11. vaterpolo spomen turnir “CRO Gradac 2016.”

TRIJUMF NJEMAČKOG HSG TH LEIPZIG

POKROVITELJI: Općina Gradac i TZO Gradac

ZLATNI SPONZORI: Villa „Mirnna“, Restoran & pizzeria „Orca“, Pekara & sendvič bar „Euro-Pan“, R-Travel Agency Šuco Tours – Gradac, Slastičarnica „Obala“, Villa „Fefan“, MB „Felun“, Restaurant „Marinero No.1“ , Restoran & pizzeria „Stella“.

EXTRA SPONZOR: „TURBO“- Espana

MEDIJSKI PROMOTORI: „RMR“, „Sportske Novosti – Zagreb“, Tjednik „Makarska Kronika“,

MOTO TURNIRA: „Šport DA, droga i alkohol NE“ !!!

U sjajnom ozračju završen je 11. Vaterpolo Spomen Memorial Cup Cro Gradac 2016. za kadetske uzraste (igrači rođeni 2000. godine i mlađi, uz mogućnost nastupa trojice igrača rođenih 1998./1999.).

Turnir je kroz dvodnevno nadmetanje od 20.08.-21.08.2016. godine na mjesnom plivalištu „Soline“ okupio 4 ekipe iz Hrvatske (muško-ženska ekipa Gradac), Slovačke (Slavia UK Bratislava – žene), Njemačke (muška ekipa HSG TH Leipzig) te Kolumbije (muška ekipa CPA Medellin iz grada Medellina).

Jedanaesto izdanje turnira memorijalnog karaktera igra se u spomen na sve one preminule vaterpoliste, bilo one iz starijih, srednjih ili mladih generacija, dužnosnike VK Gradac, ali i ljubitelje vaterpolo sporta, od njegovog postojanja davne 1956. godine, koji su svatko na svoj način, ostavili ogroman trag u postojanju sadašnjeg gračkog vaterpolo kluba, ali i samoj promociji vaterpola, koji je kao sport na svojstven način postao turistički brend TZO Gradac, koji upotpunjava turističku ponudu kroz sportski program.

Turnir se igrao po liga-bod sustavu (svatko sa svakim) u tri odigrana kola, preko 1.000 gledatelja, koji su pratili 6 odigranih utakmica, bili su itekako zadovoljni viđenim, počev od efikasnih pogodaka, atraktivnih poteza i akcija, do odličnih obrana vratara.

Najviše su na dvodnevnom nadmetanju pokazali igrači njemačkog prvoligaša HSH TH Leipzig iz Leipziga (pojačani sa petoricom igrača njemačkog prvoligaša SC Chemnitz iz grada Chemnitza). Nijemci su zabilježili sve tri pobjede i posve zasluženo predvođeni mladim i ambicioznim trenerom Robinom Seemanom došli do vrijednog pehara i zlatnih medalja, a pobjedničko slavlje su izveli u sjajnom ozračju na samom plivalištu Soline u Gradcu. Bravo za naše drage goste iz Njemačke, koji su prvi put boravili u našem mjestu i našoj općini Gradac te i sami su na odlasku rekli vidimo se opet, ako ne iduće 2017. godine, onda zasigurno godinu poslije u Gradcu.

Gračani su u posljednjoj utakmici turnira, u 3. kolu, imali šansu poraziti goste iz Leipziga te tim mogućim porazom od Nijemaca dati šansu kolumbijskoj ekipi CPA Medellin da neočekivano oni dođu do prvog mjesta. U tom nekom mogućem raspletu utakmica, jer su Gračani vodili više od polovice susreta između njih i njemačke moćne ekipe, prevagnula je šira i kvalitetnija klupa gostiju te plivačka sprema njemačkih igrača iz dva njihova kluba pa je bilo i realno za očekivati da gosti iz HSG TH Leipziga dođu do važne pobjede i bodova, koje im je donijelo pobjedničko slavlje te bacanje svog trenera Robina Seemana u more na plivalištu.

Gračani su zabilježili očekivanu pobjedu protiv ženske slovačke ekipe Slavie UK iz Bratislave (koja je ove godine imala podmlađenu i nekompletnu generaciju igračica, a time i slabiju po kvaliteti i bilo je očekivano da zauzmu posljednje četvrto mjesto) te dva poraza, uz već opisani protiv njemačke ekipe HSG TH Leipzig i od vrlo ugodno iznenađenja turnira, atraktivne i kvalitetne kolumbijske ekipe CPA Medellin.
Treće mjesto za Gračane je bilo sasvim realno i zadovoljavajuće s obzirom da VK Gradac vježba i trenira i igra samo kroz dva ljetna mjeseca svake godine.

Gostima iz CPA Medellin iz velikog i poznatog višemilijunskog kolumbijskog grada Medellina, bio je prvi dolazak u Europu, a za njihove domaćine iz VK Gradac, bio je to prvi povijesni dolazak neke vaterpolo ekipe iz Južne Amerike. Igrači popularnog trenera Normana Riosa, usprkos umoru od putovanja, uspjeli su zabilježiti na ovom turniru dvije pobjede i jedan poraz od njemačke ekipe iz Leipziga i doći za njih do vrlo značajnog drugog mjesta, koje je za njih i njihove simpatizere iz daleke domovine Kolumbije (koji su ih pratili po rezultatima, slikama na društvenim mrežama poput Facebooka) bilo ravno pobjedničkom slavlju. S neskrivenim osmijesima i veseljem primili su pehar za plasman, neke pehare za najbolje pojedince na natjecanju te srebrne medalje za sve igrače i trenera.

Sve četiri ekipe po izborenom plasmanu primile su pehare u trajno vlasništvo, a tri prvoplasirane ekipe i medalje, zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja. Pehare su primili i najbolji pojedinci, kao i ekipa za prestižni Trofej za Fair play.

Sve pehare u trajno vlasništvo za sve četiri ekipe na turniru po izborenom plasmanu, baš kao i pehare za najbolje pojedince na turniru podijelio je Marin Mirko, mlađi sin pok. Iva Mirka-Batajunića, dugogodišnjeg igrača gračkog kluba.

Pokojni Ivo Mirko-Batajunić je davne 1956. godine u prvoj povijesnoj utakmici VK Gradac u prijateljskom ogledu protiv prvog morskog susjeda preko kanala-mora VK Trpanj (susret je završio neodlučenim rezultatom 3:3), postigao prvi pogodak za gračku ekipu, a preostala dva su djelo Šime Korljana-Rosina.

Trima prvoplasiranim ekipama, pripale su i medalje, zlatnog, srebrenog i brončanog sjaja, a podijelila ih je u ime OO-turnira Anđela Sinković, mlada igračica VK Gradac.

ZA NAJBOLJE POJEDINCE NA TURNIRU PROGLAŠENI SU:
Najbolji igrač: Konrad Lenz – HSG TH Leipzig (GER)
Najbolji strijelac: Sebastian Piedrahita – CPA Medellin (COL) -11 golova,
Najbolji vratar: Giannmarco Serio – HSG TH Leipzig (GER),
Najatraktivniji igračica (1): Ema Szakalova – VK Slavia UK (SVK),
Najatraktivnija igračica (2): Anđela Sinković – VK Gradac (CRO),
Najatraktivniji igrač (1): Alejandro Tamayo – CPA Medellin (COL),
Najatraktivniji igrač (2): Josip Gujinović – VK Gradac (CRO),
Najbolji trener: Robin Seeman – HSG TH Leipzig (GER),
Najmlađi igrač: Juan Camilo Quiceno – CPA Medellin (COL),
Najmlađa igračica: Alena Medžova -VK Slavia UK (SVK),
Trofej za Fair Play: VK Slavia UK (SVK).

Sve utakmice uspješno su odsudili: Milan Brišš (Bratislava – SVK) i Neven Špoljarić (Gradac – CRO).

Dužnost službenog spikera, po tradiciji pripala je pločanskom novinaru Jurici Vukojeviću. Službeni liječnik i glavni mjeritelj vremena na zapisničkom stolu bio je neizostavni dr. Dragan Kontić iz Ploča.

Pobjednici na jedanaest dosadašnjih izdanja ovog memorijalnog turnira su:
2006. – VK Korenat (Dugi Rat – Hrvatska),
2007. – VK Korenat (Dugi Rat – Hrvatska),
2008. – VK Omiš (Omiš – Hrvatska),
2009. – VK Korenat (Dugi Rat – Hrvatska),
2010. – VK Gradac (Gradac – Hrvatska),
2011. – VK Gradac (Gradac – Hrvatska),
2012. – VK Gradac (Gradac – Hrvatska),
2013. – VK Kamnik (Kamnik – Slovenija),
2014. – VK Gradac (Gradac – Hrvatska),
2015. – VK Gradac (Gradac – Hrvatska)
2016. – HSG TH Leipzig (Leipzig – Njemačka).

REZULTATI TURNIRA:
1. kolo:
VK SLAVIA UK (ž) – HSG TH LEIPZIG 3:12 (1:4, 0:1, 2:2, 0:5),
VK GRADAC – CPA MEDELLIN 7:10 (2:3, 2:4, 3:1, 0:2),

2. kolo:
HSG TH LEIPZIG – CPA MEDELLIN 11:8 (4:2, 2:1, 4:2, 1:3)
VK GRADAC – VK SLAVIA UK (ž) 7:3 (1:0, 3:0, 1:1, 2:2),

3. kolo:
VK SLAVIA UK (ž) – CPA MEDELLIN 8:17 (1:4, 2:3, 1:5, 3:5),
VK GRADAC – HSG TH LEIPZIG 8:11 (5:2, 0:2, 2:3, 1:4),

TABLICA – KONAČNI POREDAK NA TURNIRU:
1. HSG TH LEIPZIG 3 3 0 0 34:19 9 bodova
2. CPA MEDELLIN 3 2 0 1 35:26 6
3. VK GRADAC 3 1 0 2 22:24 3
4. VK SLAVIA UK (ž) 3 0 0 3 14:36 0

SASTAVI I STRIJELCI PO EKIPAMA NA TURNIRU:
VK „GRADAC-A“ (22:24):
Ivan Krilić, Mario Andrijašević , Ivan Peko 5, Josip Gujinović 3, Ivan Berišić 1, Rebeka Talajić 1,Matej Milošević 1, Mladen Oršulić, Fran Premelić 2, Mate Šakić, Martin Andrijašević 4, Ronaldo Sesar 1, Anđela Sinković 2, Benjamin Silajdžić , Nikola Peko 1,Ivan Milošević, Damir Issa Hadžihalilović, Matej Sinković 1, Kristijan Suvajac. Trener/coach: Neven Špoljarić.

VK „SLAVIA UK“-žene (14:36): Karolina Šandrikova, Hana Zemanova 1, Ema Szakalova 7, Marina Zubalova , Simona Mackova, Katarina Kissova 3, Alena Medžova, Diana Melicharova, Vivijen Pajova, Katarina Madariova, Filip Blašković 1, Martin Šiagy 2, Jakub Janouš,, David Paj. Trener/coach: Karolina Šandrikova.

HSG TH LEIPZIG (34:19): Giannmarco Serio, Konrad Lenz 10, Yannick Musch 3, Felix Griesch 1, Oscar Noack, Nico Brunner 1, Georg Ebllinger 7, Sacha Kretschmer, Cedric Rode 3, Lorenzo Fucke 3, Kevin Jobst, Justin Jocksch 1, Jannes Hummitzsch 4, Erich Krauss, Julian Tschere 1. Trener/coach: Robin Seeman.

CPA MEDELLIN ( 35:26): Juan Pablo Catano, Alejandro Tamajo 5, Camilo Pelajez, Mateo Moncada 3, Juan Camilo Quiceno 9, Sebastian Duque 5, Thomas Marin 2, Sebastian Piedrahita 10, Jhoan Ibarra, Pablo Alvarez. Trener/coach: Norman Rios.