su pod stručnim nadzorom šefa stručnog štaba Nevena Špoljarića, kojem su u ovoljetnom ljetu pomagali Slovak prof. Milan Brišš, Stipe Baćilo te jednim dijelom početkom srpnja i krajem kolovoza Dino Sinovčić.

Hvalevrijedna Škola za neplivaće sa početnicima za plivačko znanje, te s djecom s posebnim potrebama ista je radila u jutarnjim satima jednom dnevno. Najbrojnija grupa polaznika u sklopu rada Škole vaterpola bila je ona u kategorijama nada i mlađih kadeta, koje su radili skoro kroz cijeli mjesec srpanj dva puta dnevno.

BROJ ŽENSKE POPULACIJE U RADU VK GRADAC POKAZUJE VISOKI NIVO RADA, KROZ KVALITETNI OSMIŠLJENI PROGRAM I BROJ POLAZNIKA JE NAJVEĆI NA CIJELOJ MAKARSKOJ RIVIJERI

Posebno sve u klubu raduje, da je grački klub privukao već lani, a ove godine čak i povećao broj ženske populacije na cijelom Makarskom primorju.
Pa se niti jedan klub sa Makarske rivijere ne može pohvaliti da u svom radu kroz plivačko-vaterpolske aktivnosti da ima više djevojčica (između 8-18 godina) više od gračkog kluba, a da ujedno i organiziranije radi sa mladim igračicama.
Veći broj njih već je sa svojim vršnjacima igrao ovog ljeta igrao brojne različite utakmice i stjecao potrebno igračko iskustvo.

BROJ UTAKMICA BILO PRIJATELJSKO-REVIJALNOG, TRENING KARAKTERA TE ONIH TURNIRSKIH PREMAŠIO JE BROJKU OD 60, KROZ LJETNI PERIOD OD MJESECA SRPNJA I KOLOVOZA 2018.
NA TURNIRU U OKRUGU GORNJEM KOD TROGIRA-ČIOVO MLADI IGRAČI/CE VK GRADAC U KATEGORIJI MLAĐIH KADETA OSVOJILI 3. MJESTO

Veliki broj utakmica preko 60 u tri uzrasne kategorije odigrao je VK Gradac, od čega je 10 susreta bilo tijekom tri domaćinska turnira, uz dvije utakmice na turniru u Okrugu Gornjem kod Trogira, gdje su nastupili po prvi put i mlađi kadeti (rođeni 2005. I mlađi). Grački mladi i nadareni igrači/ce osvojili su treće mjesto na turniru u Čiovu, prvo su poraženi u polufinalu od iskusnijih i čvrstih domaćina VK Okruk (6:13), potom su pobijedili u borbi za treće mjesto Podgoru (9:4).

Prilika da pobijede i Omiš od kojeg su svakako bolji u više segmenata igre, nije bilo jer se natjecanje nije igralo po bod sustavu u tri odigrana kola, pa je kapetanici gračke ekipe Tini Sesar izmaklo osvajanje priželjkivanog drugog mjesta

TRI VATERPOLO TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM U GRADCU KROZ MJESEC KOLOVOZ 2018., DONIJELA SU ODLIČAN VATERPOLO, BROJNO GLEDATELJSTVO JE UŽIVALO U PRAVIM REVIJAMA.
10. TURBOV TURNIR ZASLUŽENO PRIPAO VK GALEB MR-MAKARSKA

Na našem prvom ovoljetnom turniru za mlađe juniore i juniore, koji se igrao od 1.-3.kolovoza pod nazivom „10.Vaterpolo Turbo Cup Cro Gradac 2018“ u iznimno jakoj konkurenciji klubova iz Španjolske, Ukrajine (reprezentacija U-16), te hrvatskih renomiranih 1B-ligaša: „Galeb MR“ (Makarska), Bellevue (Dubrovnik), kao i Okruk (Okrug Gornji kod Trogira), gračka momčad (hrvatski trečeligaš) sa svojim igračima, zauzela je šesto mjesto, nakon tri utakmice i tri poraza.
Za mladu gračku mix ekipu (igrači i igračice), bila je to prava i potrebna škola, kroz odigravanje jačih utakmica sa poznatijim i renomiranijim klubovima.
Za sve ljubitelje vaterpola bio je to iznimno jaki, kvalitetni i atraktivni trodnevni pozivni turnir, na kojem je pobjednik bio makarski 1 B-ligaš VK „Galeb MR“, koji je u finalu posve zasluženo pobijedio stare ljute rivale dubrovački VK „Bellevue“.

17. VATERPOLO CRO CUP GRADAC 2018- DONIO SLAVLJE VK GRADAC

Drugi ovoljetni vaterpolo turnir za kadetske uzraste, koji se igrao od 14-17. kolovoza pod nazivom „17. Vaterpolo Cro Cup Gradac 2018“, donio je nakon četiri utakmice i četiri pobjede pobjedničko slavlje za VK Gradac.
Učestvovali su na turniru uz domaćina i pobjednika VK Gradac, tri slovačke prvoligaške ekipe: KPŠ Nereus (Žilina), Slavia UK (Bratislava)-muški i po prvi put Pirana SC (Topolčany), dok je prvi povijesni nastup u Gradcu imala i jedna poljska ekipa LSTW Lodz (Lodz).

13. VATERPOLO MEMORIAL CUP CRO GRADAC 2018- TRIJUMF OKRUKA, DRUGO MJESTO SA DOBRIM IGRAMA ZAUZEO JE NAŠ VK GRADAC

Treći, te ujedno i posljednji ovoljetni turnir za mlađe kadete i kadete, koji se igrao 19-21. kolovoza pod nazivom „13.Vaterpolo Memorial Cup Cro Gradac 2018“( nastupale tri slovačke ekipe: VK Slavia UK-žene, KPŠ Nereus, VK Pirana SC, te slovenski AVK Branik Maribor) , za VK Gradac, također je bio uspješan.
Naime, osvojeno je drugo mjesto i uz lijepi pehar i srebrene medalje, mladi grački igrači-ice u tri odigrane utakmice, zabilježili su dvije pobjede i jedan poraz, onaj u finalnom dvoboju protiv iskusnije i uigranije ekipe Okruka.
Jednim dijelom nedostatatak sportske sreće u važnim trenutcima treće četvrtine kada se utakmica prelamala, pogođene tri stative i jedna prečka, kada balun jednostavno nije htio u gol i gosti su u kontrama bili neumoljivi, te riješili pitanje pobjednika utakmice, a ujedno i pobjednika turnira, i prije posljednje četvrte četvrtine posve zasluženo.

ORGANIZACIJA SVA TRI MEĐUNARODNA VATERPOLSKA TURNIRA U GRADCU ZA MLAĐE KADETE I KADETE, TE MLAĐE JUNIORE I JUNIORE BILA JE NA VISOKOM NIVOU UZ DOLASKE NOVIH VATERPOLO EKIPA IZ INOZEMSTVA U GRADAC

 „ Sva tri naša domaća  turnira s međunarodnim predznakom , na  kojima smo podijelili 49 pehara i 164 medalje,  smo položili po pitanju organizacije na vrlo visokom nivou. I ovog ljeta u Gradcu je boravilo više ekipa iz Slovačke (klubovi iz Bratislave, Žiline, Topolčana), Slovenije (drugu godinu zaredom Branik- Maribor), Španjolske (po prvi put dolazak CN Granollers iz Barcelone) ,  te po prvi put dolazak u Gradac kluba  iz Poljske (LSTW Lodz), te Ukrajine (reprezentacija U-16).

VK GRADAC JE NASTAVIO SA NIZOM ODLIČNO ORGANIZIRANIH TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM I PREMAŠIO BROJKU OSTVARENIH NOĆENJA OD 23.400 U ZADNJIH 15 LJETA

U posljednjih 15 godina, počev od ljeta 2004. godine, računajući i ovo ljeto 2018. (ovo ljeto brojka noćenja bila je oko 1.69) ostvarili smo impozantnu brojku od čak 23.400 noćenja. Sva ta noćenja, bila su isključivo zbog dolazaka vaterpolo ekipa iz Europe i svijeta, kako na naše vaterpolo turnire, tako i njihove vaterpolo kampove koji njihovi klubovi organiziraju u Gradcu na našem plivalištu.

POSTAVLJENO PO PRVI PUT U POVIJESTI VK GRADAC OD DAVNE 1956. GODINE UZ CENTRALNO PLIVALIŠTE SA REFLEKTORIMA I ONO POMOĆNO PLIVALIŠTE SA DVIJE DODATNE BRANKE

Postavili smo uoči početka službene vaterpolo sezone uz centralno plivalište sa reflektorima, gdje se igraju sve turnirske i ine utakmice, i pomoćno plivalište sa dvije branke, koje je umnogome pomoglo u vježbanju, rasplivavanju i pripremama klubovima uoči početka važnih utakmica.
Sa time smo napravili važan iskorak više u osiguranju potrebnih uvjeta za poboljšanje vrlo važnih segmenata za međunarodna vaterpolska natjecanja.

POTREBNA PAŽNJA, A POSEBNO NOVČANA POMOĆ U OSIGURANJU NOVČANIH SREDSTAVA U SVEZI ČIŠĆENJA DUBINE PLIVALIŠTA (ZBOG NANOSA ŽALA, KOJE DONOSI PLIĆINU I OTEŽAVA NORMALNE UVJETE RADA) UZ 3-4 METRA U DUBINI, A U DUŽINI OKO 25 METARA NA POTEZU BETONSKOG PLATOA

Samo je još potrebno pred iduće ljeto bagerom na plivalištu pridubiti dubinu plivališta, od betonskog platoa u dubinu od neka tri metra i u dužini oko 25 metara, jer zadnji radovi na plivalištu i čišćenja bili su točno prije 10 godina. Nanosi morskih strujanja sa jakim jugom, nanijeli su žalo i postoji plićina, koja se treba očistiti, jer ugrožava normalne uvjete igranja, a za to očekujemo pozor i pomoć u osiguravanju novčanih sredstava za te radove u angažiranju bagera i dampera za odvoz žala, od Općine Gradac, odnosno od načelnika Matka Burića, tako i od TZO Gradac i Direktora ureda Davora Andrijaševića.

VK GRADAC BIO JE I OSTAO NOSITELJ SVIH LJETNIH SPORTSKIH DOGAĐANJA U GRADCU, ALI I CIJELOJ OPĆINI GRADAC, A UJEDNO I PRAVI JEDINSTVENI TURISTIČKI PROMOTOR BREND ZA PROMOCIJU, KAKO LJETNOG TURISTIČKOG PROGRAMA, ALI I PROMOTOR VATERPOLO SPORTA U DRŽAVI AKTUALNIH SVJETSKIH PRVAKA.
SVAKAKO DA SMO TREBALI DOBITI VEĆA NOVČANA SREDSTVA, KAO I PROŠLIH GODINA. ALI I DOBITI I BESPLATNO PRAVO KORIŠTENJA TUŠA NA NAŠEM BETONSKOM PLATOU KOD PLIVALIŠTA, JER TO SU OSNOVE DA SE NA JOŠ VEĆI NOVO PODIGNU POTREBNI TEHNIČKI UVJETI ZA ORGANIZACIJU MEĐUNARODNIH VATERPOLSKIH NATJECANJA, BEZ TUŠEVA NA KOVANICE I STVARANJA GUŽVE DA TU DOLAZE TURISTI NA TUŠIRANJE SA OBLIŽNJIH PLAŽA IZ PRAVCA POŠTE I OD PRAVCA SOLINA.

Važno nam je tu istaknuti da je VK Gradac bio i ostao nositelj svih ljetnih sportskih događanja kako u samom mjestu, tako i u cijeloj Općini Gradac, a koji jedini od svih ostalih udruga i klubova intenzivno radi s djecom i mladeži oba spola cijelo ljeto.
Svake godine, počev od ljeta 2004. godine (i dolaska VK Slavia UK (Bratislava-Slovačka), na jedan od naša tri ljetna vaterpolo turnira, čime su dobili i potrebni međunarodni predznak),.
Naši sportski gosti, odnosno vaterpolo ekipe iz Europe i svijeta, odlaze svojim kućama posve zadovoljni. Baš kao i ekipe iz Lijepe naše, koji dolaze i borave u Gradcu, bilo jednodnevno ili sa dolascima u dva-tri dana, neke su i znale prespavati.
Dobar smještaj, dobra raznovrsna hrana (za ekipe iz inozemstva puni pansion), ali nadasve i najvažnije od svega prihvatljive i pristupačne cijene smještaja u glavnoj špici turističke sezone (kraj srpnja pa do pred kraj mjeseca kolovoza).

Sve su to izazovi za stare, tako i za nove vaterpolo ekipe, kojima je naš Gradac postao poželjna turistička destinacija, s naglaskom na plivačko-vaterpolske aktivnosti.
Zahvaljujući našem kontinuiranom trudu, manjim ulaganjima, a više našim odricanjima (slobodno vrijeme nas malobrojnih volontera bez novčane naknade u radu društva-udruge), ponajviše u radu kroz promocijunajatraktivnijih ljetnih sportova poput plivanja i vaterpola, kao i samog našeg VK Gradac.

Ali svakako ponajviše promidžbi našeg mjesta, naše Općine Gradac i naše TZO Gradac, te time i samim razvojem dodatne ponude i obogaćivanja kulturno-zabavnog i sportskog ljetnog programa naše TZO Gradac, učvrstili smo svoju poziciju među sportskim destinacijama.
Naravno, to se odnosi na one koje imaju dugogodišnju sportsku tradiciju i uvjete za ljetne programe rada, kako našeg kluba kroz Škole za neplivaće, do Škole za plivanje i Škole za vaterpolo, a ponajviše naših tradicionalnih međunarodnih vaterpolo turnira, ali isključivo za djecu i mladež oba spola (od 5-21 godine starosti).
Manji broj naših malih i hvalevrijednih vjernih sponzora i donatora, ljudi dobre volje, posebna zahvala ide i španjolskoj tvrtki „Turbo“ i našem dragom i cijenjenom korčulaninu Dariju Trojanu, a svi oni vole i cijene naš kontinuirani rad i brojna odricanja , pomažu rad našeg ŠD Gradac.
Svakako da nam najviše u radu pomaže TZO Gradac i Općina Gradac.
Ipak, mišljenja smo da zaslužujemo veću pažnju i veća novčana sredstva, nego što je to bilo u ovoj sada još uvijek tekućoj 2018. godini.
Naime, neočekivano nam je Općina Gradac smanjila novčana sredstva (za 2.000,oo kuna za ovo ljeto 2018. godinu) za naše plivačko-vaterpolske aktivnosti, nego što smo je imali u razdoblju od 2014. – 2017.godina.
Nismo mogli vjerovati, da nam se to može desiti, s obzirom da smo jedini u Gradcu i na području ostala četiri mjesta naše općine, imali kontinuirani rad sa djecom i mladeži oba spola (od 5-21 godine) u borbi protiv razne ovisnosti, među kojima je svakako droga, alkohol i kladionice. kroz puna dva ljetna mjeseca (srpanj i kolovoz) u proteklih 18 godina.
Nismo tražili povećanje novčanih sredstava (više od 47.000,oo kuna), nego upravo toliko koliko smo i primali u posljednja 4 ljeta (izuzev ovog ljeta u tekućoj 2018.godini).
Dobili smo manje novčanih sredstava , a uradili svakako više posla i postavili dodatno plivalište uz ono centralno sa reflektorima. Što je iziskivalo više posla i dodatne novčane troškove.
Tražili smo da nam se omogući dobivanje korištenja tuša na našem betonskom platou kod plivališta besplatno sa korištenjem ključa, koji bi bio kod naših trenera.
Na taj način osiguralo bi se besplatno tuširanje kako našim mladim igračima-icama VK Gradac, bilo iz inozemstva koji borave i imaju smještaj u Gradcu, tako i onima iz Hrvatske , bez ubacivanja kovanica.
Opravdanje je bilo da su se svi tuševi dali na plažama svih 5 mjesta naše općine koncesionaru (Majić iz Metkovića), pa tako iovaj tuš, pa da nam zbog toga ne mogu dati ključ, odnosno omogućiti naš zahtjev koji je bio pismen kroz dopis protokoliran početkom srpnja 2018., ali i usmeni zahtjev (naš tajnik D.Šutić) za mladog načelnika (gosp.Matko Burić). Tuš je bio popravljan i sa nekim troškovima spajanja vodovodnih cijevi, koje je kroz svoja novčana sredstva platilo (usluge vodoinstalatera K.Imamovića) i naše društvo-udruga u razdoblju od 2014-2016. godine.
Stvaraju se nekada gužve na plivalištu posve nepotrebne zbog dolaska turista sa obližnjih plaža na naš tuš jer je on na kovanice, a ne na ključ i isključivo za naše potrebe.Trebalo je imati više razumijevanja i davanja pomoći za naše potrebe, jer naš rad itekako je primjetan u zadnjih 20 godina, kazao je predsjednik Ranko Trutina, te dodao da treba ispraviti greške i dati veću pomoć u idućim godinama.