Vaterpolo u Gradcu, “Ljeto 2016.”

ZAVRŠENA 16. PO REDU ŠKOLA PLIVANJA I VATERPOLA „GRADAC 2016“.

Nakon nešto više od dva mjeseca intenzivnog rada na plivalištu Soline u Gradcu (od 03.07.-01.09.2016.) , završena je 16. po redu Škola plivanja i vaterpola, koju je pohađalo preko 65 polaznika (od 5 do 21 godine starosti).
Sedmu godinu zaredom organizirana je i Škola za neplivače u jednoj grupi, koju je pohađalo povremeno između 6 i 10 polaznika od 5 do 11 godina starosti, od čega je bilo dvoje djece s posebnim potrebama.

Škola plivanja uz sve vrste savladavanja različitih stilova plivanja i plivačkih dionica, sa osnovama kako raditi s vaterpolo loptom u rukama, tzv.tehničkih početnih znanja, poput primanja lopte, dodavanja, te pucanja s loptom na gol.

Redovita vježbanja kroz Školu vaterpola i veliki broj prijateljsko-revijalnih utakmica imala je upravo ta skupina igrača-ica u Školi plivanja jer je od ovog ljeta počela s intenzivnijim radom sa loptom i osnovama vaterpolo igre.

S trening utakmicama treće ljeto zaredom imali smo u kategoriji „limača“, najmlađa generacija gračkih igrača i igračica (rođeni 2004/05. godine i mlađi), koji su u više trening susreta, odmjeravali snage sa svojim vršnjacima iz nekoliko klubova iz Slovačke (Bratislava, Žilina), te Rumunjske (Cluj Napoca).

Tijekom kolovoza ove 2016. godine aktivni su bili mlađi kadeti i kadeti gračkog kluba , koji su uz niz prijateljsko-revijalnih utakmica odigrali i dva turnira.

JOŠ JEDNO VATERPOLSKO LJETO 2016. GODINE U GRADCU PROTEKLO U SJAJNOM OZRAČJU, UZ SVAKODNEVNA VJEŽBANJA ZA 4 UZRASNE KATEGORIJE POLAZNIKA U ŠKOLAMA PLIVANJA, ODNOSNO ŠKOLI VATERPOLA, UZ VELIKI BROJ TURNIRSKIH I DRUGIH UTAKMICA SA EKIPAMA IZ SLOVAČKE,ŠPANJOLSKE, NJEMAČKE, RUMUNJSKE, I KOLUMBIJE.

Vrlo važno je istaknuti da je i ovo ljeto 2016. godine, kao i ona četiri prošla ljeta 2012.g. do 2015. godine, bilo u svakom slučaju u znaku redovitih vježbanja, trening utakmica ponajviše generacije kako onih u kategoriji „limaća“, odnosno ponajviše mlađih kadeta i kadeta , uz vrlo mali broj utakmica mlađih juniora i juniora.

Bilo je to u svakom pogledu vrlo uspješna sezona i po rezultatima i uspjesima, kao i po pitanju korektnog ponašanja na plivalištu i van njega. Što je i najveći uspjeh veći od samih rezultata.

I opet se, kao i prošlih godina tijekom ljetnog razdoblja, nekoliko istinskih hvalevrijednih entuzijasta-volontera iz Uprave ŠD „Gradac“, pobrinulo da sve kockice budu uspježno posložene u mozaik, te je sezona ocijenjena s vrlo dobrom ocijenom.
Proteklo ljeto donijelo je opet odigravanje velikog broja utakmica preko 70 (od čega 11 turnirskih utakmica), a ostale su bile prijateljsko-revijalnog karaktera tzv. trening utakmice. Bilo kroz jutarnje, popodnevne i večernje termine). Ljeto će se pamtit i po osvajanju pehara kako ekipnih, tako i pojedinačnih pehara za najbolje pojedince, te medalje na dva turnira brončanog sjaja, a na jednom srebrenog sjaja.

Globalna kriza i recesija, u Europi i svijetu, na našu žalost još više je prisutna i u Lijepoj Našoj puno više nego prošle godine, a ekonomska kriza u našoj državi se odražava i na rad sportskih klubova i društava-udruga, pa tako i našeg, te je itekako primjetna.
Ni malo ohrabrujuće i optimističnije je stanje i u našoj državi, po mnogim stvarima našeg života u našoj uobičajenoj svakodnevnici (posao, obitelj itd), pa svakako i po pitanju športa.
Jer većina amaterskih pa čak i onih polu-profesionalnih klubova, udruga-društava i dr. sportskih kolektiva u više športova krpi kraj s krajem, nastojeći da svi oni ne uđu u velike minuse i dugovanja, koja bi dovela do prekida aktivnosti ili stečaja.
.
Sve to dovodi u veliku problematiku i umanjuje mogučnost planova za iduće ljeto 2017. godine, kada se planiraju tradicionalno tri (3) vaterpolo turnira, kao što smo to imali kroz ovih nekoliko zadnjih ljeta za 4 različite uzrasne-dobne kategorije igrača-ica (mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori i juniori).
Za još jedan vaterpolo turnir više za ljeto 2017. godine, je moguće isplanirati, ali za njegovu realizaciju ovisi od broju dolazaka inozemnih ekipa iz Europe svijeta u Gradac, tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2017. godine. Naravno, da sve ovisi i od pokrivanju financijske konstrukcije, bilo od strane pokrovitelja, novih i starih sponzora ili donatora.

Cilj VK Gradac je svakako izbjeći bilo kakve dugove, zaduženja i slično, makar umanjivali broj turnira koji se organiziraju tijekom ljetnih mjeseci i naše plivačko-vaterpolske aktivnosti.

Uspjesi na tri kvalitetna vaterpolo turnira su vrijedni spomena, za sve istinske ljubitelje vodenih sportova, a posebno vaterpola, počevši od samih igrača-ica, njihovih roditelja, uže rodbine, trenera, članova uprave kluba, žitelja mjesta i onih iz bliže okolice.Makar rezultati nisu primarni niti su u prvom planu, koliko je sam rad sa svojim vlastitim igračkim kadrom, koji obećava blistavu budućnost gračkog vaterpola.

Veliki broj stranih, kao i domaćih turista, također su pratili plivačko-vaterpolske aktivnosti i ovog ljeta na plivalištu „Soline“ i davali podršku sa tribina, pogotovu tijekom tri (3) organizirana turnira kroz 2016., u Gradcu.

KROZ LJETO 2016. GODINE U ČETIRI UZRASNE KATEGORIJE VK GRADAC ODIGRALI SU 70-TAK UTAKMICA SA SVOJIM VRŠNJACIMA OBA SPOLA IZ SLOVAČKE, ŠPANJOLSKE, KOLUMBIJE, NJEMAČKE, RUMUNJSKE I HRVATSKE.

Uz spomenuta tri domaća turnira sva tri s međunarodnim predznakom u Gradcu, na kojima su odigrali 11 utakmica, mladi grački igrači i igračice oba spola u pet uzrasnih kategorija (limači, mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori i juniori), odigrali su još oko 60 utakmica prijateljsko-revijalnog karaktera.
To su tzv.trening utakmice, koje su svakodnevno igrali sa svojim vršnjacima iz Slovačke, Španjolske, Njemačke, Rumunjske te Kolumbije.

Svi ti relevantni podaci, tj.veliki broj utakmica pokazuje da osim redovitih plivačkih treninga i vaterpolskih vježbanja između sebe u klubu, tijekom srpnja mjeseca, postiže veći napredak i voljni moment upravo na utakmicama.
Koja su i za djecu i mladež bila puno zanimljivija i atraktivnija, nego samo vježbanje, odnosno međusobne trening utakmice kao što ih prakticira tijekom ljeta zasigurno većina ekipa iz više mjesta, općina i gradova u Dalmaciji.

PRVI DOLAZAK I BORAVAK NA 12 DANA U GRADAC, MUŠKE KOLUMBIJSKE PRVOLIGAŠKE EKIPE CPA MEDELLIN IZ MEDELLINA U UZRASTIMA MLAĐIH KADETA I KADETA

Prvi povijesni dolazak koji je pobudio najveće zanimanje ovog ljeta 2016. Iz daleke Južne Amerike i boravak u Gradac na 11 dana/noći na ljetnim vaterpolo pripremama-kampu (20.08.-01.09.2016.), zabilježio je kolumbijski muški prvoligaški klub CPA Medellin iz višemilijunskog grada Medellina (11 osoba, od čega 10 igrača i jedan trener).
Kolumbijci su u Gradac stigli sa jednom skupinom igrača( po godištima kombinacija mlađih kadeta i kadeta).Njihov dolazak bio je pomno pripremljen i planiran puna tri (3) mjeseca ranije, kao što je to bio slučaj i sa dolascima ekipa iz dalekih destinacija poput Egipta (2008), JAR-a (2008. i 2009), te Kanade (2010).
Smještaj (spavanje) je ekipa CPA Medellin imala u privatnom turističkom objektu u Gradcu u Villi“Joško Popovac“, a hranu (puni pansion) u Restoranu „Orca“.
VK Gradac potrudio se da kolumbijska ekipa CPA Medellin ima kako dobar smještaj, pa tako i pristupačne cijene za smještaj i za hranu u oba gore spomenuta objekta.
Imajući u vidu da cijene moraju biti pristupačne s obzirom da je kolumbijska ekipa imala extremno veće putne troškove dolaska u Gradac.
Prvo one avionske sa letom prema Europi, prvo do aerodroma u španjolskom gradu Barceloni, potom sa drugim avionom let do aerodroma u Dubrovniku, a potom autobusom do Gradca sa R-Travel Agency Šuco Tours.
Pa tako i nazad na povratku u Južnu Ameriku, odnosno Kolumbiju.
Kolumbijci su bili posebna atrakcija na gračkom vaterpolskom ljetu, jer su od tri tradicionalna turnira, nastupili na dva, te na obadva zauzeli druga mjesta, i uz vrijedne pehare, kako ekipne, te neke za najbolje pojedince, osvojili su na oba turnira i srebrene medalje.
Na 11. Waterpolo Memorial Cupu Cro Gradac 2016. za kadetske uzraste, za drugo mjesto pobijedili su žensku ekipu Slavie UK iz Bratislave(17:8) , zatim i domaćina VK Gradac (10:7), a u dvoboju za prvo mjesto poraženi su od pobjednika turnira njemačkog prvoligaša HSG TH Leipzig iz Leipziga (8:11).

Na 15. Waterpolo Cro Cupu Gradac 2016. za mlađe kadetske uzraste, Kolumbijci su odigrali ukupno 5 utakmica, te zabilježili tri (3) pobjede i dva (2) poraza.
U svojoj jačoj po kvaliteti „B“-skupini, na startu su pobijedili hrvatskog 1-B ligaša makarskog Galeba MR (13:9), zatim su poraženi od vrlo neugodne rumunjske ekipe Cluj Napoce-A ((10:11), da bi u trećoj utakmici u skupini očekivano bili bolji od ženske slovačke prvoligaške ekipe „Slavie UK“ (12:5).
Kao drugoplasirani iz skupine „B“ u polufinalnoj utakmici snage su odmjerili sa pobjednikom skupine „A“ domaćinom VK „Gradac“ i pobijedili ga (10:4), te izborili plasman u finale turnira.
U finalnom okršaju u vrlo dobroj utakmici, makarski igrači Galeb MR pokazali su angažiraniju igru i u obrani, te efikasnu u napadu, za razliku od njihove prve utakmice na turniru, te su posve zasluženo nanijeli poraz CPA Medellin (13:7) i došli do vrijednog trofeja i zlatnih medalja.
No, kolumbijci su usprkos porazu pokazali pravo sportsko korektno lice, družili se, po završetku turnira, slikali pojedinačno, ekipno nasmiješeni sa svojim peharima, medaljama, ali i sa ostalim igračima-ica iz ostalih ekipa.
Sve ekipe prisutne na završnoj večeri gračkog turnira bile su ushićene sa spektakularnim vatrometom na plivalištu i palenjem bengalki u čast proslave 60. godišnjice VK Gradac.
Kolumbijci su bili presretni i zadovoljni sa cjelokupnim njihovim boravkom u Gradcu, posebnu zahvalu riječima je dao njihov karizmatični i ambiciozni trener Norman Rios, jer su vrijedni domaćini iz VK Gradac pokazali gostoljubivost u svemu što im je trebalo, počev od samog dobrog smještaja, hrane, korištenja plivališta prema njihovoj potrebi, bilo u jutarnjim, popodnevnim ili večernjim terminima.
Imali su mogućnost i odigravanja više prijateljsko-revijalnih utakmica sa ekipama, koje su u to doba boravile u Gradcu. Poput rumunjske ekipe „Cluj Napoce“ sa njihove dvije uzrasne kategorije, slovačke muške i ženske ekipe „Slavia UK“ iz Bratislave, muške slovačke ekipe „Nereus“ iz Žiline, te utakmice protiv domaćina VK Gradac.
Upravo njihov vrijedni domaćin VK Gradac omogućio je kolumbijcima, besplatni poludnevni izlet brodom „Felun“ na otok Korčulu, baš kao i njihov poludnevni izlet autobusom za naš lijepi grad Split, te njegovo razgledavanje, posebno Dijoceklijanove palače.
Za taj poludnevni izlet grački klub omogućio im je upola manju cijenu iznajmljivanja autobusa, a ujedno i u dogovoru preko gračanina, Damira Radića, sa mjestom boravišta u Splitu. Damir Radić je ujedno i jedan od trenera u splitskom prvoligaškom klubu „Mornar BS“, a na njegovu inicijativu omogućeno je da gosti iz Južne Amerike odigraju i zanimljivu trening utakmicu na starom otvorenom plivalištu kod Poljuda sa istoimenim klubom.
Grački klub je poklonio 15 majica bijele boje sa logom kluba i logom Turbo-Espana svim mladim kolumbijskim igračima, odnosno nekima koji i nisu došli u Gradac, te posebno treneru Normanu Riosu kupaće gačice VK Gradac i kupaće gaćice hrvatske vaterpolske reprezentacije i ppsebno lijepu polo majicu sa kragnom od Turbo –Espana.
Brojne suvenire, promidžbene materijale, CD-DVD je grački klub poklonio svojim dragim gostima iz daleke Kolumbije.
Povijesni prvi dolazak jedne vaterpolske ekipe iz daleke Južne Amerike iz države Kolumbije koja brzim koracima napreduje u više sportova, a posebno u vaterpolu na inicijativu tajnika VK Gradac, Darka Šutića bio je itekako pun pogodak.
Kako za promociju kluba u 2016. Godini, kada je grački klub proslavio zlatni jubilej 60. godišnjicu njegovog postojanja, promociju vaterpolo sporta, ali i itekako promidžbu samog mjesta Gradac i TZO Gradac.

DRUGI DOLAZAK I BORAVAK, OVAJ PUT NA 5 DANA/NOĆI U GRADCU, MUŠKE RUMUNJSKE PRVOLIGAŠKE EKIPE CLUJ NAPOCA U UZRASNIM KATEGORIJAMA MLAĐIH KADETA I KADETA

Drugi dolazak u zadnja četiri (4) ljeta i boravak u Gradcu (prvi njihov boravak bio je u ljeto 2013. godine ) 2014.
Ovaj put na samo 5 dana/noći na ljetnim vaterpolo pripremama, zabilježio je muški rumunjski prvoligaški sastav Cluj Napoca iz grada Cluja u dvjema kategorijama igrača-ica : mlađi kadeti i kadeti.. Smještaj (spavanje) imali su ove godine za čak 36 osoba, od čega 27 igrača-ica i uz dva (2) trenera, uz još sedam (7) starijih osoba, u Villi „Šimunović-Trutina.
Za razliku od prošlog boravka u Gradcu u ljeto 2013. godine, , kada su smještaj imali u Villi „Joško Popovac“. Hranu (puni pansion), imali su i tada i ovog ljeta u Restoranu „Orca“.

Rumunjski klub bio je zadovoljan sa svojim smještajem i vlasnikom objekta gosp. Rankom Trutinom, te hranom i uslugom osoblja u Restoranu „Orca“.
Grački klub omogućio im je pristupačne cijene, kako za sam smještaj, tako i za hranu.
Imajući u vidu da je vrlo teško pronaći smještaj za tako veliki broj osoba (36). tijekom mjeseca srpnja. Gosti iz rumunjske javili su se VK Gradac za dolazak tek početkom srpnja (7) mjeseca 2016., kada su poodavno istekli datumi za dolazak u Gradac. Moguće rezervacije smještaja za ekipe iz inozemstva , vrše se najkasnije do kraja travnja mjeseca svake godine.
Uspjelo je gračkom klubu za rumunje pronaći adekvatan smještaj i za toliko veliki broj osoba, doslovice u posljednji trenutak.
Nastupili su mladi rumunjski igrači-ice, sa dvije ekipe na tradicionalnom gračkom vaterpolo turniru, pod nazivom „15. Vaterpolo Cro Cup Gradac 2016“ za mlađe kadete , koji se igrao od 24.08. sa 28.08. 2016. godine.
Na pravoj muško-ženskoj peterodnevnoj reviji vaterpola, nastupilo je 8 klubova iz Hrvatske, Slovačke, Kolumbije i Rumunjske.

Rumunjska najmlađa ekipa Cluj Napoca-B sastavljena od mlađih kadeta, zabilježila je u četiri (4) odigrane utakmice isto toliko poraza četiri (4), od čega su posljednju utakmicu izgubili bez borbe (5:0 par forfe), jer nisu se pojavili na plivalištu na zagrijavanju sa kapicama na glavama.
To su namjerno uradili na nagovor svojeg trenera Mihaia Bartosa na posljednjoj turnirskoj utakmici u borbi za 7/8 mjesto.
Tu su utakmicu trebali odigrati protiv svojih vršnjaka muške slovačke prvoligaške ekipe Slavie UK iz Bratislave, pa ih je organizator VK Gradac diskvalificirao sa turnira, baš kao i njihovu kadetsku ekipu Cluj Napoca-A.
Naime, razlog i to neopravdan od strane rumunjske ekipe je bio u činjenici da su njihovi igrači Cluj Napoce-A posve podbacili na utakmici na 3. kola u skupini „B“ protiv maksimalno raspoloženih igrača makarskog 1-B ligaša Galeb MR, koji su ih pobijedili visokim rezultatom 19:11.
U tom odlučujem susretu u kojem su rumunji morali pobijediti da bi izborili plasman u polufinale turnira, počeli su sa preagresivnom igrom i sa nekoliko prljavih prekršaja. Od kojih im je jedan posve zasluženo dosuđen kao „brutaly faul“ (udarac šakom u glavu makarskog igrača) i donio im igrača manje na četiri (4) minute, te njegovo isključenje do kraja utakmice. Makarani koji su vodili na toj utakmici i prije ovog „brutaly-faula“, iskoristili su maksimalno svoju šansu, postizali pogotke, odigravši dobru obranu, a rumunji su svojim nekorektnim ponašanjem nisu shvatili, da činjenica u njihovom porazu leži u slabosti njihove ekipe, a ne u slovačkom sudcu utakmice (M.Brišš), koji je svoj sudački posao odradio korektno u skladu sa postojećim pravilima FINA-LEN-a.
Žalosna činjenica jest je da su zbog namjernog neodigravanja, prve predviđene utakmice rumunjske ekipe „B“ za konačni plasman u utakmici za 7/8 mjesto, na inicijativu od strane njihovog trenera za mlađe uzraste M.Bartosia, kažnjena posve opravdano i rumunjska ekipa „A“, koja je izgubila utakmicu bez borbe (5:0 par forfe).
Ovo se zasigurno ne bi desilo, da je igrom slučaja glavni operativac i trener u rumunjskom klubu gosp. Pocol Ovidiu bio u Gradcu u popodnevnim satima 28.kolovoza 2016. Naime, on je taj dan išao iz Gradca već do 12.00 sati sa svojim autom i s još nekoliko starijih osoba prema Rumunjskoj zbog svojih i njihovih poslovnih i drugih obveza, dan poslije koje su ih čekale kod kuće.
Šteta, jer trener Mihai Bartosi, bio iznimno nekorektan, i htio je zbog ljutnje i poraza svoje kadetske ekipe koja nije uspjela ući u borbu za vrijedne pehare i medalje, dovesti u neugodnu i neregularnu poziciju organizatora turnira ŠD „Gradac“.
Srećom to mu nije uspjelo, pročitao ga je kao knjigu i preduhitrio u toj njegovoj bezobraznoj namjeri iskusni sportski djelatnik i tajnik gračkog kluba Darko Šutić.

Inače, osim ove utakmice 3. kola turnira u Skupini „B“, u prva dva kola ekipa Cluj Napoce „A“ pobijedila je slovački ženski satav Slavie UK (17:10), te kolumbijsku ekipu CPA Medellin (11:10).
Zbog slabije gol razlike, a sa istim brojem bodova (6) koliko su imale ekipe iz Hrvatske (Galeb MR) i Kolumbije (CPA Medellin) u toj Skupini „B“ .Rumunjska ekipa zauzela je tek treće (3) mjesto i nije uspjela izboriti plasman u polufinale turnira, već je trebala odigrati samo susret za 5/6 mjesto. A bolji plasman po svemu zasigurno nije ni zaslužila zbog neodgovornog ponašanja i pojedinaca iz njihovog kluba.
Pa su u konačnici mlađi kadeti i kadeti rumunjske Cluj Napoce „A“ i „B“ ekipe, po odluci od diskvalifikaciji od strane organizatora turnira ŠD „Gradac“ zauzeli u konačnom poretku turnira pretposljednje sedmo (7.) i posljednje osmo (8).mjesto.
Mladi rumunjski igrači-ice odigrali su i više prijateljsko-revijalnih tzv. trening utakmica, kako protiv svojih vršnjaka-inja iz redova domaćina VK Gradac, ali i protiv ostalih ekipa koje su u tom vremenskom razdoblju boravile u Gradcu, a to su bile ekipe iz Slovačke i Kolumbije.

U GRADCU JE 13. GODINU ZAREDOM TIJEKOM LJETA BORAVILA SLOVAČKA PRVOLIGAŠKA VATERPOLO EKIPA SLAVIE UK IZ BRATISLAVE I TRADICIONALNO ODRŽALA LJETNI VATERPOLO KAMP. U KATEGORIJAMA MLAĐIH KADETA ZA OBA SPOLA, KADETA I MLAĐIH JUNIORA U MUŠKOJ KATEGORIJI IGRAČA, TE ŽENSKA EKIPA U KOMBINACIJI IGRAČICA MLAĐIH KADETKINJA I KADETKINJA UZ NEKOLIKO IGRAČICA IZ KATEGORIJE MLAĐIH JUNIORKI

Kad bi se pitalo sve članove, igrače-ice VK Gradac, kao i još dio gračke vaterpolo publike, koja je od sviju dosadašnjih vaterpolo ekipa iz Europe i svijeta, te one sa prostora nekadašnje Yu države, koje su dolazile u Gradac u vremenskom razdoblju od 2004.godine -2016. godine većina njih bi rekla da je najdraži klub i uvijek rado viđen gost slovački prvoligaški klub Slavia UK iz Bratislave, iz glavnog grada Republike Slovačke.
Po mnogo čemu je taj slovački klub kroz niz generacija igrača i igračica bio grački najdraži sportski prijatelj, i upravo veliko prijateljstvo i ujedno sportski rivalitet kroz brojne utakmice bilo one prijateljsko-revijalnog karaktera.

A posebno one sa niza gračkih kvalitetnih turnira s međunarodnim predznakom doprinijelo je sjajnom vaterpolskom ozračju, a druženja je bilo gračke i slovačke djece i mladeži oba spola, kako na plivalištu, tako i van njega.
Posljednjih godina bilo je i ostalo i u virtualnom druženju preko društvenih mreža poput Facebooka.

Niz utakmica kako prijateljskih, tako i onih turnirskih igrale su se prošlih godina kroz boravak mladih slovačkih igrača-ica u kategorijama mlađih uzrasta (mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori i juniori).
Tako je bilo i ovog sada već proteklog ljeta 2016. godine kada je su četiri (4) uzrasne kategorija igrača i igračica u dvije grupe po 10-11 dana/noći boravilo u Gradcu od 08.08.-29.08.2016.

Iznimno dobru cijenu kako samog smještaja i hrane osigurao je VK „Gradac“ u Villi „Fefan“, i to je posebna usluga slovacima, koju je izborio ponajviše sam neumorni grački tajnik kluba Darko Šutić. Baš kao što je to bilo i za prošle četiri (4) godine u vremenskom razdoblju 2012-2015.godine.
Uz nevoljni ali ipak načelni pristanak zlatnog sponzora gračkog kluba gosp. Šerifa Vrane vlasnika tog turističkog objekta (koji je htio dati slovacima podignuti cijene za 1-2 eura dnevno po 1 osobi na 1 dan/noć , za spavanje i hranu (puni pansion) , ali mu to nije dozvolio VK Gradac).
Upravo je tajnik gračkog kluba D.Šutić zbog 13. godišnjice dolaska VK Slavia UK u Gradac za njihov 13. vaterpolski kamp iznimno se opet potrudio da im osigura dobre cijene za sve njihove igrače-ice, njihove trenere, te još neke starije osobe vezane za njihov klub.
Dva trenera gratis za spavanje i hranu na 10/11 dana-noći je izboreno na traženje VK Gradac kod vlasnika Ville „Fefan“ gosp.Šerifa Vrane, koji je još uz to morao dati od sebe u ime Ville „Fefan“ za još dva trenera gratis za spavanje i hranu na 10/11 dana-noći.
Praktički VK Slavia UK je dobila i ovog ljeta 2016.godine, kao i prošle četiri (4) godine (2012-2015) ukupno četiri trenera gratis-free za spavanje i hranu (puni pansion) na 10/11 dana-noći.

Hvalevrijedna gesta gračkog kluba i njegovog tajnika dobro je poznata čelnicima tamošnjeg kluba (J.Mišik, R.Radič, P.Mihalković), i ostat će svakako u dobrim uspomenama i sijećanjima na dolazak i boravak njihovog kluba iz Bratislave.
Kako kroz odlične uvjete za ljetni vaterpolo kamp i pripreme u Gradcu, koji su počeli još davne 2004. godine, te im je to 13. Ljeto uzastopno sa dolascima u njima dragi Gradac. Samo prve četiri (4) godine slovaci, su dolazili u Gradac u jednoj grupi-turnusu, a u ostalih devet (9) godina dolazili su u dvije grupe-turnusa od po 10/11 dana-noći u Gradac, po 40-tak osoba u jednoj grupi-turnusu na 10/11 dana-noći.

U prvoj grupi od 10 dana-noći (08.08-18.08.2016.), boravilo je oko 16-17 osoba u Villi „Fefan“, od čega su većina bili igrači u kategoriji kadeta i mlađih juniora (rođeni 2000-2002.godine), a koje je vodio slovački trener i tajnik Robert Radič uz malu pomoć za turnir od nekadašnjeg igrača Simona Surana.

Slovaci su i u ovoj prvoj grupi-turnusu, kao i u onom drugoj grupi-turnusu od 11 dana/noći (18.08-29.08.2016.) dolaska i boravka u Gradcu imali raznovrstan sportski program vježbanja svojih igrača, kako onaj plivački na plivalištu Soline (uz svakodnevna rano-jutarnja plivanja prije doručka na relaciji od Tobogana do Velikog mula i nazad), vježbanja i rastezanja poput odbojke, košarke, malog nogometa na igralištu za male sportove iza OŠ Gradac.

Naravno naglasak je ipak bio na otvorenom plivalištu Soline, gdje su u obje grupe-turnuse mladi slovački igrači-ice igrali brojne prijateljsko-revijalne tzv.trening utakmice, kao i one važnije utakmice na gračkim turnirima.

Nakon odlaska prve grupe-turnusa slovačke ekipe Slavie UK , uslijedio je dolazak druge ovoljetne grupe-turnusa također na 11 dana (18.08-29.08.2016.), oko 40 osoba.
Drugu grupu-turnus slovačke ekipe Slavia UK su većinom sačinjavali mladi igrači i igračice, odnosno, početnici u kategoriji tzv.“limaća“ (trener Robert Radič), dvije ekipe mlađih kadeta (rođeni 2000-2004. godine), te 11 igračica iz uzrasta mlađih kadetkinja (rođene 1998-2004. godine), koje je vodila trenerica Karolina Šandrikova.
Mlade slovačke igrače u dvije kategorije mlađih kadeta, vodio je tijekom 11-dnevnog vaterpolo kampa trener Robert Radič.
I kroz njihov boravak odigran je više prijateljsko-revijalnih tzv.trening utakmica, slovačkih mlađih kadeta i mlađih kadetkinja sa svojim vršnjacima iz redova domaćina VK Gradac, ali i sa slovačkom ekipom KPŠ Nereus iz Žiline, te sa ekipama iz kolumbije CPA Medellin i rumunjskom ekipom Cluj Napoca.

Domaćin VK Gradac na inicijativu tajnika kluba Darka Šutića, nagradio je žensku ekipu Slavie UK njih 16 na čelu sa trenericom Karolinom Šandrikovom, sa jednosatnom zabavom u Aqua-Parku u Gradcu.

Uz nekoliko čašćenja sladoledom, ženske ekipe Slavie UK iz Bratislave, VK Gradac im je poklonio 5-6 klubskih majica bijele boje sa logom gračkog kluba i logom sponzora Turbo-Espana. Čašćenja sladoledom bilo je i za one najmlađe igrače tzv „limaće“ iz ekipe Slavie UK, kada su počašćeni i domaći igrači-ice.

PRVI POVIJESNI DOLAZAK I BORAVAKU GRADCU JEDNE MUŠKE ŠPANJOLSKE 1 B-PRVOLIGAŠKE EKIPE TENERIFE ESCHEYDE IZ GRADA TENERIFA , NA LJETNE VATERPOLO PRIPREME

Veliko zanimanje izazvao je prvi povijesni dolazak jedne muške vaterpolo ekipe iz Španjolske u 60. godišnjici postojanja VK „Gradac“.
Španjolski vaterpolo klub „Tenerife Echeyde“ došao je u Gradac na 7 dana/noći (od 10.08-17.08.2016), na ljetni vaterpolo kamp sa jednom uzrasnom kategorijom igrača( mlađih juniori uz dva juniora (12 igrača uz dva trenera, te još tri osobe).
Smještaj za ukupno 17 osoba, španjolski klub „Tenerife Echeyde“ imali su osiguranu u Villi „Fefan“, te hranu (puni pansion) “kod vlasnika gosp. Vrane Šerifa.
Španjolci su na čelu sa glavnim operativcem kluba Durangom Rivasom, bili su zadovoljni sa svojim prvim boravkom u Gradcu i ljetnim mini vaterpolo kampom. Posebno sa uvjetima korištenja gračkom otvorenog plivališta na Solinama, kojeg su koristili prema svom planu.
Kako za samostalna vježbanja, rastezanja na betonskom platou, ali i za trening utakmice , bilo u jutarnjim, popodnevnim ili večernjim terminima.
Nastup španjolskog 1-B prvoligaša ekipe“Tenerife Echeyde“ bio je na 8. Vaterpolo Turbo Cro Cupu Gradac 2016. za mlađe juniore i juniore, a njihov atraktivni nastup podigao je nivo renomea i kvalitete samog turnira.
Španjolci su u tri (3) odigrane utakmice zabilježili jednu pobjedu protiv slovačke prvoligaške muške ekipe „Slavia UK“ (12:6), uz dva poraza od hrvatskih trečeligaških ekipa, domaćina „Gradac“ (16:12), te od pobjednika turnira „Korenat“ iz Dugog Rata (17:10).
Pripalo im je pehar za treće mjesto i brončane medalje, uz još neke pehare iz redova najboljih pojedinaca sa turnira.
Španjolci su odigrali i više prijateljsko-revijalnih utakmica u Gradcu, uz domaćina Gradac, sa ekipama koje su u istom vremenskom intervalu boravili u Gradcu.
Domaćin iz Gradca im je organizirao i lijepi izlet na revijalnu vaterpolo utakmicu u Igrane, gdje su snage odmjerili sa domaćinom VK „Zale“ (koji je nastupio u kombinaciji igrača mlađih juniora i seniora).
Uz taj poludnevni izlet , španjolci su napravili i poludnevni izlet u Dubrovnik, gdje su razgledavali stari grad i druge znamenitosti u gradu podno Srđa.
Trebali su odigrati i trening utakmicu na dubrovačkom kupalištu Danče, protiv istoimene tamošnje ekipe koja igra u poznatoj dubrovačkoj Divljoj ligi, ali su od nje u posljednji trenutak otkazali. Šteta, jer je bila unaprijed dogovorena sa VU-Dančem.

Grački klub poklonio je je 7-8 klubskih majica sa logom kluba i logom Turbo-Espana, trenerima i predstavnicima kluba iz poznatog turističkog španjolskog grada Tenerifa.
Glavnom operativcu španjolskog kluba „Tenerife Echeyde“ Durango Rivasu i njihovom treneru Alcala Amado Eridu, u ime VK Gradac, naš tajnik Darko Šutić i naš mladi trener Neven Špoljarić poklonili su troje (3) muške kupaće gačice sa logom i natpisom gračkog kluba od tvrtke „Turbo“ i jedan ženski (1) jednodijelni kupaći kostim.
Uz darovanje raznih promidžbenih materijala, te suvenira, kao i dvije lijepe kape sa logom mjesta Gradac i natpisom sa zastavom Hrvatske.
U svakom slučaju dolazak po prvi put na ljetne vaterpolo pripreme u Gradac, španjolaca u 60. godišnjici postojanja gračkog kluba, bio je iznimno pun pogodak.

Ponajviše za promociju vaterpolo turnira u Gradcu (ovog najjačeg Turbo CRO Cupa), promociju vaterpolo sporta, ali svakako i promociju našeg turizma s aspekta sportskog sadržaja i događanja važnih za upotpunjavanje svekolikog programa TZO Gradac za proteklo ljeto 2016. godine.

To je vrlo važni i značajni pokazatelj nastavka dolaska sve jačih i kvalitetnijih vaterpolo ekipa iz Europe u Gradac u zadnjih 8 godina, čija kvaliteta, brojnost igrača-ica, daje još jedan iskorak više u radu, ciljevima VK Gradac.

PO ČETVRTI PUT U GRADCU BORAVILA NA 7 DANA-NOĆI MUŠKA SLOVAČKA PRVOLIGAŠKA VATERPOLO EKIPA KPŠ NEREUS IZ GRADA ŽILINE U KATEGORIJI MLAĐIH KADETA

Po četvrti put u posljednjih pet godine (boravili 2012. i 2013. godine na osnovu uzvratnog reciprociteta, te prošlog ljeta 2015.) na ljetni vaterpolo kamp na 7 dana-noći ( od 22.08-.29.08.2016.) u Gradac boravila je i muška slovačka vaterpolo ekipa KPŠ Nereus iz grada Žiline.
Oko 20 osoba (od čega 17 igrača-ica uz 2 trenera), imalo je smještaj u Villi „Šimunović-Trutina“ i hranu (puni pansion) u Restoranu „Orca“ po pristupačnim cijenama.
Preostalih 15-tak osoba iz njihovog kluba iz slovačkog grada Žiline imali su smještaj (spavanje) i hranu po svom izboru i svojem odabiru rezervacije u Gradcu u privatnom smještaju, jer se radilo od roditeljima njihovih mladih igrača-ica i drugim starijim osobama.
Uz redovita vježbanja, koja se odnose na brojne plivačke dionice, mladi igrači-ice predvođeni dvojicom trenera: Martinom Nedelkom i Mirom Šalagom, odigrali su više prijateljsko-revijalnih utakmica u jutarnjim, popodnevnim i večernjim terminima, kako sa svojim domaćinima iz hrvatskog trečeligaša VK Gradac, tako i sa ekipama Slavia UK, Cluj Napoca i CPA Medellin, koji su u tom vremenu boravili u Gradcu.
Bila je to prava prilika i svakako maksimalno iskorištena, kako gostujučoj ekipi iz Žiline, tako i domaćinima predvođenim mladim ambicioznim trenerskim dvojcem Ivan Peko& Stipe Baćilo da daju šansu mnogim svojim igračima-icama iz najmlađiih kategorija.
Rezultati nisu bili u prvom planu, koliko nastojanja da se vidi kroz ove trening utakmice, tko koliko može pružiti i iskoristiti od igrača-ica i na kojim pozicijama u igri u početcima uigravanja ovih mlađih kadeta sa obje strane.

U svakom slučaju, bio je to uspješan nastavak sportsko-prijateljske suradnje između VK Gradac i KPŠ Nereus iz Žiline, nova prijateljstva i poznanstva na plivalištu i van njega za mlade igrače-ice, koja su se nastavila i na društvenim mrežama preko facebooka.

PRVI DOLAZAK I BORAVAK NA 5-DNEVNIM LJETNIM PRIPREMAMA-KAMPU U GRADCU MUŠKE NJEMAČKE PRVOLIGAŠKE EKIPE HSG TH LEIPZIG IZ GRADAC LEIPZIGA

Po prvi put u povijesti gračkog vaterpola u 2016. godini kada je VK Gradac proslavio uspješnu 60. godišnjicu postojanja, boravila je na 5 dana/noći (17.08-22.08.2016), njemačka muška prvoligaška ekipa „HSG TH Leipzig“ iz grada Leipziga. To je već šesti (6) klub iz Njemačke, koji dolazi u Gradac u posljednjih osam (8) godina.
Trener njemačke ekipe mladi i ambiciozni trener Robin Seeman, poveo je u Gradac na kratke ljetne vaterpolo pripreme i nastup na memorijalnom dvodnevnom turniru (20-21.08.2016), ukupno 14 igrača (od čega su 9 igrača bili iz ekipe HSG TH Leipzig, a ostalih 5 igrača, bili su iz redova njemačkog muškog prvoligaškog kluba SC Chemnitz iz grada Chemnitza u regiji Saska).
Uz 14 igrača, te trenera Robina Seemana, bile su još 4 osobe, što znaći da je ukupni broj njemačke ekspedicije bio 18 osoba.
Smještaj (spavanje) imali su u Villi „Joško Popovac“, a hranu (puni pansion) u Restoranu „Orca“.
Njemci su bili zadovoljni smještajem i raznovrsnom hranom u Restoranu „Orca“, koje su im pripremali djelatnici tog ugostiteljskog objekta, inače vlasništvo bračnog para Gordana i Ingrid Čorić.
Njemci su se odazvali na poziv VK Gradac i našeg tajnika kluba Darka Šutića, na jedan od tri vaterpolo tradicionalna vaterpolska turnira u Gradcu, koja se igraju više od 15 godina, te su izabrali nastup na turniru memorijalnog karaktera, koji se igrao pod nazivom :11. Waterpolo Memorial Cro Cup Gradac 2016“ za kadetske uzraste.
Upravo na ovom dvodnevnom nadmetanju uz učestvovanje 4 kluba iz Njemačke, Slovačke, Njemačke i Kolumbije, najviše je pokazala njemačka ekipa. Osim plivačko-tehničke uigranosti bili su ponajviše željni pobjeda i osvajanja pobjedničkog pehara, što su i pokazivali u sve tri odigrane utakmice koje su pobjeđivali.
Prvo žensku slovačku prvoligašku ekipu Slavie UK (12:3), zatim vrlo neugodnu i borbenu prvoligašku ekipu CPA Medellin iz Kolumbije (11:8), da bi u posljednjoj utakmici 3. kola i turnira domaćina VK Gradac uspjeli svladati u dramatičnoj završnici, tek u posljednje tri minute posljedne četvrte četvrtine utakmice (11:8).
Pobjedničko slavlje sa osvajanjem vrijednog pehara i zlatnih medalja su posve zasluženo zaslužili, te su ga i proslavili odmah na samom plivalištu, kada su u znaku radosti i sreće bacili u more i svog trenera Robina Seemana.
Bravo za naše drage goste iz njemačke, jer su bili sasvim korektni i prije, i tijekom i po završetku turnira, ali i njihovog cjelokupnog boravka u Gradcu.
Trener Robin Seeman, rekao je da se opet vidimo u Gradcu, možda već idućeg ljeta 2017. godine, ako im se poklope njihovi planovi i obveze u njihovom klubu, te termini nekog od naša tri (3) tradicionalna vaterpolo turnira kroz ljeto.
Njemačka ekipa, odigrala je uz tri (3) turnirske utakmice i više prijateljsko-revijalnih utakmica tzv.trening utakmica.
Bilo u dnevnim ili noćnim terminima na plivalištu Soline, sa ekipama iz Slovačke i Kolumbije koji su boravili u tom vremenskom periodu u Gradcu, uz naravno i trening utakmice sa domaćinom VK Gradac.
VK Gradac, po običaju darivao je svoje goste iz Njemačke, sa vrijednim poklonima (klubske majice, muške klubske kupaće gačice od poznate španjolske sportske tvrtke Turbo-Espana), različitim suvenirima i brojnim turističkim prospektima i materijalima uz DVD-CD kako samog mjesta, tako i Općine Gradac.

ZANIMLJIVOSTI… CRTICE IZ LJETNIH DOGAĐANJA 2016. VEZANIH ZA VK GRADAC I PROSLAVU 60. GODIŠNJICE POSTOJANJA

U sklopu proslave 60. godišnjice postojanja VK Gradac, na plivalištu Soline u subotu 20.kolovoza 2016. u večernjim satima pod svjetllima reflektora upriličena je i jedna zanimljiva revijalna utakmica između nekadašnjih igrača VK „Gradac“ (koji se nekad zvao VK „Omladinac“).
Ova utakmica organizirana je na inicijativu gračkih veterana, koje je predvodio nekadašnji odlični igrač i jedno vrijeme grački trener Leo Peko.
Službeni spiker na razglasu utakmice bio je sveprisutni u mjestu grački slikar i pjesnik i ljubitelj sportskih događanja, Jadran Šantić-Šangarelo.
U ogledu dvije ekipe, koje su sačinjavali igrači različitih godišta, između Ekipe „Bili“ i ekipe „Plavi“, utakmica je završena neodlučenim rezultatom 6:6.
Za ekipu „Bili“ igrali su: Dino Buljubašić, Leo Peko 1, Darko Martić, Igor Bašić, Joško Grljušić 2, Mario Milošević 1, Šime Korljan-Rosin 1, Stipić Tonći, Jakov Korljan-Yale 1
Za ekipu „Plavi“ igrali su: Zdravko Andrijašević, Zoran Šimić, Ivan Peko 2, Nikola Peko 1, Vicko Tomić, Ivica Sinković 1, Jakov Raić, Teo Peko 2, Jakov Korljan.
Po završetku revijalne utakmice, koju je pratilo 80-tak gledatelja, mladi igrači gračkog kluba, te oni sada stariji po godištima, seniori i veterani nastavili su druženje na plivalištu uz osvježavajuća pića i pripremljene (skuhane) velike i ukusne školjke (kunjke), te prigodnu muziku sa razglasa.

VELIKU PAŽNJU UZ POMOĆ I HVALEVRIJEDNU SURADNJU SA SVOJIM SPONZORIMA I DONATORIMA PRIDAJE VK GRADAC ZA VATERPOLO KLUBOVE IZ EUROPE I SVIJETA KOJI DOLAZE NA VIŠEDNEVNI BORAVAK U GRADAC ZBOG ODRŽAVANJA VATERPOLO KAMPA, ODNOSNO NASTUPA NA GRAČKIM VATERPOLO TURNIRIMA ZA DJECU I MLADEŽ OBA SPOLA.

Vrlo je važno ponovno istaknuti da ovi mladi igrači-ice, odnosno njihovi vaterpolo klubovi u Gradac nisu došli zbog onog uobičajenog sunčanja i kupanja, zbog nekih izleta, neke dobe sobe, apartmana sa dobrim pogledom na more sa neke široke ljetne terase ili balkona, nekih pansiona, hotela, villa i drugih turističko-ugostiteljskih objekata.
Nisu ti sportski turisti, odnosno vaterpolo ekipe, te ta djeca i mladež oba spola (od 9-20 godina starosti) uz trenere, roditelje i druge osobe iz tih inozemnih klubova došli u Gradac, ni zbog noćnih provoda do jutarnjih sati, (kojih ionako ima samo na kapaljku u Gradcu i bližoj okolici).
A niti zbog nekog bogatog jelovnika i degustacije više naših dobrih vrsta vina, piva i slično.
Sve vaterpolo ekipe iz inozemstva, odnosno Europe i svijeta u Gradac tijekom ljeta, dolaze i borave na 7-12 dana-noći u prosjeku isključivo zbog plivačko-vaterpolskih aktivnosti, na svakodnevno višesatno korištenje popularnog gračkog otvorenog plivališta na „Solinama“.
Bilo u jutarnjim, popodnevnim ili večernjim terminima, a bez ikakve novčane naknade-gratis, baš kao što imaju i gratis nastup bez uplate novčane kotizacije za vaterpolo turnire u Gradcu.

Tu mogućnost gratis nastupa na turnirima, nemaju na većini turnira širom svijeta. No, svakako se mora tu istaknuti, da sve ove dosadašnje vaterpolo ekipe iz inozemstva, koje su dolazile u Gradac od 2004-2016. godine i boravile više dana-noći u Gradcu.
Iste te ekipe odrađivale su ljetni vaterpolo kamp-ljetne pripreme, a privlačio ih je nastup na gračka 3-4 tradicionalna vaterpolo turnira za djecu i mladež oba spola.
Svakako ne, natjecanja za seniore i veterane kojih ionako nema u mjestu i bližoj okolici i u samom planu rada i aktivnosti u VK Gradac.

Upravo zbog svega navedenog, a da bi grački klub na neki način počastio te vaterpolo ekipe iz inozemstva, koje dolaze u Gradac na turnire, ali i jednim manjim dijelom i domaće klubove, istima se dao znak pažnje.

Naime, čašćenja bude u obliku velikih obiteljskih pizza, pekarskih različitih proizvoda, tu je i konzumacija uz nekoliko vrsta voća, raznih delicija, poput sladoleda, kolača, sokova, prirodne hladne vode u bocama, prigodnih ručaka za službene osobe turnira, trenere, predstavnike ekipa i dr. osobe po pozivu.

Tu su i većim dijelom besplatni izleti sa brodovima, ili sa većim popustom za te inozemne vaterpolo turnire (naravno uz pomoć klupskih sponzora).
Pokloni znaju biti i u obliku klubskih majica u više boja, sa logom VK Gradac i sa logom gračkog sponzora Turbo-Espana,.
Naravno, to se odnosi na one ekipe koje više godina dolaze u Gradac, odnosno za sve ženske ekipe iz inozemstva, te one su dodijeljivane i najboljim pojedincima na turnirima, te nekim trenerima i predstavnicima nekih klubova.

Uz poklone u obliku različitih privjesaka, suvenira, te majica sa ovog dalmatinskog podneblja (mornarske majice), pa i tradicionalnih prozvoda sa ovog područja (suhe smokve, bajemi, domaće vino i dr.), koje za potrebe gračkog kluba sve daju sponzori i donatori u svrhu darivanja inozemnih vaterpolo turnira.

Mišljenja mnogih voditelja ekipa, odnosno članova uprava tih klubova da su ovi znakovi pažnje i čašćavanja od strane VK Gradac vrlo važni u promociji vaterpolo sporta, održavanja gračkih vaterpolo ljetnih kampova i turnira, da bi te ekipe opet ponovno došle i bile vrlo rado viđen dragi sportski gost u Gradcu.

VK GRADAC BIO I OSTAO GLAVNI NOSITELJ SVIH SPORTSKIH LJETNIH DOGAĐANJA KROZ SRPANJ I KOLOVOZ 2016. , NA PODRUČJU CIJELE OPĆINE GRADAC.
ŠKOLA ZA NEPLIVAČE, ŠKOLA ZA PLIVANJE I ŠKOLA ZA VATERPOLO OKUPILA JE PREKO 65 POLAZNIKA DJEČAKA I DJEVOJČICA I MLADEŽI OBA SPOLA. TRENERSKI STRUČNI STOŽER: prof. MILAN BRIŠŠ, NEVEN ŠPOLJARIĆ i IVAN PEKO, UZ POMOĆ I GRAČKOG VRATARA STIPE BAĆILA.
MOTO SVIH LJETNIH PLIVAČKO-VATERPOLSKIH AKTIVNOSTI U GRADCU KOJI SVE RJEČITO GOVORI BIO JE I OSTAO „SPORT DA, DROGA I ALKOHOL NE“ !!.

Kao i prošlih godina , VK „Gradac“ bio je i ostao glavni nositelj svih ljetnjih događanja, kako u samom mjestu, tako i u cijeloj Općini Gradac.

Počevši od same organizacije Škola za neplivače i plivače, Škole za vaterpolo, do organizacije četiri vaterpolo turnira za djecu i mladež oba spola u četiri uzrasne kategorije s međunarodnim predznakom, na kojima su, kao i proteklih godina nastupali brojni klubovi, kako iz država EU i svijeta, tako i iz Hrvatske.

Mladi jesu bili i ostat će snaga gračkog vaterpola, i klub se može pohvaliti da jedini u cijeloj Dalmaciji uz mlade igrače, imaju i veći broj igračica različite starosne dobi (5-21. godine).
Svi navedeni uz redovita plivačka vježbanja igraju zajedno sa muškarcima brojne vaterpolske utakmice protiv svojih vršnjaka pa i onih starijih iz drugih klubova.
Po tome je VK „Gradac „ zasigurno prepoznatljiv kako u Hrvatskoj, pa i u Europi s obzirom na igranje utakmica sa ekipama iz EU, svijeta i sa prostora nekadašnje države.
Moto svih ljetnih plivačko-vaterpolskih događanja u gračkom klubu , samih turnira u Gradcu „Sport DA, droga i alkohol NE“, sve jasno govori.

Prema riječima predsjednika ŠD „Gradac“ Ranka Trutine, ovog ljeta trenerski posao kroz cjelokupni ljetni rad bilo Škole za neplivače, potom Škole za plivanje, te Škole za vaterpolo, uspješno je odradio na zadovoljstvo svih članova Uprave kluba trenerski trojac slovak Milan Brišš prof. tjelesne kulture iz grada Bratislave kao šef stručnog štaba VK Gradac, te njegov pomoćnici: prvi suradnik mladi trener Neven Špoljarić, koji je radio i kroz ljeto 2014.i 2015. godine, te ponovno određeni vremenski period kao i kroz ljeto 2015. Ivan Peko.
Malu povremenu pomoć dao je navedenom stručnom trenerskom stožeru VK Gradac, kroz ovoljetne plivačko-vaterpolske aktivnosti i grački juniorski vratar, student na fakultetu zdravstva u Zagrebu Stipe Baćilo.

Ponovno je 12. ljeto angažiran iskusni stručni trener slovak Milan Brišš (on je bio trener u razdoblju od 2004.-2016. godine, izuzev ljeta 2014. godine, kada je bio prisilno spriječen zbog starosti i bolesti svojih roditelja, koji su zatim oboje u razdoblju od 7 mjeseci oboje preminuli. Prvo mu je preminula majka krajem rujna 2014., a potom i otac krajem ožujka 2015. godine).

Moramo istaknuti da su obojica trenera i Milan Brišš i Neven Špoljarić odradila najveći dio posla glede cjelokupnog trenerskog rada sa svim uzrasnim kategorijama igrača-ica, to jest djece i mladeži oba spola.

U njiihovom radu pomogao im je svakako u okvirima svojih mogučnosti i svog slobodnog vremena od svojih poslovnih obveza u Aqua Parku u Gradcu tijekom svakodnevnog rada tijekom cijelog dana kroz mjesece srpanj i kolovoz ove 2016. Ivan Peko, grački juniorski igrač.
Peko je inače od prošle jeseni 2015. godine student na vanrednom kineziološkom fakultetu u gradu Splitu.

Pa se po svemu kroz proteklo ljeto 2016. godine napravio još jedan više kvalitetniji iskorak u cjelokupnom radu sa djecom i mladež oba spola (od 5-21 godina starosti) u VK Gradac.

VK GRADAC U SVOM RADU SA DJECOM I MLADEŽI OBA SPOLA KROZ LJETNA RAZNOVRSNA VJEŽBANJA, TRENINGE U PLIVAČKO-VATERPOLSKIM AKTIVNOSTIMA, TE BROJNIH PRIJATELJSKO-REVIJALNIH UTAKMICA, U ORGANIZACIJI TRADICIONALNA 3-4 LJETNA VATERPOLO TURNIRA U 4-5 UZRASNIH-DOBNIH KATEGORIJA IGRAČA-ICA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM POMAŽE ODREĐENI BROJ SPONZORA I DONATORA, KAO I LJUDI DOBRE VOLJE KOJI PREPOZNAJU NAŠ RAD TIJEKOM DVA LJETNA MJESECA KROZ RAZNE OBLIKE POMOĆI BILO U NOVČANIM SREDSTVIMA, A VIŠE IPAK U SVOJIM PROIZVODIMA I USLUGAMA SVOJE TVRTKE, FIRME ILI DRUGOG POSLOVNOG SUBJEKTA

Hvalevrijednu pomoć klubu pomažu nam bilo manji sponzori i donatori kluba te ljudi koji vole istinski najatraktivnije vodene športove i koji cijene važnost okupljanja djece i mladeži u borbi protiv razne ovisnosti, svatko na svoj način.

Tu su i zlatni sponzori VK „Gradac“, koji imaju reklamne panoe na našem plivalištu tijekom ljeta, koji imaju sliku i natpis svog turističko-ugostiteljskog, trgovačkog ili drugog objekta ili obrta, čiji su vlasnici prepoznali obostranu korist i suradnju upravo zbog okupljanja djece i mladeži njih preko 75 preko ljeta.

Pomoć vlasnika tih objekata, ili obrta tih zlatnih sponzora bilo da je novčane ili druge prirode poput sportske opreme i rekvizita ( donacija od poznate i renomirane španjolske sportske tvrtke Turbo-Espana u vidu određene sportske opreme-rekvizita), daje mogučnost podizanja organizacije cjelokupnog rada našeg kluba kroz ljetna događanja na još veći nivo.

Sve se to dade primjetiti iz sama tri (3) ovoljetna organizirana vaterpolska turnira s međunarodnim predznakom u Gradcu (podijelljene 164 medalje i 47 pehara kako onih večih po velićini u serijama za plasman ekipa, tako i onih manjih, za najbolje pojedince na turnirima), čime se nastoje pokriti različiti troškovi organizacije.

HVALEVRIJEDNA POMOĆ I NOVČANA POTPORA NA KOJOJ VK GRADAC OPSTAJE I POKRIVA VEĆINU SVOJIH LJETNIH AKTIVNOSTI I TROŠKOVA RADA JE OD STRANE OPĆINE GRADAC I TZO GRADAC.
VRLO VAŽNA POMOĆ KROZ LJETNA VATERPOLSKA DOGAĐANJA PONAJVIŠE KROZ ORGANIZACIJU U PROSJEKU PO JEDNOM LJETU 3-4 VATERPOLO TURNIRA S MEĐUNARODNIM PREDZNAKOM JE SVAKAKO PRISUTNA OD STRANE MEDIJSKIH PROMOTORA,BILO ONIH IZ DNEVNIH I TJEDNIH TISKOVINA, RADIO POSTAJA DILJEM DALMACIJE

Za cjelokupni rad kluba i niz ljetnih aktivnosti, te organizaciju međunarodnih turnira, najviše nam pomaže Općina Gradac i TZO Gradac, hvalevrijedni zlatni i drugi sponzori, te poneki donatori kroz rad Škole plivanja i vaterpola, ali i ostalih natjecanja.
Vrlo je važno spomenuti i istaknuti i vrlo važnog medijskog promotora gračkih turnira na radio valovima popularne radio postaje „RMR“, jer je na svoj način uveličala naša događanja bilo kroz najavu, tijekom i po završetku natjecanja.

Naravno tu je i pomoć medijskih promotora dnevnih i tjednih tiskovina poput tjednika „Makarska Kronika“, stalno praćenje i kroz jedini hrvatski sportski dnevnik „Sportske Novosti“-Zagreb.

SVI MOGUĆI NOVI SPONZORI, DONATORI, POSLOVNI SUBJEKTI, PRIVATNI PODUZETNICI, GOSPODARSTVENICI, POZNATE TVRTKE, FIRME, PODUZEĆA, VLASNICI MANJIH I VEĆIH UGOSTITELJSKO-TURISTIČKIH I TRGOVAČKIH OBJEKATA, KAO I LJUDI DOBRE VOLJE, KOJI ĆE ZNATI PREPOZNATI NAŠ RAD SA DJECOM I MLADEŽI OBA SPOLA, POZIVAMO DA POMOGNU NAŠEM VK GRADAC KROZ RAZLIČITE OBLIKE POMOĆI

Svi oni koji žele, hoće i mogu pomoći na bilo koji način u radu kluba u idućem vremenskom razdoblju za predstojeću 2016. godinu i dalje, vrata su širom otvorena, bilo da se radi od novčanoj potpori, bilo donaciji u obliku različite sportske opreme i rekvizita.
Bilo u obliku goriva za prijevoz autobusom na različite utakmice, te majica, ručnika, šorceva i dr., za igrače i igračice našeg kluba.
Ali i promotivne majice za igrače-ice više klubova koji nam dolaze u goste i nastupe za neke od naša 3-4 ljetna vaterpolo turnira, pomoć nam je itekako dobrodošla.

Bilo da se rade sponzorstva-donacije u obliku proizvoda (voće, povrće, bezalkoholni sokovi, gazirana voda,pekarski proizvodi, sladoled, kolači, ali i različitih suvenira s dalmatinskog podneblja, privjesaka i slično), nekih hrvatskih i stranih tvrtki, poduzeća, i drugih poslovnih subjekata također bi dobrodošla.

Zašto ne i neka donacija sportskih pehara, medalja i slično, za neki od naša 3-4 vaterpolska turnira.
Zanima nas i potrebni su nam takvi sponzori i donatori koji nam mogu i žele pomoći na raznovrsne načine (poput goriva za naša putovanja na utakmice bilo u Hrvatskoj, ili odlascima u inozemstvo na zimske vaterpolo pripreme).

Nisu samo novčane potpore, koje su u prvom planu važne, kojih je realno gledajući ionako vrlo malo, a bit če ih i sve manje zbog sve veće recesije i ekonomske krize iz godine u godinu.
Svaka ruka pomoći i razumijevanja puno znači za VK Gradac, ponajviše tijekom dva mjeseca (srpanj i kolovoz) kada je vrlo raznovrstan višesatni dnevni program rada i aktivnosti kroz vodene športove u Gradcu.

VK GRADAC POSTAO TURISTIČKI BREND OPĆINE GRADAC KROZ UPOTPUNJAVA TURISTIČKE PONUDE KROZ SPORTSKI PROGRAM SA NAGLASKOM NA PLIVAČKO-VATERPOLSKE AKTIVNOSTI I PROMOCIJOM KAKO SAMOG KLUBA, VATERPOLO SPORTA, MJESTA GRADAC, SAME TZO GRADAC I GRAČKE RIVIJERE. POSEBNO ZBOG VELIKOG BROJA OSTVARENIH NOĆENJA KROZ ORGANIZACIJU MEĐUNARODNIH VATERPOLSKIH TURNIRA U LJETNOM RAZDOBLJU OD 2010.-2016. GODINE

Vrijedi istaknuti da je Grački klub postao na jedan način kroz sport, odnosno promociju vaterpola, postao turistički brend Općine Gradac i same novoosnovane Gračke Rivijere i to upravo zbog zbog dolazaka niza muških i ženskih vaterpolo ekipa iz Europe i svijeta (Kanada, Egipat,JAR, Kolumbija) , kao i onih ekipa sa prostora nekadašnje države, počev od ljeta 2004. godine.
Vrlo važan je podatak za istaknuti da je sa dolaskom njemačke muške prvoligaške ekipe HSG TH Leipzig u Gradac ovog ljeta 2016. godine, to bio šesti (6) njemački klub iz šest (6) različitih gradova u toj državi, koji u posljednjih osam (8) ljeta dolazi u naš mali a lijepi Gradac.
Tijekom ovogodišnjeg ljeta 2016. ostvareno je oko cca 1.500 noćenja.
Na proteklih šest (6) ljeta 2010-2014. godine u prosjeku je zbog vaterpolskih događanja u Gradcu ostvareno oko 10.000 noćenja, što daje prosjek po jednom (1) ljetu od 2.000 noćenja.
A kad se uračuna i ljeto 2015. godine, kada je ostvareno cca 2.500 noćenja, te ovogodišnje ljeto 2016. Godine od cca 1.500 noćenja onda se ukupno dolazi do impozantne brojke ostvarenih noćenja u šest ( 6 ) zadnji ljeta (2010.-2016), od cca 14.000 noćenja.

Te brojke daje tu važnost i svrhu organizacije tradicionalno 3-4 vaterpolo turnira s međunarodnim predznakom u Gradcu, ali i osiguranja ekipama koje dolaze na višednevni boravak korištenje plivališta u jutarnjim i popodnevnim, nekada i večernjim terminima pod svjetlima reflektora, u sklopu njihovog ljetnog vaterpolo kampa.

Naravno uz pomoć gračkog kluba u osiguravanju pristupačnih cijena za dobar smještaj i dobru hranu.
Ne dozvoljavajući da pojedini vlasnici turističko-ugostiteljskih objekata sami formiraju cijene, koje u tom slučaju ne bi odgovarale vaterpolo ekipama koje dolaze u Gradac.
Sve vaterpolo ekipe, koje su dolazile od 2004. -2016. godine u Gradac, dolazile su isključivo zbog odličnih uvjeta za različita vježbanja, treninge, brojne prijateljsko-revijalne utakmice i turnire za djecu i mladež oba spola.

Ali ne dolaze, kao ostali nazovimo ih uobičajeni standardni gosti zbog gračkih šljunčanih plaža i nečijeg komfornijeg smještaja uz samu plažu i more, dobre hrane i plodova mora uz neko dobro vino, te pogleda na more iz nekih smještajnih jedinica poput villa, hotela itd.

Grački hoteli sa iznimno visokom kvalitetom smještaja i eskluzivne ponude hrane i pića, poput „Labinece“, „Saudadea“, „Marca Pola“, i još drugih Villa, i dr.poslovnih objekata vezanih za ugostiteljsko-turističke obrte-objekte.
Svi oni imaju iznimno previsoke cijene u špici turističke sezone, kada su i već bukirani po pitanju samih rezervacija smještaja.

Pogotovo ako daju uz spavanje i puni pansion (doručak, ručak i večeru), u tzv. špici turističke sezone (uglavnom u vremenskom intervalu od 20.srpnja do 29. kolovoza), kako za noćenja, tako i za hranu (puni pansion).
Upravo u tom vremenskom periodu igraju se po tradiciji grački vaterpolski turniri.

Prvokategornici gračkog turizma (čitaj hoteli sa tri ili četiri zvjezdice, ville,hosteli i drugi u prvom planu) po tim njihovim formiranim cijenama, te strane vaterpolo ekipe iz Europe i svijeta, nikada ne bi pomišljale dolaziti na ljetne vaterpolo pripreme ili ljetni vaterpolo kamp u Gradcu.

Naravno, ako bi imali u vidu kao stvarnu činjenicu da kada bi te inozemne vaterpolo ekipe plaćale smještaj i hranu u navedenim hotelima, koje imaju visoku kategorizaciju što bi doprinijelo visokim cijenama jer ti klubovi moraju osigurati novac.
Osim samog smještaja (spavanje) i hrane (puni pansion) i za putne troškove dolaska i povratka u Gradac koji također nisu mali, pogotovo za ekipe iz EU država.

Svi gore spomenuti visokokategorizirani hoteli u Gradcu bi trebali, biti zlatni sponzori (sa reklamnim panoima na betonskom platou plivališta) VK Gradac, ako bi željeli da jednog od idučih ljeta u njihove objekte dođe neka vaterpolska ekipa iz Europe i svijeta na smještaj i hranu.

Gratis korištenje plivališta bilo za vježbanja i trening utakmice u više termina na plivalištu „Soline“, ili nastupa gratis na nekom od 3-4 ljetna vaterpolska turnira u Gradcu, ne može biti za hotelske ili druge objekte.
Naime, nitko od njih (čast izuzecima poput Stipe Milišića iz Hotela „Marco Polo“, te , donekle i Tonča Raspudića iz Hotela „Sunce“) odnosno vlasnika tih poslovnih subjekata (Hoteli, Ville i dr.) ne pokazuje osnovne poimanja sporta i samog rada našeg kluba kroz vodene sportove. Niti imaju inicijativu, niti nude pomoć i potporu, nego isključivo gledaju svoj ljetni posao i biznis.

Bez kontakta uoči dolaska u Gradac i po dogovoru sa VK Gradac, te inozemne ekipe koje samoinicijativno dođu u Gradac u dogovoru sa nekim već gore spomenutih hotelom, villom i dr. smještajnim kapacitetom neće imati pravo korištenja na plivalištu.
Već će ga morati plaćati (plivalište) za svakodnevna vježbanja i moguće trening susrete , uz plaćanje kotizacije za nastup te moguće inozemne vaterpolo ekipe na jednom od naša 3-4 vaterpolska turnira kroz ljeto u Gradcu.

VK Gradac i postavlja i skida plivalište i golove, čuva i vodi brigu od njemu (pogotovo kod jakog juga i velikih valova kada treba potapati golove u more i zatim ih vraćati u prvobitni položaj) , i kada tko može trenirati, odnosno kada imaju u koje vrijeme dana slobodni termini za vježbanja, bilo u sklopu rada Škole za neplivaće, pa Škole za plivanje, te Škole za vaterpolo.
.
Ako svi ti visokokategorizirani grački turističko-ugostiteljski objekti žele imati goste iz inozemnih vaterpolo ekipa, koje iz Europe i svijeta, dolaze u Gradac, na ljetni vaterpo kamp ili ljetne vaterpolo pripreme.
Vlasnici tih objekata moraju već pred sam kraj lipnja, ili početak srpnja mjeseca kontaktirati VK Gradac i odgovorne osobe u klubu, da bi se dogovorili od svim relevantnim detaljima njihovog dolaska, boravka u Gradcu.

U tom slučaju da ako neka inozemna ekipa i dođe u Gradac bilo na dan-dva, bilo na 5-15 dana/noći kroz taj boravak u Gradcu, plivalište se može koristiti kada se obje strane (hotel, villa i dr. objekt sa jedne strane, a sa druge VK Gradac).

Te da te iste ekipe u slučaju postignutog dogovora mogu koristiti plivalište kako za vježbanja i trening susrete, tako i da ta ekipa može igrati na nekom od 3-4 naša ljetna vaterpolo turnira.

U tom slučaju moraju biti osim gledanja svog vlastitog (osobnog) interesa za naplatu smještaja i hrane za njih, ujedno i postati zlatni sponzori VK Gradac uplatu novčanih sredstava u dogovoru sa vodstvom gračkog kluba.

VK Gradac u tom slučaju ima obvezu pomoći tim inozemnim vaterpolskim klubovima u smislu organizacije njihova plana i rada na plivalištu, da bi se zadovoljili i drugi vaterpolo klubovi koji već godinama dolaze u Gradac na ljetne vaterpolo pripreme, ljetni vaterpolo kamp ili na naše vaterpolo turnire.

Sam VK Gradac, pronalazi adekvatan privatni smještaj uz odgovarajuće cijene za spavanje i hranu (u tim objektima, a koje im odgovaraju po pitanju kvalitete smještaja, hrane), a uz to dobiju gratis korištenje plivališta, bilo u dnevnim, odnosno večernjim terminima, te gratis nastup na gračkim vaterpolo turnirima.

To VK Gradac izdiže od ostalih klubova u Dalmaciji, jer je očita gračka prepoznatljivost upravo u tome što se znaju izboriti za povoljne cijene (bilo po pitanju hrane-puni pansion, bilo za spavanje), sa naglaskom na pronalazak dobrog smještaja za noćenje.

Grački klub zna počastiti te ekipe i brojne igrače-ice bilo iz Europe i svijeta, bilo iz Hrvatske, kroz različite oblike usluge (od sokova, sladoleda, kolača, pizza, poludnevnih izleta brodom za ekipe bilo prema Korčuli, Pelješcu, Hvaru, do korištenja tobogana gratis do prošle godine, pa sada vodenih zabava na moru i dr. stvari).
Pa se može slobodno reći da je stvar prestiža doći u Gradac, pogotovo iz država EU, ali i diljem svijeta (Kanada, Egipat, JAR, Kolumbija), te i igrati na jednom od tradicionalna 3-4 ljetna vaterpolo turnira na plivalištu Soline.
.
Svi grački turniri na visokom su nivou organizirani , a posebnu pažnju i naglasak gostoljubivosti Gračani daju ekipama u mješovitom sastavu, ali ponajviše onima u kojima igraju samo ženske igračice, koje daju posebno značenje i atraktivnost natjecanja koje organizira VK Gradac.

IGRAČI – IGRAČICE – STRIJELCI -VK GRADAC – KROZ LJETO 2016. GODINE:

Statistika tko je postigao pogodak za VK Gradac kroz ljeto 2016. godine vodila se samo kroz 11 odigranih utakmica na sva tri (3) ovoljetna domaća turnira , a nije se vodila za ostalih 60 odigranih prijateljsko-revijalnih tzv. trening utakmica.

Najbolji strijelac za ljeto 2016. godine je za tri uzrasne kategorije (mlađi kadeti i kadeti, te mlađi juniori) je: Nikola Peko sa 12 postignutih pogodaka.
Najbolji strijelac za kategoriju igrača juniorskog uzrasta s prelaskom na seniorski uzrast je Ivan Peko sa 15 pogotka.

Svi ostali igrači uz ovu dvojicu gore spomenutih igrača, koji su igrali kroz ljeto 2016. Godine na turnirima za VK Gradac bili su:

Ivan Krilić, Dino Sinovčić 3 , Ante Mustapić , Ivan Peko 15, Matej Sinković 1, Ivan Milošević, Stipe Baćilo , Dario Andrijašević , Anđela Sinković 3 ,Martin Andrijašević, Elma Šakić , Rebeka Talajić 3, Kristijan Suvajac 1 , Josip Gujinović 4, Ivan Berišić 8, Karlo Bilas 7, Anđelo Mirko-Žila 3, Ali Šehović 5, Benjamin Silajdžić , Nikola Peko 12, Marko Mustapić, Lovre Veža 7, Mario Andrijašević , Ronaldo Sesar 1, Damir Issa Hadžihalilović 1, Mate Šakić 2 , Alen Imamović , Katarina Talijančić , Matej Milošević 2, Andrija Korljan 4, Mate Bartulović, Toni Radić 1, Toni Jelavić , Tomas Andrijašević, Branko Đugum, Mladen Oršulić, Mario Vrličak 1,Marko Mustapić. Branko Marević.

POLAZNICI ŠKOLE VATERPOLA I ŠKOLE PLIVANJA:

Lovre Medić, Gordan Sabljić, Mila Talijančić, Niko Erceg,Lukas Šimeunčević, Jure Ujdur, Šime Korljan-Yalin, Marta Lorentiny, Lara Šutić,Tina Sesar, Ilija i Vukman Vukadinović, Stipe Marević, Dominik Lekaj, Toni Bratić, Sara Žderić, Luka Andrijašević, Roko Vlačić, Vito Lončar, Jure Žderić, Oliver i Luka Luboja, Marija Bartulović , Rino Šutić, Katarina Đerek, Petra Andrijašević, Luka Stojić, Karlo Cmrečnjak, Mate i Lorna Jelačić, Danijel Jančić, Matija Štefekov, Emilija i Danijel Filipović, Lara Lukić, Vito Popović, Niko Raić, Agan Ahmeti,Gabriel Pecolaj, Eva Šutić, Matija Stefekov, Tomo Čibarić, Nikola Rajić, Luka Stojić, Stipe Rafaneli, Baldo Šutić, Mia Oršulić, Ivan Zagrović, Mira i Nika Andrijašević, Karlo Cmrečnjak, Roko Šutić, Tin Pipa, Mak Eterović, Amna Hadžihalilović, Stipe Rafaneli, Luna, Lucia, Mirko Korljan, te još njih 4-5, od kojih je jedan sin od našeg nekadašnjeg igrača Jakše Raića. A kojima nismo uspijeli upisati imena, odnosno prezimena, jer su neki manje a neki malo više vježbali na početku, sredinom ili na kraju ljeta, te potom odustali od dolazaka na termine jutarnjeg, ili popodnevnog vježbanja na plivalištu Soline.