9. vaterpolo “Turbo CUP CRO Gradac 2017.”

TRIJUMF AVK  BRANIK MARIBOR IZ SLOVENIJE

POKROVITELJI: Općina Gradac i TZO Gradac

GENERALNI SPONZOR: „Turbo“- Espana

ZLATNI SPONZORI: MB „Felun“, Restaurant & pizzeria „Stella“, R-Travel Agency – Šuco Tours Taxi Bus Service – Gradac, Slastičarnica „Obala“, Restaurant „Marinero No.1“, Restaurant & pizzeria „Orca“, Pekara & sendvič bar „Euro-Pan“, Villa „Mirnna“

SREBRNI SPONZORI: Hotel „Sunce“ & Hotel „Gradac“, Hotel „Marco Polo“, Apartmani „Popovac“, Cocktail bar “Karaka“, Villa “Ivanka“, Zlatarna „Mario“, „MIS Plastik d.o.o.“ Promajna, Trgovina & fast food „Kuko“

SPONZORI: Pekara „Ploče“, Obrt za trgovinu „AnaMarija“, „Mala Tvornica Kruha d.o.o.“ Gradac – Zagreb (ex pekara „Borongaj“), STS d.o.o. – Split

ATRAKTIVNI SPONZORI ZA ZABAVU SPORTSKE DJECE I MLADEŽI: Turističko-uslužni obrt „Nautica“ Gradac – Drvenik, AQUA PARK – Gradac (ispod hotela „Laguna“ u Bošcu)

MEDIJSKI PROMOTORI: „Radio Makarska rivijera“, „Radio postaja Ploče“, Tjednik „Makarska Kronika“,

MOTO TURNIRA: „Šport DA, droga i alkohol NE“ !!!

U prekrasnom ozračju, održan je dvodnevni (25.08-27.08.2017.), međunarodni vaterpolski turnir pod nazivom „9. Vaterpolo Turbo Cup Cro Gradac 2017“, za mlađe kadete i kadete (igrači rođeni 2004. godine i mlađe, uz mogućnost nastupa četvorice igrača po jednom sastavu rođenih 2001.-2003. godine).

Na muško-ženskoj reviji vaterpola nastupile su četiri (4) ekipe, od čega je uz hrvatski klub Gradac, nastupio i slovenski prvoligaški klub Branik Maribor, uz tradicionalni dolazak i nastup slovačke prvoligaške muške ekipe Slavia UK iz Bratislave s muškom i ženskom ekipom.

Turnir se igrao po liga-bod sustavu (svatko sa svakim), u tri (3) odigrana kola.

U šest (6) odigranih utakmica (sve su odigrane su večernjim terminima, pod svjetlima reflektora) više od 800 gledatelja moglo je istinski uživati u pravoj reviji vaterpola za mlađe kadetske i kadetske uzraste oba spola na mjesnom plivalištu Soline.
Povodom ovog tradicionalnog i najjačeg gračkog turnira, a po samom završetku finalne utakmice, upriličen je spektakularni vatromet na samom plivalištu Soline, povodom 61. godišnjice postojanja VK Gradac.

Sjajan je to bio i trenutak i za mlade igrače i trenera AVK Branik Maribora, jer su sjajno ozračje odlično iskoristili za pobjedničko slavlje i osvajanje vrijednog pehara i zlatnih medalja proslavljali sa svojim navijačima.

Sjajnu večer vaterpola uljepšalo je paljenje šest (6) bengalki na Raičkom muliću uz samo plivalište. Svaka od tih 6 bengalki označavala je 10 godina postojanja i rada gračkog kluba od samog osnutka 1956. godine do 2016. godine

Najviše su pokazali igrači slovenskog prvoligaša AVK Branik Maribor iz Maribora, koji su predvođeni mladim, stručnim, ali i nadasve ambicioznim trenerom Lukom Globovnikom, zabilježivši s brzom igrom, te nadasve čvrstom u obrani sa brojnom presing igrom i efikasnim napadom sve tri pobjede te posve zasluženo došli do pobjedničkog slavlja u svom prvom nastupu na turniru u Gradcu.

Gračani su sa svojim nastupom posve zadovoljni i učinkom od dvije pobjede i jednim porazom od pobjednika turnira VK Branik Mariborom, imajući u vidu da su protiv favoriziranog slovenskog prvoligaša moćnog po plivačkoj i tehničkoj spremi i uigranošću se nosili tri (3) od četiri (4) četvrtine utakmice.

Grački mladi igrači-ice vježbaju i igraju razne vrste utakmica samo kroz dva ljetna mjeseca (srpanj i kolovoz) i to traje niz godina, dok rasplivani i ubojiti slovenski mladi igrači rade tijekom cijele godine, bilo na zatvorenim ili otvorenim bazenima i plivalištima.
Mladi sastav AVK Branik Maribora nastupa na brojnim međunarodnim turnirima bilo u Sloveniji, Hrvatskoj, EU i na prostorima nekadašnje države i to su njihovi mladi igrači pokazali sa svojim odličnim igrama na gračkom turniru, gdje su posve zasluženo pobjedničko slavlje proslavili skakanjem u plivalište svi igrači sa trenerom uz podršku svojih malobrojnih, ali glasnih navijača.

Dobre igre prikazale su u nekompletnom sastavu (izostale najbolje igračice zbog reprezentativnih obveza u slovačkoj vrsti U-17 sa EP 2017. u Srbiji-Novi Sad), pokazale su i mlade i nadarene igračice slovačkog prvoligaša Slavia UK (Bratislava).

Baš kao i njihova muška ekipa, koja je po godinama uvjerljivo bila najmlađa ekipa na ovom turniru, koju vodi iskusni i stručni slovački strateg Robert Radič.

Uspješni organizator još jedne međunarodne revije vaterpola bilo je Športsko društvo „Gradac“, uz hvalevrijednu pomoć gore spomenutih pokrovitelja, sponzora, odnosno ljudi dobre volje koji su znali svatko na svoj način, kao i prošlih godina dati potrebnu ruku podrške i pomoći.
Posebna zahvala i ove godine ide za našeg nekadašnjeg hrvatskog vaterpolistu, još uvijek aktivnom sudcu s međunarodnim preznakom, korčulaninu Dariju Trojanu, koji je ujedno i predstavnik renomirane i poznate sportske španjolske tvrtke „Turbo“.
Darijo Trojan je od samog početka ovog „Turbo Cupa“ prepoznao i podržao i ovogodišnji turnir, baš kao što je to uradio i na proteklih devet (9) izdanja Turbovog turnira u Gradcu , u smislu druženja i okupljanja djece i mladeži oba spola kroz najatraktivnije vodene športove u borbi protiv razne ovisnosti, sa naglaskom na fair play i korektne igre na plivalištu Soline.

Inače, sve četiri (4) ekipe, po izborenom plasmanu primile su pehare u trajno vlasništvo, a tri prvoplasirane ekipe i medalje, zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja. Pehare su primili i najbolji pojedinci, uz neizostavni Trofej za Fair Play.

ZA NAJBOLJE POJEDINCE NA TURNIRU PROGLAŠENI SU:
Najbolji igrač:
Lovre Veža – VK Gradac (CRO),
Najbolji vratar: Dušan Gligorovič – AVK Branik (SLO),
Najbolji strijelac: Tin Kulenovič – AVK Branik (SLO)-13 golova,
Najatraktivniji igrač (1): Alen Svec – VK Slavia UK (SVK),
Najatraktivniji igrač (2): Mate Šakić – VK Gradac (CRO),
Najatraktivnija igračica (1): Ema Szakalova – VK Slavia UK (SVK),
Najatraktivnija igračica (2): Anđela Sinković – VK Gradac (CRO),
Najbolji trener: Luka Globovnik – AVK Branik (SLO),
Najmlađa igračica: Tereza Luknova – VK Slavia UK (SVK),
Najmlađi igrač: Timo Kemencej – VK Slavia UK (SVK),
Trofej za Fair Play: VK Slavia UK (SVK) – muški.

Pehare ekipama za plasman, kao i pehare za najbolje pojedince, kao i za Fair play , uručila je u ime pokrovitelja turnira donačelnica Općine Gradac, Anita Šutić.

Medalje, zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja podijelila je trima prvoplasiranim ekipama, u ime generalnog sponzora turnira španjolske sportske tvrtke „Turbo“, mlada gračka igračica Anđela Sinković.

Svi natjecatelji su zaslužili pljesak te ovacije brojnog gledateljstva završne večeri trodnevnog nadmetanja na popularnom plivalištu „Soline“, pod svjetlima reflektora, kod podjele pehara i medalja, kao i za brojnih fotografiranja ekipa i pojedinaca na betonskom platou plivališta kod šahovskog polja, itekako je uljepšalo i ovaj i druge ovoljetne gračke vaterpolske turnire s međunarodnim predznakom za djecu i mladež oba spola. Grački turniri iz godine u godinu okupljaju niz vaterpolskih ekipa iz Europe i svijeta te ekipa s prostora nekadašnje Yu-države.

Svih šest (6) odigranih utakmica kroz tri (3) odigrana kola uspješno su odsudili: Ivana Mihalkovičova (Bratislava-Slovačka), Milan Brišš (Bratislava-Slovačka), Robert Grubišić i Luka Globovnik (Maribor- Slovačka).

Dužnost službenog spikera, odradio je korektno pločanski novinar, Jurica Vukojević.

Službeni liječnik i glavni mjeritelj vremena na zapisničkom stolu bio je dr. Dragan Kontić iz Ploča.

REZULTATI TURNIRA:
1. kolo :
AVK „BRANIK MARIBOR“ – VK „SLAVIA UK“ (ž) 13:6 (6:1, 2:0, 3:4, 2:1),
VK „GRADAC“ – VK „SLAVIA UK“ (m) 10:6 (2:1, 5:1, 2:0, 1:4),

2. kolo:
VK „SLAVIA UK“ (m) – VK „SLAVIA UK“ (ž) 4:6 (0:2, 1:0, 0:2, 3:2),
VK „GRADAC“ – AVK „BRANIK MARIBOR “ 5:8 (1:3, 2:3, 1:2, 1:0),

3. kolo:
VK „SLAVIA UK “ (m) – AVK „BRANIK MARIBOR“ 1:12 (0:3, 0:3, 0:3, 1:3),
VK „GRADAC“ – VK “SLAVIA UK “ (ž) 9:5 (2:0, 2:1, 3:1, 2:3),

TABLICA – KONAČNI POREDAK NA TURNIRU:
1. AVK „BRANIK MARIBOR“ 3 3 0 0 33:12 6 bodova
2. VK „GRADAC“ 3 2 0 1 24:19 4
3. VK „SLAVIA UK“ (ž) 3 1 0 2 17:26 2
4. VK „SLAVIA UK“ (m) 3 0 0 3 11:28 0

SASTAVI I STRIJELCI PO EKIPAMA NA TURNIRU:
AVK „BRANIK MARIBOR“ (33:12):
Dušan Gligorević, Gavro Grmaš 2, Dmitry Chaynikov, Jurij Seljak 1, Jernej Nezman 3, Martin Protner, Nejl Globovnik 1, Sergej Prikl 5, Filip Ferk, Tin Kulenovič 13, Matic Globovnik 3, Tin Kačić 4, Marko Kohek, Gašper Pajnik, Ivan Lazić.
Trener: Luka Globovnik.
Manager: Robert Grubišić.

VK „GRADAC“ (24:19): Ivan Milošević, Marta Lorentiny, Noa Kuran 1, Mate Jelačić, Nikola Peko 7, Tina Sesar, Branko Marević, Lorna Jelačić, Renato Đugum, Dominik Lekaj, Mate Šakić 3, Anđela Sinković 4, Stipe Marević, Mateo Giovannini 4, Ante Batinović, Mak Eterović, Lovre Veža 5, Ivan Krilić,Ivan Berišić.
Trener: Stipe Baćilo.

VK „SLAVIA UK“, žene (17:26): Mizera Martin, Katarina Madariova, Diana Melicharova 1, Hana Zemanova 2, Ema Szakalova 8, Tereza Luknova, Adam Sajkala, Marina Zubalova 5, Matej Danis, Prvy Michal.
Treneri: Ivana Mihalkovičova & Dominika Kovačičova – Kova.

VK „SLAVIA UK“, muški (11:28): Viktor Santos, Richard Veme, Alex Zubčak 3, Daniel Černička 4, Patrik Švikruma, Tomaž Daniž, Timo Kemencei, Jakub Chyžnaj, Denis Jelašić 1, David Slastan 2, Aron Svec 1, Marian Matej, Michal Neuhybel, Tony Vojtko Samuel Czodor.
Trener: Robert Radič.

Pobjednici na svih devet (9) dosadašnjih izdanja „TURBO-Cupa“ u Gradcu:
2009. – VK „KPK“ (Korčula, Hrvatska),
2010. -VK „GRADAC“ (Gradac, Hrvatska),
2011. -VK „GRADAC“ (Gradac, Hrvatska),
2012. – VK „KORENAT “ (Dugi Rat, Hrvatska),
2013. – VK „SLAVIA UK-A“ (Bratislava, Slovačka),
2014. – VK „GRADAC-A“ (Gradac, Hrvatska),
2015. – VK „KAPOSVAR-A“ (Kaposvar, Mađarska),
2016. – VK „KORENAT“ (Dugi Rat, Hrvatska),
2017. – AVK „BRANIK MARIBOR“ (Maribor, Slovenija).