Vaterpolo u Gradcu, “Ljeto 2017.”

ZAVRŠENA JOŠ JEDNA VRLO ZANIMLJIVA LJETNA SEZONA, KROZ ŠKOLU ZA NEPLIVAĆE, ŠKOLU PLIVANJA, TE ŠKOLU VATERPOLA

Nakon dva mjeseca rada u Gradcu je završena još jedna uspješna vaterpolska sezona na popularnom plivalištu Soline. Intenzitet plivačkih i vaterpolskih aktivnosti odvijao se i u jutarnjim i popodnevnim satima. Preko 65 polaznika djece i mladeži oba spola od 6-21 godina starosti marljivo je treniralo u Školi za plivanje i Školi za vaterpolo u četiri uzrasne kategorije. Sve plivačko-vaterpolske aktivnosti bile su pod stručnim nadzorom trenerskog tandema Nevena Špoljarića i njegovog pomoćnika Stipe Baćila, te jednim dijelom početkom srpnja i Ivana Peke. Hvalevrijedna Škola za neplivaće sa početnicima za plivačko znanje, te s djecom s posebnim potrebama ista je radila u jutarnjim satima jednom dnevno. Najbrojnija grupa polaznika u sklopu rada Škole vaterpola bila je ona u kategorijama Nada i mlađih kadeta.

BROJ ŽENSKE POPULACIJEU RADU VK „GRADAC“, POKAZUJE IZ LJETA U LJETO U POSLJEDNJIH 6 GODINA, POVEĆANI BROJ, KROZ ZANIMLJIVI I KVALITETNI I OSMIŠLJENI PROGRAM, ŠTO JE VELIKI PLUS ZA KLUB

Posebno sve u klubu raduje, da je grački klub privukao već lani, a ove godine čak i povećao broj ženske populacije na cijelom Makarskom primorju. Veći broj njih već je sa svojim vršnjacima igrao ovog ljeta igrao brojne različite utakmice i stjecao potrebno igračko iskustvo. Veći broj djevojčica (rođene 2004. – 2010. godine),sa svojim vršnjacima oba spola, imao je trening utakmice i stjecao potrebna igračka iskustva, uz redovite plivačke dionice i vježbanja svih plivačkih stilova.

BROJ UTAKMICA, POČEV OD PRIJATELJSKO-REVIJALNOG KARAKTERA, TE ONIH TURNIRSKIH UTAKMICA, PREMAŠIO JE BROJKU 65, PONAJVIŠE U VREMENSKOM PERIODU OD KRAJA SRPNJA DO SAMOG KRAJA KOLOVOZA. NA TRI DOMAĆA TURNIRA U GRADCU, BIO JE NASTUP I NA TURNIRU U DUGOM RATU, A UJEDNO I NASTUP U SLUŽBENOM NATJECANJU HVS-a, KROZ ŽUPANIJSKO PRVENSTVO DNŽ-e

Veliki broj utakmica preko 65 u tri uzrasne kategorije odigrao je VK Gradac, od čega je 11 susreta bilo tijekom tri domaćinska turnira, uz dvije utakmice na turniru u Dugom Ratu, kao i šest ligaških utakmica kod kuće i na strani.
Nakon 8-godišnje stanke, Gračani su ponovno nastupili u službenom natjecanju u okviru HVS-a, u prvenstvu Dubrovačko-neretvanske županije u kategoriji mlađih juniora, gdje su već igrali kroz ljeto 2008.i 2009.godine.

Prava je šteta, što je uoči samog starta natjecanja svoj nastup otkazala ekipa HVK Jadran HS iz Neuma (BIH), jer bi još dvije kvalitetne utakmice dobro došle za grački sastav.
Gračani su na samom startu poraženi (4:19) na svom plivalištu od superiorne dubrovačke ekipe Bellevue za koju igraju mladi igrači Jug CO koji su bili tamo prekobrojni. Ekipa tehničkog voditelja Vedrana Smokvine se doslovice prošetala ovim natjecanjem pobijedivši uvjerljivim rezultatom kako gračku ekipu, tako i ekipe iz Trpnja i Vela Luke. Gračani su na njihovom plivalištu u gradu podno Srđa, prikazali puno bolju igru, propustivši nekoliko sjajnih prigoda za tijesnu posljednu četvrtinu i tek u samoj završnici domaćini su došli do većeg rezultata i pobjede (12:6). Pobjeda (16:8) i poraz (7:9) , te bodovni učinak od dva umjesto četiri očekivana boda u ogledu protiv Vela Luke bio je za mladi grački trenerski tandem Neven Špoljarić-Stipe Baćilo neuspjeh, ako se ima u vidu da su se obje utakmice igrale na gračkom plivalištu, po dogovoru dvaju klubova i umanjivanju putnih troškova obaju klubova. No, obje utakmice bile su dobre kako za igrače-ice obaju klubova, tako i za brojne posjetitelje i donijele su nostalgiju na nekadašnje dane vaterpola 70-tih godina, kada je češće znala gostovati u Gradcu ekipa iz Vela Luke. Dvije vrlo kvalitetne, i do samog kraja dramatične rezultatski utakmice ekipe iz Gradca sa prvim prekomorskim gostima iz Trpnja dale su neophodnu draž i promociju vaterpola bilo ona prva utakmica u Gradcu, ili ona druga u Trpnju. Gračani su u prvoj utakmici pobijedili nešto lakše nego što to konačni rezultat (10:9) pokazuje ekipu iz Trpnja, a ona druga uzvratna u Trpnju bila je sve do minut i pol posljednje četvrtine neizvjesna. Prevagnula je greška u napadu mladog nadarenog igrača Mate Šakića, koji je trebao ići na šut i pokušati dati pogodak za izjednačenje, a ne na isforsirano i ishitreno dodavanje koje su presjekli domaći igrači i u kontri došli do dva gola prednosti i vrijedne pobjede (5:3). Ova utakmica po svemu prikazanom, trebala je završiti neodlučenim rezultatom, no sportska sreća ovaj put bila je na strani domaćina iz Trpnja i njihovog eksplozivnog trenera, Marina Kliškinjića, nekada ipak van granica sportskog ponašanja u cilju pritisaka na sudce i motivacije svojih igrača. Što daje ružnu sliku bilo na utakmici u Gradcu posebno, a dijelomično i u Trpnju. Ekipa dubrovačkog Bellevuea osvojili su zlatne medalje i pobjednički pehar, srebrene medalje uzeo je Trpanj, a igračima i trenerima iz Gradca kao novaka u Županijskoj ligi DN-Županije pripale su brončane medalje, četvrto mjesto zauzela je Vela Luka.

VK Gradac (gol razlika 46:62): Ivan Milošević, Lovre Veža 15, Nikola Peko 9, Toni Radić 4, Ivan Berišić 3, Matej Milošević 5, Mate Šakić 3, Andrija Korljan 1, Branko Marević, Marko Mustapić 1, Mario Andrijašević 1, Mate Bartulović, Renato Đugum, Toni Jelavić. Trener: Neven Špoljarić & Stipe Baćilo.

U konkurenciji 4 kluba iz Dubrovnika, Trpnja i Vela Luke, zauzeli su treće mjesto i ujedno doći do brončanih medalja. Ipak, gledajući realno po igračkoj kvaliteti,uvjetima i samoj dobroj organizaciji kluba uz neizostavno više sportske sreće trebali su doći do drugog mjesta.
No, iskustvo više u ovakvim natjecanjima, dobro će doći u bliskoj budućnosti, a uz aktivne juniore, planira se u idućoj sezoni nastup i kadeta.

TRI VATERPOLO TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM U GRADCU KROZ KRAJ MJESECA SRPNJA I MJESEC KOLOVOZ 2017. DONIJELA SU ZANIMLJIV, KVALITETAN I ATRAKTIVAN VATERPOLO, NA KOJIMA SU U NIZU UTAKMICA UŽIVALI BROJNI GLEDATELJI, POSEBNO STRANI TURISTI

16. VATERPOLO GRADAC CRO CUP – SLAVIO KORENAT IZ DUGOG RATA

Na našem prvom ovoljetnom turniru za mlađe juniore i juniore (pravo nastupa imali su igrači rođeni 2000. i mlađi), a koji se igrao u dvodnevnom nadmetanju (22/23.07.2017),u tri (3) odigrana kola po liga bod sustavu (svatko sa svakim).
Na pravoj muško-ženskoj reviji vaterpola nastupila su tri (3), hrvatska trečeligaška kluba (Gradac, Omiš i Korenat iz Dugog Rata), te Češka ženska reprezentacija mlađih juniorki U17. Najviše su ipak pokazali zasigurno najspremniji i najiskusniji igrači Korenta iz Dugog Rata, koji su pokazali snagu, plivačku i fizičku spremu predvođeni iskusnim i uvijek ambicioznim trenerom Brankom Bjelanovićem.
Drugo mjesto pripalo je Omiškim „gusarima“, treće Gradcu, a četvrto mladim i atraktivnim češkim reprezentativkama U-17.
Gračani u dvoboju protiv Omiša u borbi za drugo mjesto su imali šansu, kako po rezultatskom kretanju, tako i po samoj igri u prve tri trećine utakmice.
Ipak, uigraniji i iskusniji Omišani su u zadnjoj četvrtini pojačali gas do daske, odigrali čvrsto u obrani, efikasno u napadu, preokrenuli rezultat i došli do pobjede. Koja im je donijela plasman na drugo mjesto I uz pehar, donijela osvajanje srebrenih medalja.
Gračanima, je pobjeda protiv čeških reprezentativki donijela treće mjesto u konačnom plasman,te uz pehar i medalje brončanog sjaja.

12. VATERPOLO MEMORIAL CUP CRO GRADAC 2017- PRIPAO VK GALEB MR IZ MAKARSKE

Drugo ljetno natjecanje početkom kolovoza završeno je sa odigravanjem 12. po redu Vaterpolo Spomen Memorial Cupa Cro Gradac 2017. za kadetske uzraste (igrači rođeni 2002. godine i mlađi, uz mogućnost nastupa trojice igrača rođenih 2001.godine ).

Turnir je kroz trodnevno nadmetanje od 04.08.-06.08.2017. godine na mjesnom plivalištu „Soline“ okupio tri (3) ekipe iz Hrvatske (Gradac i Omiš- hrvatski trečeligaši, makarski Galeb MR član 1.B-lige), te Portugala (Clube Aquatico Pacense Cap iz grada Pacos de Ferreira).

Dvanaesto (12) izdanje turnira memorijalnog karaktera igra se u spomen na sve one preminule vaterpoliste, bilo one iz starijih, srednjih ili mladih generacija, dužnosnike VK Gradac, ali i ljubitelje vaterpolo sporta, od njegovog postojanja davne 1956. godine.
Svi oni su na svoj način, ostavili ogroman trag u postojanju sadašnjeg gračkog vaterpolo kluba.
Ali i samoj promociji vaterpola, koji je kao sport na svojstven način postao turistički brend TZO Gradac, koji upotpunjava turističku ponudu kroz sportski program.

Turnir se igrao po liga-bod sustavu (svatko sa svakim) u tri (3) odigrana kola , a preko 800 gledatelja , koji su pratili šest (6) odigranih utakmica, bili su itekako zadovoljni viđenim, počev od efikasnih pogodaka, atraktivnih poteza i akcija , do odličnih obrana vratara.
Najviše su pokazali na turniru iznimno plivački i tehnički uigrani igrači 1-B hrvatskog ligaša Galeba MR iz Makarske, koji su sa tri pobjede posve zasluženo došli do pobjedničkog slavlja, pehara za prvo mjesto i zlatnih medalja.
Drugo mjesto pripalo je Omiškim „gusarima“ koje je vodio mladi i ambiciozni trener Sveto Dobrota.
Gračani su pobjedom protiv portugalske ekipe došli do trećeg mjesta i osvajanja uz pehar, brončanih medalja.
Podbacili su u potpunosti mladi grački igrači-ice u dvoboju sa Omišom, imajući u vidu da se sa vrlo slabom igrom (posebno u obrani i sa brzopletim napadom i nerezonskim šutevima s vanjskih pozicija) izgubilo sa visokim rezultatom.
Svjetla točka za gračke igrače-ice ipak je usprkos očekivanom porazu bila vrlo dobra igra i dobar rezultat u ogledu sa pobjedničkom makarskom ekipom Galeba MR.
Vrlo dobra igra posebno u obrani, uz duži napad i neke izrađene akcije, donijele su kroz tri odigrane četvrtine utakmice dobar rezultat. Ipak, iskustvo i plivačka i fizička sprema kod gostiju iz grada podno Biokova predvođenih iskusnim strategom Goranom Obradovićem, prevagnula je za njihovu treću pobjedu, nad svojim domaćinima i potvrdu naslova pobjednika turnira u Gradcu.

Po prvi put u povijesti gračkog vaterpola , ali i na cijelom Makarskom primorju gostovala je portugalska ekipa upravo u Gradcu ovog ljeta 2017.godine, koja je ipak očekivano po kvaliteti i iskustvu bila ispod hrvatskih ekipa, te je zabilježila tri poraza.

9. VATERPOLO TURBO CRO CUP GRADAC 2017. DONIO UZ DEBITANTSKI NASTUP U GRADCU I PRVI TRIJUMF AVK BRANIK MARIBORU IZ SLOVENIJE

Treće natjecanje ovog ljeta , održano je kroz dvodnevno nadmetanje (25.08-27.08.2017.), kao međunarodni vaterpolski turnir pod nazivom „9. Vaterpolo Turbo Cup Cro Gradac 2017“ za mlađe kadete i kadete (igrači rođeni 2004. godine i mlađe, uz mogučnost nastupa četvorice igrača po jednom sastavu rođenih 2001-2003. godine).

Na muško-ženskoj reviji vaterpola nastupile su četiri (4) ekipe, od čega je uz hrvatski klub Gradac, nastupio i slovenski prvoligaški klub Branik Maribor,
uz tradicionalni dolazak i nastup slovačke prvoligaške muške ekipe Slavia UK iz Bratislave sa muškom i ženskom ekipom.

Turnir se igrao po liga-bod sustavu (svatko sa svakim), u tri (3) odigrana kola.

U šest (6) odigranih utakmica ( sve su odigrane su večernjim terminima pod svjetlima reflektora) više od 800 gledatelja moglo je istinski uživati u pravoj reviji vaterpola za mlađe kadetske i kadetske uzraste oba spola na mjesnom plivalištu Soline.
Povodom ovog tradicionalnog i najjačeg gračkog turnira, a po samom završetku finalne utakmice, upriličen je spektakularni vatromet na samom plivalištu Soline, povodom 61.godišnjice postojanja VK Gradac.

Sjajan je to bio i trenutak i za mlade igrače i trenera AVK Branik Maribora, jer su sjajno ozračje odlično iskoristili za pobjedničko slavlje i osvajanje vrijednog pehara i zlatnih medalja proslavljali sa svojim navijačima.

Sjajnu večer vaterpola uljepšalo je paljenje šest (6) bengalki na Raičkom muliću uz samo plivalište. Svaka od tih 6 bengalki označavala je 10. godina postojanja i rada gračkog kluba od samog osnutka 1956. godine -2016. godine

Najviše su pokazali igrači slovenskog prvoligaša AVK Branik Maribor iz Maribora, koji su predvođeni mladim, stručnim, ali i nadasve ambicioznim trenerom Lukom Globovnikom , zabilježivši sa brzom igrom, te nadasve čvrstom u obrani sa brojnom presing igrom i efikasnim napadom sve tri pobjede, te posve zasluženo došli do pobjedničkog slavlja u svom prvom nastupu na turniru u Gradcu.

Gračani su sa svojim nastupom posve zadovoljni i učinkom od dvije pobjede i jednim porazom od pobjednika turnira VK Branik Mariborom, imajući u vidu da su protiv favoriziranog slovenskog prvoligaša moćnog po plivačkoj i tehničkoj spremi i uigranošću se nosili tri (3) od četiri (4) četvrtine utakmice.

Grački mladi igrači-ice vježbaju i igraju razne vrste utakmica samo kroz dva ljetna mjeseca (srpanj i kolovoz) i to traje niz godina, dok rasplivani i ubojiti slovenski mladi igrači rade tijekom cijele godine, bilo na zatvorenim ili otvorenim bazenima i plivalištima.
Mladi sastav AVK Branik Maribora nastupa na brojnim međunarodnim turnirima bilo u Sloveniji, Hrvatskoj, EU i na prostorima nekadašnje države i to su njihovi mladi igrači pokazali sa svojim odličnim igrama na gračkom turniru, gdje su posve zasluženo pobjedničko slavlje proslavili skakanjem u plivalište svi igrači sa trenerom uz podršku svojih malobrojnih, ali glasnih navijača.

Dobre igre prikazale su u nekompletnom sastavu (izostale najbolje igračice zbog reprezentativnih obveza u slovačkoj vrsti U-17 sa EP 2017. u Srbiji-Novi Sad), pokazale su i mlade i nadarene igračice slovačkog prvoligaša Slavia UK (Bratislava).

Baš kao i njihova muška ekipa, koja je po godinama uvjerljivo bila najmlađa ekipa na ovom turniru, koju vodi iskusni i stručni slovački strateg Robert Radič.

12. VATERPOLO MEĐUNARODNI TURNIR DUGI RAT 2017- VK GRADAC ZAUZEO ČETVRTO MJESTO

Mladi vaterpolisti Gradca u kadetskom uzrastu (igrači rođeni 2001. godine i mlađi), zauzeli su četvrto mjesto na 12. Vaterpolo turniru Dugi Rat CRO 2017. Za kadetske uzraste. Na jednodnevnom natjecanju na plivalištu Orij nastupila su tri hrvatska trećeligaša, domaćin Korenat, Gradac i Okruk (Okrug Gornji kod Trogira), te slovački prvoligaš Slavia UK iz Bratislave. U prvom polufinalnom susretu domaćin Korenat pobijedio je Slaviu UK s rezultatom 13:10, dok je u drugom susretu polufinala Okruk bio bolji od Gradca s 11:7. Gračani su pružili odličnu igru i držali rezultatsku neizvjesnost sve do posljednje četvrte četvrtine, kada su plivački i fizički spremniji i uigraniji igrači trenera Frane Rožića, došli do izražaja, te ubacili u četvrtu brzinu ritam igre i posve zasluženo izborili finale.
U borbi za treće mjesto, bez odmora između dviju utakmica , a nakon vrlo teškog, iscrpljujućeg i neizvjesnog dvoboja sa igračima Okruka, Gračani su poraženi od svojih dragih sportskih prijatelja i ljutih rivala sa brojnih gračkih turnira, Slavie UK s rezultatom 8:10. U tom susretu i neizvjesnog samog rezultata do zadnje minute, sa očitom premorenošću većeg broja gračkih igrača, gosti iz Slovačke iskoristili su ukazanu im šansu i zabilježili vrijednu pobjedu, koja im je bila satisfakcija za njihov poraz od domaćina Korenta, gdje su mogli i do pobjede, a to im je promaklo zbog slabe igre u obrani, pogotovo vratara, te uz nekoliko sudačkih očitih previda na njihovu štetu. Gračkog mladog trenera Nevena Špoljarića, nadmašio je u tom ogledu za treće mjesto njegov iskusniji kolega sa druge strane slovak prof. Milan Brišš, višegodišnji trener svih uzrasnih kategorija VK Gradac, koji to nije mogao biti ovog ljeta zbog svojih poslovnih, ali i zdravstvenih problema. U finalnom susretu Okruk je bio uvjerljivo bolji tijekom cijelog susreta i sa visokim rezultatom deklasirao je Korenat s 18:8. Sudio je sve utakmice mladi sudac sa službene liste HVS-a Marin Matijaš iz Splita.
Organizatori turnira u Dugom Ratu bili su VK Korenat i VK Gradac, koji su počastili igrače sviju ekipa sa prigodnom marendom i osvježavajućim pićima, te osigurali i brojne pehare za sve ekipe po izborenom plasmanu, kao i za brojne najbolje pojedince. Gračkom klubu, uz pehar za četvrto mjesto, pripao je i pehar za Fair play, a u svojim redovima imali su i najatraktivniju igračicu Anđelu Sinković. Za najboljeg strijelca sa 9 postignutih pogodaka proglašen je Mihovil Lakoš, za najboljeg vratara Josip Mandić (obojica iz Okruka), najbolji igrač bio je Ante Stipić (Okruk), najbolji trener je Frane Rožić (Okruk), dok je najatraktivniji igrač bio slovak Adam Hatsaj (Slavia UK).
Za VK Gradac pod vodstvom Nevena Špoljarića i Stipe Baćila igrali su: Ivan Krilić, Andrija Korljan, Josip Gujinović 3, Matej Milošević, Nikola Peko, Toni Radić, Ivan Berišić, Mate Šakić, Lovre Veža 2, Ali Šehović 8, Anđela Sinković, Ivan Milošević.

VK GRADAC JE I KROZ LJETO 2017. KROZ ORGANIZACIJU LJETNIH VATERPOLO TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM I LJETNIH VATERPOLO PRIPREMA-KAMPOVA, KOJE SU ORGANIZIRALE U GRADCU EKIPE IZ EUROPSKIH DESTINACIJA, OSTVARIO BROJ NOĆENJA OD 21.710 U ZADNJIH 14 LJETA

U posljednjih 14 godina, počev od ljeta 2004. Godine, računajući i ovo ljeto 2017. (od 1.100 noćenja) ostvarili smo impozantnu brojku od čak 21.710 noćenja. Sva ta noćenja bila su isključivo zbog dolazaka vaterpolo ekipa iz Europe i svijeta, kako na naše vaterpolo turnire, tako i njihove vaterpolo kampove koji njihovi klubovi organiziraju u Gradcu na našem plivalištu. Sva tri domaća turnira s međunarodnim predznakom , osigurano je i podijeljeno 45 pehara i 164 medalje, kao i uz još dodatnih 12 pehara koje smo osigurali kao su-organizatori turnira u Dugom Ratu, je položeno po pitanju organizacije na vrlo visokom nivou. I ovog ljeta u Gradcu je boravilo više ekipa iz Češke, Slovenije, Slovačke, te po prvi put iz Portugala.

VK GRADAC BIO JE I OSTAO NOSITELJ SVIH LJETNIH SPORTSKIH DOGAĐANJA U GRADCU, ALI I CIJELOJ OPĆINI GRADAC. SA SVOJIM KONTINUIRANIM RADOM U NIZU GODINA POSTAO JE UJEDNO I PRAVI JEDINSTVENI TURISTIČKI PROMOTOR I BREND ZA PROMOCIJU,KAKO LJETNOG RAZNOVRSNOG PROGRAMA TZO GRADAC KROZ KULTURNO-ZABAVNI I SPORTSKI PROGRAM, ALI I KROZ PROMOCIJU VATERPOLO SPORTA KOJI JE UZ PLIVANJE NAJATRAKTIVNIJI LJETNI SPORT

Važno nam je tu istaknuti da je VK Gradac bio i ostao nositelj svih ljetnih sportskih događanja kako u samom mjestu, tako i u cijeloj Općini Gradac, a koji jedini od svih ostalih udruga i klubova intenzivno radi s djecom i mladeži oba spola cijelo ljeto.
Svake godine, počev od ljeta 2004. godine( i dolaska VK Slavia UK (Bratislava-Slovačka), na jedan od naša tri ljetna vaterpolo turnira,čime su dobili i potrebni međunarodni predznak),.
Naši sportski gosti, odnosno vaterpolo ekipe iz Europe i svijeta, odlaze svojim kućama posve zadovoljni. Baš kao i ekipe iz Lijepe naše, koji dolaze i borave u Gradcu, bilo jednodnevno ili sa dolascima u dva-tri dana, neke su i znale prespavati.
Dobar smještaj, dobra raznovrsna hrana (za ekipe iz inozemstva puni pansion), ali nadasve i najvažnije od svega prihvatljive i pristupačne cijene smještaja u glavnoj špici turističke sezone (kraj srpnja pa do pred kraj mjeseca kolovoza).

Sve su to izazovi za stare, tako i za nove vaterpolo ekipe, kojima je naš Gradac postao poželjna turistička destinacija, s naglaskom na plivačko-vaterpolske aktivnosti.
Zahvaljujući našem kontinuiranom trudu, manjim ulaganjima, a više našim odricanjima (slobodno vrijeme nas malobrojnih volontera bez novčane naknade u radu društva-udruge), ponajviše u radu kroz promocijunajatraktivnijih ljetnih sportova poput plivanja i vaterpola, kao i samog našeg VK Gradac.

Ali svakako ponajviše promidžbi našeg mjesta, naše Općine Gradac i naše TZO Gradac, te time i samim razvojem dodatne ponude i obogaćivanja kulturno-zabavnog i sportskog ljetnog programa naše TZO Gradac, učvrstili smo svoju poziciju među sportskim destinacijama.
Naravno, to se odnosi na one koje imaju dugogodišnju sportsku tradiciju i uvjete za ljetne programe rada, kako našeg kluba kroz Škole za neplivaće, do Škole za plivanje i Škole za vaterpolo, a ponajviše naših tradicionalnih međunarodnih vaterpolo turnira, ali isključivo za djecu i mladež oba spola (od 5-21 godine starosti).
Manji broj naših malih i hvalevrijednih vjernih sponzora i donatora, ljudi dobre volje, posebna zahvala ide i španjolskoj tvrtki „Turbo“ i našem dragom i cijenjenom korčulaninu Dariju Trojanu, a svi oni vole i cijene naš kontinuirani rad i brojna odricanja, pomažu rad našeg ŠD Gradac.
Svakako da nam najviše u radu pomaže TZO Gradac i Općina Gradac.
Ipak, mišljenja smo da zaslužujemo veću pažnju i veća novčana sredstva, nego što je to bilo u ovoj sada još uvijek tekućoj 2017. godini.
Naime, TZO Gradac, prvo nam je odobrila preko javnog natječaja iznos od 15.000,oo kuna (pa smo potpisali između našeg tajnika Darka Šutića i direktora ureda Davora Andrijaševića obostrano dogovoreni ugovor na taj novčani iznos još u ožujku mjesecu 2017.).
Da bi nam TZO Gradac isplatila odnosno umanjila novčana sredstva (za 5.000,oo kuna) pa smo dobili ukupno 10.000,oo kuna , što nam je poremetilo planove vezane za izradu brojnih slika i planiranu izložbu u Muzeju u Gradcu.
Od koje smo morali odustati, jer vremena a ni novčanih sredstava nismo imali, da bi ista mogla biti organizirana kroz srpanj i kolovoz 2017. godine.

Zahvaljujemo na kontinuiranoj svekolikoj potpori i razumijevanju dosadašnjem načelniku Općine Gradac, gosp. Ivanu Kosoviću (HDZ), koji je i kroz ovo tekuće ljeto 2017. u izbornoj godini, odobrio i našem ŠD „Gradac“ ukupno odobreni iznos (47.000,00 kn) preko javnog natječaja, odnosno potpisanog ugovora, kojeg je morao ispoštovati i isplatiti cjelokupni iznos novi načelnik Općine Gradac, gosp. Matko Burić (SDP).

Naš VK Gradac jedini u Gradcu i na području ostala četiri mjesta naše općine, imakontinuirani rad sa djecom i mladeži oba spola (od 5-21 godine) u borbi protiv razne ovisnosti, među kojima je svakako droga, alkohol i kladionice. kroz puna dva ljetna mjeseca (srpanj i kolovoz) u proteklih 17 godina.