8. vaterpolo “Turbo CUP CRO Gradac 2016.”

POBJEDNIK KORENAT

POKROVITELJI: Općina Gradac i TZO Gradac

GENERALNI SPONZOR: „Turbo“- Espana

ZLATNI SPONZORI: Villa „Fefan“, MB „Felun“, Restaurant & pizzeria „Stella“, R-Travel Agency – Šuco Tours Taxi Bus Service – Gradac, Slastičarnica „Obala“, Restaurant „Marinero No.1“, Restaurant & pizzeria „Orca“, Pekara & sendvič bar „Euro-Pan“, Villa „Mirnna“

SREBRNI SPONZORI: Hotel „Sunce“, Hotel „Marco Polo“, Cocktail bar “Karaka“, Villa “Ivanka“, Zlatarna „Mario“, „MIS Plastik d.o.o.“ Promajna, Trgovina & fast food „Kuko“, Apartmani „Vesna“

SPONZORI: Pekara „Ploče“, „Mala Tvornica Kruha d.o.o.“ Gradac – Zagreb, Turističko – uslužni obrt „Nautica“ Gradac – Drvenik.

DONATOR: prof.dr. Neven Olivari

MEDIJSKI PROMOTORI: „RMR“, „Sportske Novosti“ Zagreb, Tjednik „Makarska Kronika“,

MOTO TURNIRA: „Šport DA, droga i alkohol NE“ !!!

U prekrasnom ozračju, održan je dvodnevni (13.08.-14.08.2016.), međunarodni vaterpolski turnir pod nazivom „8. Vaterpolo Turbo Cup Cro Gradac 2016“ za mlađe juniore i juniore (igrači rođeni 1998. godine i mlađe, uz mogućnost nastupa četvorice igrača po sastavu rođenih 1994. do 1996. godine).

Nastupile su četiri ekipe, iz Hrvatske su to bila dva trećeligaška kluba: domaćin VK Gradac i VK Korenat iz Dugog Rata, zatim po prvi put u povijesti gračkog vaterpola dolazak i nastup španjolske muške ekipe Tenerife Echeyde (1 B-ligaš), uz tradicionalni dolazak i nastup slovačke prvoligaške muške ekipe Slavia UK iz Bratislave.

Igralo se po liga-bod sustavu (svatko sa svakim), u tri odigrana kola.

U 6 odigranih utakmica (četiri utakmice odigrane su pod svjetlima reflektora, a ostale dvije u popodnevnoj satnici), oko 1.000 gledatelja moglo je istinski uživati u pravoj reviji vaterpola, za mlađe juniorske i juniorske uzraste, za oba spola, na mjesnom plivalištu Soline.

Najviše su pokazali juniori hrvatskog trećeligaša Korenta iz Dugog Rata, koji su predvođeni iskusnim, stručnim, ali i nadasve ambicioznim trenerom Brankom Bjelanovićem, zabilježivši čvrstom igrom i efikasnim napadom sve tri pobjede te posve zasluženo došli do novog pobjedničkog slavlja na jednom od turnira u Gradcu.

Gračani su sa svojim nastupom posve zadovoljni i učinkom od dvije pobjede i jednim porazom od pobjednika turnira VK Korenat, imajući u vidu da je odluka od pobjedniku pala u zadnjoj minuti susreta kod rezultata 8:8, kada su bili u samoj dramatičnoj završnici bili i spretniji i sretniji igrači iz Dugog Rata.
Domaćini su propustili dvije lijepe prilike za poravnanje rezultata i za vodstvo, a to su kaznili gostujući igrači i posve zasluženo došli do još jednog vrijednog pobjedničkog trofeja, u njima uvijek dragom gostovanju u Gradcu. Malo gdje ih dočeka gostoljubivo raširenih ruku domaćin iz VK Gradac i počasti ih na razno razne načine, pa eto i u najvažnijoj utakmici odluke od pobjedniku na njihovom turniru.

Domaćin VK Gradac iskoristio je ovu priliku i ovaj turnir da okupi nekoliko svojih vrlo značajnih i kvalitetnih igrača, koji su po slijedu godina prešli juniorski uzrast i prešli u seniorske godine te im za oproštaj darovao nastup na ovom turniru i time ujedno i priredio oproštaj od njihovih nastupanja, koji su ti igrači imali za VK Gradac u zadnjih 10 godina. S obzirom da nema seniorskih turnira u Gradcu i da više ti isti igrači zbog svojih poslovnih i drugih obveza više nemaju slobodnog vremena kroz ljeto provoditi na plivalištu na treninzima, utakmicama i slično. ostaje im mogućnost nastupa na nekim mogućim prigodnim revijalnim susretima, tijekom ljeta.

Velike zahvale za brojne nastupe, značajne igre, pobjede, pogotke, ali i brojne trofeje na gračkim i drugim turnirima bilo u Hrvatskoj, ili inozemstvu idu tim slavljenicima: Karlu Bilasu, Dinu Sinovčiću, Anđelu Mirku, Anti Mustapiću, kao i Ivanu Baguru i Mihovilu Bartuloviću (koji su bili spriječeni zbog poslovnih obveza biti na turniru i na njemu nastupiti).

Uspješni organizator još jedne međunarodne revije vaterpola bilo je Športsko društvo „Gradac“, uz hvalevrijednu pomoć gore spomenutih pokrovitelja, sponzora, odnosno ljudi dobre volje koji su znali svatko na svoj način dati ruku podrške i pomoći.
Posebna zahvala i ove godine ide za našeg nekadašnjeg hrvatskog vaterpolista, još uvijek aktivnom sudcu s međunarodnim preznakom, korčulaninu Dariju Trojanu, koji je ujedno i predstavnik renomirane i poznate sportske španjolske tvrtke „Turbo“.

Darijo Trojan je od samog početka ovog „Turbo Cupa“ prepoznao i podržao i ovogodišnji turnir.
Baš kao što je to uradio i na proteklih sedam izdanja Turbovog turnira u Gradcu, u smislu druženja i okupljanja djece i mladeži oba spola kroz najatraktivnije vodene športove u borbi protiv razne ovisnosti, s naglaskom na fair play i korektne igre na plivalištu Soline.

Inače, sve četiri ekipe, po izborenom plasmanu primile su pehare u trajno vlasništvo, a tri prvoplasirane ekipe i medalje, zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja. Pehare su primili i najbolji pojedinci, uz neizostavni Trofej za Fair Play.

ZA NAJBOLJE POJEDINCE NA TURNIRU PROGLAŠENI SU:

Najbolji igrač: Karlo Bilas – VK Gradac (CRO),
Najbolji vratar: Lovre Banović -VK Korenat (CRO),
Najbolji strijelac: Duje Erak -VK Korenat (CRO) – 15 golova,
Najatraktivniji igrač (1): Ivan Peko – VK Gradac (CRO),
Najatraktivniji igrač (2): Magrina Gomez – VK Tenerife Echeyde (ESP)
Najatraktivnija igračica: Anđela Sinković – VK Gradac (CRO),
Najbolji trener: Branko Bjelanović – VK Korenat (CRO)
Trofej za Fair Play: VK Slavia UK (SVK)

Pehare ekipama za plasman, kao i pehar za Fair play, uručio je u ime pokrovitelja turnira donačelnik Općine Gradac i novi direktor TZO Gradac, Davor Andrijašević. U ime generalnog sponzora turnira, poznate sportske španjolske tvrtke „Turbo“, pehare za najbolje pojedince turnira uručio je Dino Sinovčić, poznati hrvatski plivač-paraplegičar i član naše reprezentacije koja se priprema na Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru – Brazil 2016., koje su na rasporedu početkom rujna mjeseca. Inače je Dino Sinovčić bio igrač u više uzrasnih kategorija VK Gradac i on ujedno predstavlja novi naraštaj mladih trenera, koji tek dolaze u gračkom klubu, koji se bavi plivačko-vaterpolskim aktivnostima, a ujedno je i više godina član splitskog PK „Cipal“.

Medalje, zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja podijelila je trima prvoplasiranim ekipama u ime OO-turnira, mlada gračka igračica Anđela Sinković.

Pljesak te ovacije brojnog gledateljstva završne večeri dvodnevnog nadmetanja na popularnom plivalištu „Soline“ pod svjetlima reflektora kod podjele pehara i medalja.
Kao i kod brojnih fotografiranja ekipa i pojedinaca na betonskom platou plivališta kod šahovskog polja, itekako je uljepšalo i ovaj i druge ovoljetne gračke vaterpolske turnire s međunarodnim predznakom za djecu i mladež oba spola. Grački turniri iz godine u godinu okupljaju niz vaterpolskih ekipa iz Europe i svijeta, te ekipa sa prostora nekadašnje Yu-države.

Svih šest odigranih utakmica kroz 3 odigrana kola uspješno su odsudili Milan Brišš (Bratislava – SVK) i Neven Špoljarić (Gradac – CRO).

Dužnost službenog spikera, odradio je korektno pločanski novinar, Jurica Vukojević.

Službeni liječnik i glavni mjeritelj vremena na zapisničkom stolu bio je dr. Dragan Kontić iz Ploča.

Pobjednici na svih osam (8) dosadašnjih izdanja „TURBO-Cupa“ u Gradcu:

2009. – VK „KPK“ (Korčula, Hrvatska),
2010. -VK „GRADAC“ (Gradac, Hrvatska),
2011. -VK „GRADAC“ (Gradac, Hrvatska),
2012. – VK „KORENAT “ (Dugi Rat, Hrvatska),
2013. – VK „SLAVIA UK-A“ (Bratislava, Slovačka),
2014. – VK „GRADAC-A“ (Gradac, Hrvatska),
2015. – VK „KAPOSVAR-A“ (Kaposvar, Mađarska),
2016. – VK „KORENAT“ (Dugi Rat, Hrvatska).

REZULTATI TURNIRA:

1. kolo :
VK „KORENAT „ – VK „TENERIFE ECHEYDE“ 17:10 ( 2:2, 7:3, 5:3, 2:3),
VK „GRADAC“ – VK „SLAVIA UK“ 7:6 (2:1, 1:1, 2:3, 2:1),

2. kolo:
VK „SLAVIA UK „- VK „TENERIFE ECHEYDE“ 6:12 ( 2:5, 2:4, 1:2, 1:1),
VK „GRADAC“ – VK „KORENAT“ 8:10 ( 3:2, 3:4, 1:1, 1:3),

3. kolo:
VK „KORENAT“ – VK „SLAVIA UK“ 13:6 ( 4:2, 3:0, 3:1, 3:3),
VK „GRADAC“ – VK “ TENERIFE ECHEYDE“ 16:12 ( 3:1, 6:2, 4:4, 3:5),

TABLICA – KONAČNI POREDAK NA TURNIRU:

1. VK „KORENAT“ 3 3 0 0 40:24 9 bodova
2. VK „GRADAC“ 3 2 0 1 31:28 6
3. VK „TENERIFE ECHEYDE“ 3 1 0 2 34:39 3
4. VK „SLAVIA UK“ 3 0 0 3 18:32 0

SASTAVI I STRIJELCI PO EKIPAMA NA TURNIRU:

VK „GRADAC “ (31:28): Stipe Baćilo, Ivan Krilić, Dino Sinovčić 3, Karlo Bilas 7, Ivan Peko 10, Ante Mustapić, Ali Šehović 5, Rebeka Talajić, Anđela Sinković, Anđelo Mirko 3, Kristijan Suvajac, Martin Andrijašević 1, Fran Premelić 2, Lovre Veža, Nikola Peko 1, Ivan Berišić, Toni Radić, Benjamin Silajdžić, Elma Šakić. Trener/coach: Neven Špoljarić.

VK „KORENAT“ (40:24): Lovre Banović, Ivan Milavić 1, Duje Erak 15, Nikša Žilić, Špiro Matijek 1, Teo Pavlić 3, Ante Ledina 5, Marijan Delić 1, Ivan Čikotić 1, Nikola Mimica 2, Ante Stipić 7, Marko Kadić 4. Trener/coach: Branko Bjelanović.

VK „SLAVIA UK“ (18:33): Jakub Frgala, Jozef Marković, Norbert Molnar, Filip Viest, Ladislav Kužela 1, Oliver Gal 2, Adam Hacaj 5, Bruno Kormanović, Juraj Rusnak, Jozef Hartl, Adrian Horvath 6, Branislav Vykouk, Lukaš Lofaj 1, Kaytor Ryan 3, Martin Slinčak. Trener/coach: Simon Suran.

VK „TENERIFE ECHEYDE“ (34:39): Fernando Bezares, Navaro Rufino 2, Suarez Gonzalo 2, Diaz Gonzales 4, De Lathouwer Herrera 4, Doreste Rodriguez, Reyes Delgado, Magrina Gomez 11, Diaz Martinez 9, Calvo Espinoza, Pestano Rodriguez 1. Treneri/ coaches: Alcala Amado Eridu & Durango Rivas.