15. međunarodni vaterpolo CRO CUP 2016.

SLAVIO MAKARSKI GALEB MR

POKROVITELJI: Općina Gradac i TZO Gradac

EXTRA SPONZOR: „TURBO“ – Espana

ZLATNI SPONZORI: Villa „Fefan“, R-Travel agency Šuco Tours – Gradac, Restaurant „Marinero No.1“, Restaurant & pizzeria „Orca“, Slastičarnica „Obala“, MB „Felun“, Pekara & sendvič bar „Euro-Pan“, Villa „Mirnna“, Restaurant & pizzeria „Stella“.

SREBRNI SPONZORI: Cocktail bar „Karaka“, Zlatarna „Mario“, Villa „Ivanka“, Trgovina i fast food „ Kuko“, Apartmani „Vesna“.

SPONZORI ZA DRUŽENJE, ZABAVU I SPORTSKI RELAX: Aqua park Gradac, T.u.o. „Nautica“ Gradac – Drvenik.

MEDIJSKI PROMOTORI: „RMR“, „Sportske Novosti“ – Zagreb, Tjednik „Makarska Kronika“,

MOTO NATJECANJA: „Šport DA, droga i alkohol NE“!!!

U sjajnom ozračju u uzornoj organizaciji Športskog društva „Gradac“, na popularnom gračkom plivalištu za vodene sportove, završen je 15. Vaterpolo Cro Cup Gradac 2016., za mlađe kadetske uzraste.
Bio je to prvi turnir koji se igrao u Gradcu u petodnevnom nadmetanju (od 24. kolovoza do 28. kolovoza 2016. godine).
Pravo nastupa imali su igrači rođeni 2002. godine i mlađi, uz mogućnost nastupa trojice igrača rođenih 2000./2001. godine.

Na pravoj muško-ženskoj reviji vaterpola nastupilo je osam klubova, od čega su dva kluba iz Hrvatske (trećeligaš s juga Gradac i 1-B ligaš Galeb MR iz Makarske).
Uz tri kluba iz Slovačke (ženski i muški slovački prvoligaški klub Slavia UK iz Bratislave te muški klub KPŠ Nereus iz Žiline), sudjelovao je i jedan iz daleke Kolumbije (muški prvoligaški klub CPA Medellin iz istoimenog grada) te rumunjski klub (Cluj Napoca iz Cluja) s dvije uzrasne kategorije igrača.

Turnir se igrao po skupinama „A“ i „B“ (u svakoj skupini po 4 ekipe) po liga bod sustavu u 3 odigrana kola (svatko sa svakim), a po dvije najbolje plasirane ekipe iz obje skupine (A-B) izborile su plasman u polufinale turnira. Ekipe koje su zauzele treće i četvrto mjesto u obje skupine, igrale su završne utakmice u borbi za konačni poredak-plasman između 5.-8. mjesta na turniru.

Brojni gledatelji, više od 2.000, pratilo je 17 odigranih turnirskih utakmica (od kojih je 13 utakmica bilo u večernjim satima pod svjetlima reflektora) na plivalištu Soline.
Većina tih mnogobrojnih gledatelja bili strani turisti s boravkom u Gradcu i bližoj okolici, uz manji broj domaćih turista te mještana, a svi oni znali su nagrađivati pljeskom i ovacijama brojne atraktivne poteze igrača i igračica, ponajviše sjajne asistencije, obrane vratara te nadasve efektne pogotke.

Povodom ovog tradicionalnog i najjačeg gračkog turnira, a po samom završetku finalne utakmice, upriličen je spektakularni vatromet na samom plivalištu Soline, povodom 60. godišnjice postojanja VK Gradac.

Sjajan je to bio trenutak i za mlade igrače i trenera VK Galeb MR, jer su sjajno ozračje odlično iskoristili za pobjedničko slavlje i osvajanje vrijednog pehara i zlatnih medalja proslavljali sa svojim navijačima, roditeljima i ostalom rodbinom, uz otvaranje i ispijanje šampanjca.

Sjajnu večer vaterpola uljepšalo je paljenje 6 bengalki na Raičkom muliću uz samo plivalište. Svaka od tih 6 bengalki označavala je 10. godina postojanja i rada gračkog kluba od samog osnutka 1956. godine do 2016. godine.

Najviše su na petodnevnom nadmetanju pokazali igrači hrvatskog 1-B ligaša makarskog VK Galeb MR, predvođeni iskusnim, ambicioznim i nadasve staloženim trenerom Goranom Obradovićem, koji je vjerovao u svoje igrače.

I nakon prvog poraza na otvaranju turnira u ogledu sa kolumbijskom ekipom i uoči teškog susreta protiv vrlo neugodne i borbene rumunjske ekipe Cluj Napoca „A“, znao je da ima kvalitetnu i uigranu ekipu.
A svi ti mladi igrači „galebovi u letu“ su dali i srce i dušu od prve do posljednje minute u dvije preostale dramatične utakmice na turniru.

Makarani su s tehničko-taktičkim uigranim sastavom uz vrlo dobru plivačku snagu posve zasluženo došli do pobjedničkog slavlja i zlatnih medalja.
Odlučujuća pobjeda za naslov pobjednika na turniru bila je upravo ona protiv, može se reći, sjajne i kvalitetne kolumbijske prvoligaške ekipe CPA Medellin u finalnom susretu, kada su nadigrali goste iz daleke Južne Amerike, uzvrativši im za poraz iz prvog kola turnira, dok se igralo po skupinama. Kolumbijci su bili presretni i sa osvajanjem drugog mjesta i srebrnim medaljama, imajući u vidu da su ipak bili inferiorniji u finalnom dvoboju u kojem su Makarani vodili od početka do kraja glavnu riječ.

Domaćini iz VK Gradac bili su posve zadovoljni sa igrama svojih igrača-ica te s rezultatskim skorom od tri pobjede u svojoj nešto slabijoj skupini „A“ (u odnosu na posve jaču skupinu „B“).
Uslijedio je zatim poraz od puno jače, uigranije te tehnički i plivački spremnije ekipe CPA Medellin iz Kolumbije.
Gračani su zatim pobjedom u borbi za treće mjesto porazili mladu i perspektivnu ekipu KPŠ Nereus iz slovačkog grada Žiline i na taj način došli do osvajanja vrijednog pehara i priželjkivanih brončanih medalja.

Žilinčani su imali uz mladu mušku ekipu slovačke Slavie UK i rumunjske Cluj Napoce „B“ zasigurno najmlađu ekipu (2004.godina i mlađi, uz nekoliko igrača 2003. godište), u odnosu na nešto starije ekipe na turniru, na kojem su stjecali potrebno iskustvo koje će im itekako dobro doći u godinama koje tek dolaze.

U utakmici za 5./6. mjesto na turniru u ogledu ženske ekipe Slavie UK protiv muške ekipe Slavie UK, uspješnije su bile pripadnice ljepšeg nježnijeg spola.

Zbog dolaska na plivalište te očito namjernog neodigravanja utakmice za 7./8. mjesto za konačni plasman na turniru od strane rumunjske ekipe Cluj Napoca „B“, koji su trebali igrati protiv muške ekipe Slavia UK, rumunjski klub je automatski diskvalificiran od strane organizatora natjecanja.

Njihova namjera bila očita, birati koju će utakmicu neigrati, a to je bila ta prva utakmica protiv Slovaka, a koju će igrati i sigurno dobiti, na uštrb kvalitete i značaja same tradicionalne vaterpolske revije.
Rumunji su diskvalifikacijom izgubili oba predviđena susreta za plasman, te su zauzeli pretposljednje (7. mjesto – A ekipa) i posljednje mjesto (8. – B ekipa) na turniru, a svojim činom nimalo korektnim i ujedno posve nesportskim gestama (bilo kroz utakmice ili na tribinama) od pojedinih igrača „A“ ekipe i njihova trenera M. Bartosa nisu zaslužili pehare za konačni plasman (7./8. mjesto).

Uzorni organizator turnira bilo je ŠD “Gradac“, uz pomoć pokrovitelja, hvalevrijednih zlatnih i drugih sponzora i donatora, koji su ponovno prepoznali važnost tradicionalne međunarodne vaterpolske revije (kao i na još dva ovoljetna turnira osim ovoga), a posebna vrijednost je okupljanje mladih igrača-ica.

Šest prvoplasiranih ekipa dobile su pehare u trajno vlasništvo.
Naravno, pehare su dobili i brojni najbolji pojedinci, a trima prvoplasiranim ekipama pripala su prema ustaljenom običaju, odnosno tradiciji gračkih turnira i odličja zlatnog, srebrnog i brončanog ozračja.

Sve pehare u ime pokrovitelja podijelio je donačelnik Općine Gradac i novi direktor TZO Gradac, Davor Andrijašević, a odličja u ime OO-turnira Stipe Baćilo juniorski igrač to jest mladi trener gračkog kluba, s naglaskom na rad s vratarima u klubu.

Sve utakmice uspješno su odsudili: Milan Brišš (Bratislava-SVK), Martin Nedelka (Žilina-SVK), Norman Rios (Medellin-COL) i Neven Špoljarić (Gradac-CRO).

Službeni liječnik i glavni mjeritelj vremena na zapisničkom stolu bio je neizostavni dr. Dragan Kontić iz Ploča.

Dužnost službenog spikera odradio je uvijek korektno novinar i višegodišnji sportski djelatnik Jurica Vukojević iz Ploča.

ZA NAJBOLJE POJEDINCE NA TURNIRU PROGLAŠENI SU:
Najbolji igrač: Josip Šarić – VK Galeb MR (CRO),
Najbolji vratar/vratarka: Jakov Glavičić – VK Galeb MR (CRO),
Najbolji strijelac: Sebastian Piedrahita – CPA Medellin (COL)-21 gol,
Najatraktivnija igračica (1): Katarina Kissova – VK Slavia UK (SVK),
Najatraktvnija igračica (2): Rebeka Talajić – VK Gradac (CRO),
Najatraktivniji igrač (1): Sebastian Duque – CPA Medellin (COL),
Najatraktivniji igrač (2): Fran Premelić – VK Gradac (CRO),
Najmlađa igračica: Martina Mokošakova – KPŠ Nereus (SVK),
Najmlađi igrač: Robert Kučera – KPŠ Nereus (SVK),
Najbolji trener: Goran Obradović – VK Galeb MR (CRO),
Trofej za Fair Play: VK Slavia UK (SVK),

REZULTATI I TABLICA – POREDAK PO SKUPINAMA:
SKUPINA „A“:

VK „GRADAC“ (Gradac-CRO),
KPŠ „NEREUS“ (Žilina-SVK),
VK „SLAVIA UK“-muški- (Bratislava-SVK),
VK „CLUJ NAPOCA „B“ (Cluj- ROM),

1. kolo:
VK SLAVIA UK (m) – VK CLUJ NAPOCA „B“ 6:3 ( 2:0, 0:1, 1:1, 3:1),
VK GRADAC – KPŠ NEREUS 5:2 ( 2:1, 1:0, 0:0, 2:1),

2. kolo:
KPŠ NEREUS – VK CLUJ NAPOCA „B“ 6:3 ( 1:0, 2:0, 1:1, 2:0),
VK GRADAC – VK SLAVIA UK (m) 13:7 ( 3:1, 2:0, 4:1, 3:5),

3. kolo:
KPŠ NEREUS – VK SLAVIA UK (m) 11:2 ( 3:0, 2:1, 4:1, 2:0),
VK GRADAC – VK CLUJ NAPOCA „B“ 9:6 ( 2:0, 4:0, 2:2, 1:4),

TABLICA – POREDAK SKUPINE „A“:
1. VK GRADAC 3 3 0 0 29:11 9 bodova,
2. KPŠ NEREUS 3 2 0 1 17:14 6
3. VK SLAVIA UK (m) 3 1 0 2 19:25 3
4. VK CLUJ NAPOCA „B“ 3 0 0 3 8:23 0

SKUPINA „B“:
CPA MEDELLIN (Medellin-COL),
VK GALEB MR (Makarska- CRO),
VK CLUJ NAPOCA „A“ (Cluj-ROM),
VK SLAVIA UK (žene) (Bratislava-SVK),

1. kolo:
VK SLAVIA UK (ž) – VK CLUJ NAPOCA „A“ 10:17 (1:3, 3:4, 3:5, 3:5),
VK GALEB MR – CPA MEDELLIN 9:13 (3:3, 1:4, 2:3, 3:3),

2. kolo:
VK GALEB MR – VK SLAVIA UK (ž) 16:11 (5:1, 1:3, 6:3, 4:4),
CPA MEDELLIN – VK CLUJ NAPOCA „A“ 10:11 (1:3, 4:3, 3:3, 2:2),

3. kolo:
VK GALEB MR – VK CLUJ NAPOCA „A“ 19:11 (8:1, 3:1, 4:4, 4:5),
CPA MEDELLIN – VK SLAVIA UK (ž) 12:5 ( 2:0, 5:0, 4:1, 1:4).

TABLICA – POREDAK SKUPINE „B“:
1. VK GALEB MR 3 2 0 1 44:35 6 bodova
2. CPA MEDELLIN 3 2 0 1 35:25 6
3. VK CLUJ NAPOCA „A“ 3 1 0 2 39:39 6
4. VK SLAVIA UK (ž) 3 0 0 3 26:45 0

POLUFINALNE UTAKMICE:
VK GRADAC – CPA MEDELLIN 4:10 (0:1, 0:3, 3:3, 0:3),
VK GALEB MR – KPŠ NEREUS 9:6 (2:0, 2:2, 3:0, 2:4).

UTAKMICE ZA KONAČNI POREDAK – PLASMAN NA TURNIRU:
Utakmica za 5./6. mjesto:
VK SLAVIA UK (ž) – VK SLAVIA UK (m) 9:6 (3:2, 2:0, 3:1, 1:3),

Utakmica za 3./4. mjesto:
VK GRADAC – KPŠ NEREUS 9:6 (2:0, 2:0, 3:2, 2:4),

FINALE:
VK GALEB MR – CPA MEDELLIN 13:7 (4:1, 2:3, 4:0, 3:3).

SASTAVI I STRIJELCI PO EKIPAMA NA TURNIRU:
VK „GRADAC“ (42:27): Ivan Krilić 1, Ivan Milošević, Fran Premelić 4, Kristijan Suvajac , Rebeka Talajić 2, Anđela Sinković 1, Ivan Berišić 7, Mladen Oršulić, Matej Milošević 1, Damir Issa Hadžihalilović 1, Lovre Veža 7, Mate Šakić 2, Tomas Andrijašević, Toni Radić 1, Andrija Korljan 4, Josip Gujinović 1, Toni Jelavić, Branko Đugum, Branko Marević, Nikola Peko 10, Mario Andrijašević, Mario Vrličak 1, Mate Bartulović. Treneri/coaches: Ivan Peko & Stipe Baćilo.

VK „GALEB MR“ (66:48): Jakov Glavičić, Gojko Kapović 10, Marino Jakić, Lukas Lalić, Josip Ledić 3, Martino Miličević 1, Duje Nizić 3, Toni Zrna 5, Ivan Zubac, Ivan Rašić 14, Josip Šarić 20, Marko Vukošević 5, Luka Miočević 5, Jure Topić, Karlo Perović, Jere Andrijašević. Trener/coach: Goran Obradović.

„CPA MEDELLIN “ (58:42): Juan Pablo Catano, Alejandro Tamayo 3, Camilo Pelaez 1, Mateo Moncada 10, Juan Camilo Quiceno 10, Sebastian Duque 10, Thomas Marin 1, Sebastian Piedrahita 21, Jhoan Ibarra 1, Pablo Alvarez 1. Trener/coach: Norman Rios.

KPŠ „NEREUS“ (29:32): David Danišek, Robert Kučera, Rastislav Vyskoč, Jakub Hvorečny 5, Jakub Janduš 4, Alex Drončovsky 1, Frederik Forner 9, Matej Jaroščiak, Michal Mišutka 10, Lukaš Kostolny, Richard Schmidt, Jakub Puliš, Ondrej Dukat, Martina Mokoškova. Treneri/coaches: Martin Nedelka & Miroslav Šalaga.

VK „SLAVIA UK“ – žene (35:51): Karolina Šandrikova 2, David Paj 5, Diana Melicharova, Hana Zemanova 3, Ema Szakalova 14, Alena Medžova, Simona Mackova, Marina Zubalova, Katarina Madariova, Vivijen Paj 1, Katarina Kissova 9, Filip Blašković 1. Trener/coach: Karolina Šandrikova.

VK „SLAVIA UK“ – muški (25:34): Danijel Paj, David Širka, Alex Zubčak 1, Martin Šiagy 10, Filip Macko 4, Daniel Černička 1, Peter Duga 2, Jakub Chyžnaj 1, Denis Jelašić 2, Šimon Škultey, David Vlachovsky, Leonid Teplyts, Alex Lednicky,David Šlastan 4, Richard Vemer. Trener/coach: Robert Radič.

VK „CLUJ NAPOCA A“ (39:39): Mark Salday, Cristian Munteanu 10, Paul Bindea 6, Andrei Baras 2, Darius Silav 8, Robert Baratosi 8, Sasha Primies 1, Flaviu Serban 2, Ilie Raus 1, Mihnea Bucur 1, Radu Cosma, Peter Urkan, Simon Katalin. Trener/coach: Mihai Bartos.

VK „CLUJ NAPOCA B“ (8:23): Mark Gazdac, Mihnea Bucur 2, Dragos Somesfalean 1, Razvan Bodea, Andrei Covaci 1, Filip Dragomir, Raul Virag 1, Noemi Pentek, George Poponet, Lucas Farah 3, Alin Odenie, Balasz Gozner, Ilinca Bucur. Trener/coach: Pocol Ovidiu.

Turnir se do sada igrao u kategorijama mlađih juniora ili juniora, a koji je dolaskom 2004. godine slovačkog prvoligaša VK „Slavia UK“ (Bratislava-Slovačka) dobio i vrlo važni prefiks međunarodni predznak. Pobjednici na svih 15 dosadašnjih odigranih izdanja ovog vaterpolo turnira za mladež oba spola bili su:

2002. godine – VK „Korenat“ (Dugi Rat-Hrvatska),
2003. godine – VK „Omiš“ (Omiš-Hrvatska),
2004. godine – VK „Galeb MR“ (Makarska-Hrvatska),
2005. godine – VK „Gradac“ (Gradac-Hrvatska),
2006. godine – VK „Astra-Arad“ (Arad-Rumunjska),
2007. godine – VK „ŠKP Košice“ (Košice-Slovačka),
2008. godine – VK „Gradac“ (Gradac-Hrvatska),
2009. godine – VK „Gradac“ (Gradac-Hrvatska),
2010. godine – VK „Galeb MR“ (Makarska-Hrvatska),
2011. godine – VK „SG Neukolln“ (Berlin-Njemačka),
2012. godine – VK „Gradac“ (Gradac-Hrvatska).,
2013. godine – VK „Gradac“ (Gradac-Hrvatska),
2014. godine – VK „Galeb MR“ (Makarska-Hrvatska),
2015. godine – ASC Duisburg“ (Duisburg-Njemačka),
2016. godine – VK Galeb MR (Makarska-Hrvatska).