Grački vaterpolo klub pravi je promotor i turistički brend mjesta i općine Gradac

U Makarskoj se 11. i 12. 11.2016.u Hotelu Meteor u organizaciji agencije Lux promocija, Kineziološkog fakulteta u Splitu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Visoke škole za sportski menadžment ASPIRA i Instituta za turizam,održao 2. po redu međunarodni kongres sportskog turizma. Kongres se organizirao pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar Kitarović uz mnogobrojne pokrovitelje: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski klub olimpijaca, Županiju Splitsko-dalmatinsku, te Grad Makarsku. Tematika cjelokupnog 2.kongresa, bila je : Neiskorišteni potencijal turizma Republike Hrvatske- sportski turizam. Stoljetna tradicija sporta na prostoru Republike Hrvatske, kao i aktualni sportski imidž, koji kontinuirano održavaju i jačaju hrvatski olimpijci i ostali hrvatski sportaši, važna su sastavnica nacionalnog identiteta. Recentna globalna istraživanja u turizmu dokazujuučinkovitost implementacije svega što ima poveznice s nacionalnim identitetom u turističku ponudu u svrhu poboljšanja ili produljenja turističke ponude. Sportski turizam nema alternativu, s obzirom na resurse, potencijal i međunarodnu prepoznatljivost hrvatskih sportaša, potrebno ga je prepoznati strateški najvažnijim oblikom turizma i zakonski ga regulirati, po mnogim učesnicima to bi bilo najbolje kroz novi Zakon o sportu.Širina implementacije sporta u turizmu određuje raspoloživi stručni kadar, sportska infrastruktura, standardi pružanja sportskih turističkih usluga na svim razinama usluga, sportsku baštinu, informacijski sustav. Naravno, kvaliteta sportske turističke ponude zavisi od standardizacije u lojoj se zna tko, kako i gdje istu razvija narazini destinacije.

PRIMJER TZ GRADAC KROZ PREDSTAVLJANJE 4 PANELA O SPORTSKIM TURISTIČKIM PROIZVODIMA U PRAKSI RECEPTIVNIH SUBJEKATA DONIO JE POZITIVNE PRIMJERE, ZA KOJE JE ZASLUŽAN VK GRADAC KROZ SVOJ INTENZIVNI RAD I ORGANIZACIJU BROJNIH VATERPOLSKIH TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM U RAZDOBLJU IZMEĐU 2004-2016. GODINE

Kroz predstavljanje Panela br. 4, s nazivom: Sportski turistički proizvodi u praksi receptivnih subjekata, kroz predstavljanje moderatora: prof. dr.sc. Neven Šerića, između sedam (7) različitih programa i sportova, pozitivne primjere sa pohvalom svih sudionika predstavili su: Davor Andrijašević iz TZo Gradac (panel sa slikama brojnih vaterpolskih natjecanja i turnira u Gradcu, na kojima su nastupale brojne vaterpolske ekipe iz Europe i svijeta, sa prostora nekadašnje države, te one iz Lijepe naše), uz navedene statistike broja ekipa, broja ostvarenih noćenja u svezi vaterpolskih događanja, te vrlo važnu promociju samog mjesta i općine Gradac.

Uz direktora TZO Gradac, Davora Andrijaševića, TZO Gradac i Općinu Gradac, predstavljao je na ovom značajnom sportskom kongresu i načelnik Općine Gradac, Ivan Kosović. Hvalevrijedni pozitivni primjer mukotrpnog rada, brojnih odricanja, a sve u korist djece i mladeži oba spola u borbi protiv razne ovisnosti, pokazao je i dokazao VK Gradac, kroz svoje plivačko-vaterpolske aktivnosti, koje su predstavljene i pohvaljene na ovom vrlo značajnom 2. sportskom kongresu sportskog turizma u Republici Hrvatskoj.