IZLOŽBA U MUZEJU U POVODU 60. GODIŠNJICE VK „GRADAC“

U prostorijama Zavičajne zbirke Muzeja Gradac, 18. kolovoza 2018. (subota), priređena je jedna velika i svakako za naše mjesto, općinu Gradac te za naš VK „Gradac“ posebno važna izložba.
Naime, bila je to prava može se tako reći vaterpolo štorija, sa kojom se Uprava ŠD „Gradac“, na čelu sa predsjednikom gosp. Rankom Trutinom potrudila prezentirati kroz brojne materijale, dokumente. A odnosi se na puno puno dobrih fotografija, pa i jedan manji dio onih starih sa početka igranja vaterpola, uz plakate,novinske tekstove, trofeje, sportsku opremu i rekvizite i drugo, da se makar na mali naćin, pokaže povijest vaterpolo sporta u Gradcu.

Kroz pozdravne riječi i zahvale svim pokroviteljima, sponzorima, ljudima dobre volje i zaljubljenicima u vaterpolo, tajnik ŠD „Gradac“, gosp. Darko Šutić, osvrnuo se kroz početak igranja vaterpola u Gradcu, i istakao važnost ovog najatraktivnijeg ljetnog sporta uz plivanje, kako u samom mjestu Gradac, tako i u brojnim drugim mjestima, gradovima i općinama Dalmacije.
Uz minutu šutnje i na taj način počast svim onima,koji nisu više sa nama, ali su ostavili duboki trag u razvoju, napretku i radu gračkog vaterpolo kluba, bilo da su bili nekadašnji igrači/ce, iz više generacija, bilo članovi Uprava ili zaljubljenici ovog sporta.
Prva povijesna utakmica u Gradcu, odigrana je u ljeto davne 1956. godine, između prvih morskih susjeda preko kanala, VK „Gradac“ i VK „Trpanj“ (rezultat 3:3- prvi povijesni pogodak za gračku ekipu postigao je pok. Ivo Mirko-Batajunić, a preostala dva pogotka djelo su Šime Korljana-Rosina, inače višegodišnjeg predsjednika ŠD „Gradac“).
Osnivanjem ŠD „Gradac“ u 1996. godini, klub je počeo djelovati u sklopu ovog društva-udruge i sa time dobio potrebne i hvalevrijedne entuzijaste, koji su sa svojim marljivim,upornim radom, uz brojna odricanja, pogotovo svog slobodnog vremena. Svi oni su radili bez ikakvih plaća,novčanih i drugih naknada za svoj rad dali veliki doprinos da je klub prevazišao lokalne okvire i postao poznat i priznat po organizaciji brojnih međunarodnih vaterpolo turnira za kategorije igrača-ica (mlađi kadeti i kadeti, mlađi juniori i juniori).  Riječ je od sportu u našem Gradcu, ali i u cijeloj općini Gradac s najduljom tradicijom organiziranog igranja. Grački klub sa naglaskom na rad počev od Škole za neplivače, do Škole za plivanje i vaterpolo, radi isključivo sa djecom i mladeži oba spola (od 5-21 godine starosti) u pet uzrasnih kategorija igrača-ica: Nade, mlađi kadeti i kadeti, mlađi juniori i juniori).

Moto cjelokupnog rada i svih naših plivačko-vaterpolskih aktivnosti je „Šport DA,droga i alkohol NE!!!

U Gradcu su u proteklih nešto više od 60. godina postojanja VK „Gradac“ (koji se nekada u vrijeme postojanja u nekadašnjoj državi zvao i VK „Omladinac“), boravile , trenirale i igrale brojne prijateljsko-revijalne utakmice,brojne vaterpolske ekipe, kako one domaće iz Hrvatske u manjem poludnevnom ili dnevnom boravku, do onih sa višednevnim boravcima (od 4-14 dana/noći) u brojnim privatnim turističkim smještajnim kapacitetima (sa korištenjem hrane u našim restoranima i dr), uz nastupe na našim sve poznatijim i priznatijim vaterpolo turnirima s međunarodnim predznakom.
Svi ti dolasci su počeli od 2004. godine sa dolaskom VK „Slavia UK“ (Bratislava- Slovačka).

Veliki broj ekipa iz Europe te onih sa dalekih destinacija poput Južne Afrike, Egipta, Kanade, Kolumbije, pokazale su značaj i važnost ustrajnog i upornog rada Gračkog kluba,i kao promociju mjesta Gradac, općine Gradac, TZO Gradac, te cijele Makarske rivijere, Splitsko-dalmatinske županije, te i Republike Hrvatske u cjelini, ali i dakako promocije gračkog vaterpolo kluba i samog vaterpola u državi aktualnih svjetskih prvaka u seniorskom uzrastu.
U gračkom klubu iznimno su zadovoljni i zahvalni sa suradnjom i pomoći osoblju i dragim ljudima dobre volje iz Zavičajne zbirke muzeja u Gradcu (obitelji Andrijašević), koji su nam pomogli da uspješno organiziramo ovu vrlo značajnu i veliku izložbu,koja je potrajala i više od predviđenih 7 dana, te im se ovim putem preko naše službene web adrese i zahvaljujemo sa nadom u nastavak uspješne suradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

Moramo pohvaliti vrijedni rad na pripremnim radovima organizacije ove hvalevrijedne izložbe koja je potrajala više od 10 dana, te rad na postavljanju brojnih fotografija na više panela, sportskih rekvizita, trofeja, sportske opreme i dr., osim obitelji Andrijašević (Mira, Ivana i Zlatko), mladog gračkog trenera, nekadašnjeg vratara VK Gradac , sada i fizioterapeuta Stipu Baćila, kao i marljivog člana gračkog kluba, Harisa Silajdžića iz Sarajeva.

Pohvala ide i Uslužnom Obrtu „Gareta“ iz Gradca (vlasnik gosp. Viktor Giljević), na pomoći u obliku davanja na korištenje potrebnog jakog reflektora za prekrasni , ali u večernjim satima zatamnjeni prostor Arboretuma , koji se nalazi u sklopu gračkog muzeja.

Gdje su se okupili na prigodnom domjenku sa delicijama i osvježavajućim napitcima igrači-ice i članovi Uprave VK Gradac, kao i predstavnici vaterpolo ekipa iz Slovačke i Poljske, koji su u to vrijeme boravili u Gradcu i nastupali na gračkom turniru.